Kärpät vei pisteet Hämeenlinnasta

HPK ei pystynyt käyttämään maalipaikkoja hyväkseen riittävän ajoissa. Kärpät selvisi Kerhon painostusvaiheesta ja ratkaisi runsasmaalisen ottelun edukseen. Etenkin ottelun alku tarjosi ilahduttavan täydelle katsomolle kasan maaleja.

Kerhon salama-alku. Vai Kärppien?

HPK onnistui tekemään ottelun ensimmäisen maalin jo toisessa vaihdossa. Asialla oli Janne Laakkonen, joka nappasi kiekon sinisellä ilmasta ja kirmasi kohti Kärppämaalia. Tarkka viimeistely Korhosen jalkojen välistä toi ritareille johdon vasta reilun minuutin pelin jälkeen.

Pelikello ehti tuskin lähteä käyntiin avausmaalin jälkeen kun kiekko kaivettiin Joni Puurulan takaa. Puurula kesti Kärppien ensimmäisen rynnistyksen menettäen tilanteessa mailansa. HPK-puolustajien ollessa täysin hakoteillä, pelialueen kulmasta nousi Henrik Juntunen sorkkimaan kiekon ohi mailattoman Puurulan.

Puolisen minuuttia ehti kulua ja jälleen heilahti. Pääty oli sama kuin edellisessäkin osumassa. Jyrki Louhen kaaduttua omalla siniviivalla kiekko jäi oululaisten haltuun. Ensimmäisen laukauksen mentyä maalin ohi, Mika Pyörälä laukoi kohti HPK-maalia. Sakari Palsola pääsi työntämään mailansa Pyörälän laukauksen eteen, jolloin kiekko muutti pahasti suuntaansa ja yllätti Puurulan. Tämä riittikin HPK-vahdille ja Hannu Toivonen tuli veräjälle.

Viitisen minuuttia ehti kulua kun Kerho pääsi nousemaan tasoihin. Maalin merkkautti tililleen Olli Sillanpää, joka nousi hyvin laidasta ja vippasi kiekon lähes maalivahdin alueen rajoilta maalin kattoon. Maali synti lähes olemattomasta kulmasta Markus Korhosen peitettyä huonosti.

Vielä hieman ennen erän puoliväliä Kärpät siirtyi 2-3 -johtoon. Jari Viuhkola voitti b-pistealoituksen Tero Lehterältä täysin puhtaasti ja Petr Tenkrat pääsi laukomaan kiekon vapaasti maalin takaylänurkkaan. Toivonen pudottautui tilanteessa aavistuksen ajoissa polvilleen. Laukaus oli kuitenkin sen verran kova ja tarkka ettei maalia voi laittaa Toivosen tilille. Sen sijaan Tenkratin 2-4 -maalissa nuori maalivahti olisi voinut olla paremmin hereillä. Tenkrat horjahti HPK-pelaajan koukkauksesta hieman säilyttäen kuitenkin tasapainonsa hyökkäyssiniviivalla. Parin potkun jälkeen tsekki laukoi matalan laukauksen, eikä Toivonen saanut kiekkoa kiinni.

Vain puolisen minuuttia edellisestä Max Kenig nosti Kerhon peliin mukaan ensimmäisellä liigamaalillaan. Suuri kiitos maalista kuuluu hyvän pelin hyökkäyspäässä pelanneelle Aki Heinolle, joka kuljetti kiekon omalta b-pisteeltä aina Kärppämaalin taakse asti. Maalin takaa Heino toimitti kiekon nuoremmalle Kenigille, joka kiersi helpon näköisesti Korhosen ja pujotti kiekon ensin tyhjään maaliin, sen jälkeen taskuunsa. Mikko Lehtonen oli lähellä tehdä Kärpille vielä viidennen osuman ylivoimalla, mutta kiekko kimposi yläputkesta väljemmille vesille.

Harvinaisen runsasmaalinen avauserä oli seurausta molempien joukkueiden heikosta puolustuspelistä. Kumpikaan ei ollut erässä kunnolla hereillä ja maalit syntyivät huolimattomuudesta tärkeissä paikoissa.

- Ensimmäinen erä oli meiltä todella huono, Kärpät oli ihan selvästi parempi ja olimme lirissä koko ajan - teimme neljästä paikasta kolme maalia, kertoi HPK-luotsi Jukka Jalonen.

- Ensimmäisessä erässä loppuivat sormista kynnet, tuli pureskeltua niitä sen verran. Tänään meillä oli alla erittäin pitkä päivä, aamuseitsemästä asti liikkeellä - jotenkin se vei meiltä keskittymistä emmekä saaneet peliä kontrolliin, kommentoi Kari Heikkilä avauserän hurlumhei-kiekkoa.

HPK:n SMS-ketju oli taas koossa, mutta Kärpät piti nuoret tähdet hyvin aisoissa

© Matti Liljaniemi
alt="HPK:n SMS-ketju oli taas koossa, mutta Kärpät piti nuoret tähdet hyvin aisoissa">

HPK:lla paikkansa, Kärpät iski

Toisessa erässä maalinteko rauhoittui normaalin liigaottelun tasolle. HPK:lle tarjoiltiin erinomainen paikka tasoittaa ottelu kun Henrik Juntunen taklasi keskialueella todella rumasti Aki Heinoa kädet ylhäällä. Simo Saarisen käden ollessa ylhäällä, Kärpät pelasi kuudella miehellä joutuen kahden miehen alivoimalle. HPK pyöritti kärppäkolmikkoa puolitoista minuuttia päästämättä jäähyntappajia vaihtoon. Lopulta Teemu Aalto tasoitti pelin ammuttuaan ensin kiekon ohi maalin. Toinen laukaus lähti tarkemmin ja kiekko pamahti maalin alarautaan.

Tämän jälkeen HPK painosti vahvasti Kärppien maalilla tarjoten Markus Korhoselle töitä oikein olan takaa. Kerhon maali roikkui ilmassa vahvasti, mutta kiekko ei löytänyt tietään Korhosen selän taakse.

Kuten usein tuloksettoman painostuksen jälkeen käy, vastustaja iski johtomaalin. HPK:n huolimaton avaus omalla puolustusalueella pysähtyi siniviivalla Sami Mettovaaraan. Mettovaara syötti kiekon kultakypärä Lieversille, joka toimitti laatan heti maalin nurkalla kärkkyneelle Petr Tenