Tepsin kultakypärä tuikki tähtenä

TPS kukisti Kerhon ja katkaisi samalla kolmen ottelun tappioputkensa. Turkulaisten sankarina loisti Ville Vahalahti.

Kultakypärää päässään kannattelevan Ville Vahalahden ilta sujui upeasti. Hyökkääjä tarjoili namupassin vierailijat 2-1 johtoon siirtäneeseen Tomas Mojzisin osumaan ja värkkäsi koitoksen sinetöineen 3-2 niitin.

Mojzisin häkki syntyi ylivoimalla. Vahalahti vispasi b-pisteellä kiekon kermavaahdoksi ja vatkauksensa jälkeen jakeli sen Mojzisille siniviivalle. Puolustaja täräytti kumilaatan pömpeliin TPS-hyökkääjän Tapio Laakson seistessä hienosti maskissa.

– Heittelemme kiekkoa ylivoimillamme vain maalille ja kun tarpeeksi monesti heittelemme, niin kyllä se häkkiinkin välillä pomppii, Vahalahti sutkautti.

Kamppailun ratkaisseen osumansa Vahalahti sivalsi reboundista. TPS nousi vahvasti Kerhon maalin edustalle ja hämeenlinnalaispuolustuksen vapaaksi unohtama Vahalahti tyrkkäsi kiekon reppuun. Illan sankari iloitsi osumallaan pelin päätyttyä.

– Maalistani jäi totta kai hyvä fiilis. Se oli vähän erikoinen tilanne, kun pääsin tulemaan takaa vapaasti maalille. Kukaan ei oikein merkannut meikäläistä.

Ville Vahalahti sivalsi ottelun voittomaalin.

Mikus nakutteli liigauransa avausosuman

Kamppailun ensimmäisen erän vei nimiinsä TPS. Joukkue piti kiekkoa hallussaan ja runsaalla syöttelyllään rakensi mainiosti hyökkäyksiä. Tepsi kuitenkin tuskaili viimeistelynsä kanssa.

– Pelasimme ensimmäisen erän hyvin kiekon kanssa. Päädyimme suorissa hyökkäyksissämme maalia kohti, mutta laukauksemme olivat lapasia, minkä vuoksi emme saanneet reboundeja. Se tappaa tehoja hyökkäyksistämme, latasi turkulaiskoutsi Pekka Virta.

Maalihanat pelissä avasi HPK. Kerhon ykkösvitjan laiturit Marko Luomala ja Janne Laakkonen päättivät vastahyökkäyksensä verkon heilutteluun. Laakkonen syötti kiekon Tepsin maalin eteen luikerreelle Luomalalle ja mies sivakoi lätyn reppuun.

Erän lopussa TPS onnistui myös vihdoin maalinteossa. Turkulaiset painostivat vahvasti ja Kerhon avausmaalin syöttänyt Laakkonen joutui rikkomaan jäähyn arvoisesti. Vierailijat käyttivät nopeasti hyödykseen heille tarjoutuneen ylivoimansa. TPS jauhoi vain viisi sekuntia erikoistilannettaan, kunnes Mojzis syötti Juraj Mikusille, joka täräytti liigauransa ensimmäisen osumansa.

Toinen erä käynnistyi hämeenlinnalaisittain karmeasti Mathias Porselandin koukatessa itsensä jäähyboksiin 19 pelisekunnin jälkeen. TPS hyödynsi ylivoimansa taas tylysti. Vahalahti veivasi tovin kiekkoa b-pisteellä, minkä jälkeen syötti pelivälineen Mojzsisille, joka tykitti turkulaiset johtoon.

Kerholla oli mahdollisuutensa tasoittaa kamppailu toisessa erässä, mutta sen hyökkäyspeli ei luonnistunut. Joukkueen syöttöpeli sujui kelvottomasti ja isännät menettivät kumilaatan herkästi. Tämän vuoksi HPK ei saanut painostuksestaan huolimatta luotua kaksisia tilanteita.

TPS puolestaan pelasi huonosti erän. Vierailijoiden hyökkäyspelaaminen ei ollut lähellekään avauserän tasollaan ja joukkueella ei ollut samanlaista kiekkokontrollia kuin avauserässä.

– Toisessa erässä pelimme hajosi, kun stressitilamme oli kova. Väsymyksemme ja stressimme lisääntyessä pelaamisemme meni kuskaamiseksi, Virta kirosi.

Turkulaisilla riitti riemua.

Ville Vahalahti ratkaisi

Päätöserään lähdettiin vierailijoiden 2-1 johdossa. HPK onnistui kipuamaan erän kuluessa tasoihin, vaikka se otti koville joukkueen syöttöpelin kangertelun vuoksi. Surkeat syötöt, kun häiritsivät jälleen hämeenlinnalaisten hyökkäyspelaamista.

Hyökkäyksiin lähdöt eivät ottaneet onnistuakseen, kun kiekot menettiin helposti tai vaihtoehtoisesti isännät jakelivat hirveän määrän virhesyöttöjä. Kerho menetti kevyesti pelivälineen jopa omassa päässään, minkä johdosta TPS pääsi monesti rakentelemaan maalintekotilanteita.

HPK onnistui ylivoimallaan kuitenkin tasoittamaan lukemat. Oranssinutut nostivat ylivoimallaan nopeasti hyökkäyksensä, minkä päätteeksi Marko Tuulola tykitti isännät tasoihin. Kauaa Kerhon iloa ei kestänyt, sillä turkulaiset iskivät maalin viitisen minuuttia myöhemmin. TPS eteni vahvasti hämeenlinnalaisten maalille ja merkkaamatta unohtunut Vahalahti sivakoi ottelun ratkaisseen osumansa.

– 2-2- tilanteessa ajattelin, että voisimme päästä peliin mukaan, mutta sitten tuli virheestä vastustajalle maali. Pitäisi viiden äijän puolustaa, mutta kolme puolusti. Täytyy myöntää, että vaikka tämä on vain lätkää, niin kyllä tämä koskee, suri isäntien luotsi Timo Lehkonen.

Turkulaiset voittivat koitoksen lopulta lukemin 3-2 ja katkaisivat samalla kolmen ottelun tappioputkensa. Suurin syy Tepsin voittoon oli viimeistelyn tehokkuus.

– Iso voitto meille. Olemme aiemmin pelanneet pelejä, missä olemme hallinneet, mutta pisteet ovat silti menneet vastustajalle. Uskon, että tämä auttaa meitä paljon jatkossa henkisesti, iloitsi Tepsin käskyttäjä Virta.

Kummatkin joukkueet jatkavat kauttaan seuraavaksi Ilvestä vastaan. HPK kohtaa sarjajumbon keskiviikkona ja TPS perjantaina.