Voitto Lahteen pitkän kaavan kautta

Hämeenlinnassa nähtiin ennakoitua selvästi tasaisempi ja tunnelmallisempi ottelu. Kotijoukkue HPK näytti näytti vajaalle 4000 katsojalle, mitä on ammattiylpeys jääkiekossa. Lopulta voittolaukauskilpiluun venyneen ottelun vei kuitenkin nimiinsä Pelicans maalein 3-4 (0-0, 1-1, 2-2, 0-0).

Oranssipaitainen kotijoukkue tuli ottelun alkuun vauhdilla. Runkosarjan piikkipaikkaa vielä havitteleva Pelicans pelasi kuin käsijarru päällä. Ainoastaan Ryan Laschin muutamat henkilökohtaiset suoritukset aiheuttivat vaikeuksia kerhopakeille.
Vierailijat pääsivät pikku hiljaa peliin mukaan lähinnä HPK:n jäähyjen ansiosta.

Lahtelaisten ylivoimapeli oli kuitenkin ponnetonta, sillä jo kiekon tuonti hyökkäysalueelle tuotti suurta tuskaa. Kuvioiden rakentelukin tyssäsi alkuunsa huonoihin syöttöihin. Erätauolle poistuttiin maalittomassa tasatilanteessa. Vierailijoiden valmentaja Kai Suikkanen oli syystäkin pettynyt omiensa esitykseen avauserässä.

– Etenkin pelin alussa olimme kusessa. Ensimmäisessä erässä pelasimme kuin All Stars-ottelussa. Ainut vaan, ettei siellä kentällä ollut yhtään All Star-tason pelaajaa. Ei ollut taklauksia, eikä oikein mitään muutakaan.

Toisessa erässä maalitilit auki

Liekö Pelicansin pukukoppimusiikkina ollut perjantaina valaiden ääntelyä, sillä toiseenkin erään saapui kentälle varsin unelias vierasjoukkue. Erityisesti Arsi Piispasen johtama ketju, jossa laitahyökkääjinä pelasivat Janne Laakkonen ja Niko Nieminen, pyöritti peliä komeasti lahtelaisten katsellessa vierestä.

Janne Laakkonen pääsi rauhassa viemään HPK:n johtoon kolmannessa erässä.

Toisen erän toisella minuutilla Ville Hämäläinen ampui kiekon kohti Pelicans-vahti Joonas Kuuselaa, joka pudotti kiekon eteensä. Paluukiekon lapioi maaliin Janne Kolehmainen. Maalin jälkeen oranssipaitojen hallinta jatkui. Lähimmäksi maalia pääsi kuitenkin Pelicansin Arttu Luttinen, joka kilautti kiekon ranteella Mikko Tolvasen vartioiman HPK-maalin tolppaan.

Erän puolivälin jälkeen vierailijat tasoittivat pelin. Maalintekijänä toimi Pekka Jormakka, joka ampui tulisen rannelaukauksen heti siniviivan jälkeen ohi hölmistyneen Tolvasen. Tilanteessa kerhopakki Marko Tuulola antoi Jormakalle liikaa tilaa nousta hyökkäysalueelle.

Aivan toisen erän lopussa komeaa mailatekniikkaa yleisölle esitteli Pelicansin Justin Hodgman. Isolla itseluottamuksella tällä hetkellä pelaava kanukki piti kiekkoa pitkän jakson hyökkäysalueella harhautellen samalla useamman HPK-pelaajan. Maalitilanteeseen Hodgmanin kiemurat eivät kuitenkaan johtaneet.

Kerholuotsi Timo Lehkonen antoi suojateilleen kiitosta kahdesta ensimmäisestä erästä.

– Kaksi erää me pelasimme hyvin ja veimme peliä. Varmaan osasyy oli se, että Pelicans luuli hakevansa täältä helpot pisteet. Kun pääsimme hyvin pelin alle, niin itseluottamus kasvoi siinä samalla.

Kolmaskin erä tasatahtia

Kolmannen erän alkupuoliskolla Janne Laakkonen vei isännät johtoon sudittuaan kiekon takatolpalta maaliin. Maalin syöttäjänä toimi puolustaja Esa Lehikoinen, jolle syöttöpiste oli jo illan toinen.

Maalin jälkeen ote siirtyi kuitenkin vierailijoille. Lahdesta sankoin joukoin Hämeenlinnaan saapunut fanijoukko alkoi kannustaa omiaan tosissaan, kun Pelicans pääsi pyörittämään ylivoimaa viidellä kolmea vastaan. HPK:n alivoima oli kuitenkin kunnossa. Tärkeät aloitukset kääntyivät järjestään alivoimaiselle kotijoukkueelle ja viivasta tulleet vedot kilpistyivät alivoimakolmikon kärkimieheen.

Jäähyjen jälkeen Pelicans jatkoi pyöritystään, mutta HPK puolusti esimerkillisellä asenteella. Viimeisenä lukkona toimi maalivahti Tolvanen, joka esti muun muassa Jormakan varman maalin komealla jalkatorjunnallaan.

Lahtelaispainostus palkittiin erän puolivälin jälkeen, kun Jarkko Immonen pääsi lyömään kiekon maalin edestä HPK-maalin kattoon. Maali oli vähintäänkin ansaittu. Vain pari minuuttia tasoitusmaalin jälkeen Immosen maalin syöttäjänä toiminut mailataituri Vili Sopanen vei vierailijat ensi kertaa johtoon. Sopasen rannelaukaus meni varsin helposti Tolvasen jalkojen välistä verkon perukoille.

Kotijoukkue ei kuitenkaan ollut sanonut viimeistä sanaansa. Pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Ville Hämäläinen antoi hyökkäysalueella täydellisen poikittaissyötön Janne Kolehmaiselle. Kolehmaisen ruuti oli jälleen kuivaa, kun mies ampui lämärin vastustamattomasti ohi epävarmasti Pelicans-maalissa pelanneen Joonas Kuuselan.

Jatkoajalla Pelicans oli hallitsevampi osapuoli, eikä Kuuselalle merkattu viiden minuutin aikana yhtään torjuntaa. Maaleja ei kuitenkaan nähty, joten edessä oli voittolaukauskilpailu. Ratkaisu saatiin vasta viidennellä kierroksella, kun Ryan Lasch napautti kiekon rannelaukauksella ylänurkkaan. Niinpä kotijoukkueelle jäi käteen vain yksi piste hyvästä taistelusta huolimatta.

Kultakypärä Lasch ratkaisi.

Pelicansin valmentaja Suikkanen oli tyytyväinen saatuihin kahteen pisteeseen, mutta pettynyt joukkueensa ylimielisyyteen.

– Numerot tulostaululla ovat aika oikeudenmukaiset. Nämä pisteet ovat erittäin tärkeät, kun näitä pinnoja ynnätään ensi viikolla yhteen. Varmaan neljän peräkkäisen voiton jälkeen kuvittelemme olevamme parempia kuin todellisuudessa olemmekaan.

Lehkonen hyvillään ammattiylpeydestä

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa nähtiin kaksi tyytyväistä valmentajaa, jotka kehuivat vuorotellen toisiaan. Ensimmäisenä puheenvuoron sai vierailijoiden valmentaja Kai Suikkanen.

– HPK oli tänään hyvä. Lehkosen viesti oli mennyt joukkueelleen hyvin perille. Meillä oli tänään vastassa hyvin liikkuva, oikein raikkaan oloinen HPK. Harmi, että menetimme johtoaseman vielä kaksi minuuttia ennen loppua.

HPK-käskijä Timo Lehkonen kehui erityisesti oman joukkueensa asennoitumista.

– Kasvojen pesu oli tänään ihan huikea. Isoin juttu tässä pelissä oli, että pelaajat näyttivät, mitä ammattiylpeys on. Kun jokainen laittaa kaikkensa likoon, on kiva olla koutsina. Jääkiekon pelaaminen lähtee kuitenkin pohjimmiltaan sydämestä.

Lopuksi Lehkonen toivotti Pelicansille parasta menestystä pudotuspeleissä.

– Toivotaan, että Pelicans vie mestaruuden, koska he pelaavat hienoa lätkää.

Vaikka ottelun pelillinen taso ei ollut parasta mahdollista, nähtiin Rinkelinmäellä viihdyttävä kiekkoilta. Ottelu säilyi tasaisena loppuun saakka ja yllättävän runsaspäinen yleisö piti tunnelmaa yllä.

Molemmat joukkueet jatkavat otteluitaan jo huomenna. HPK matkustaa Espooseen Bluesin vieraaksi. Pelicans isännöi puolestaan HIFK:ta.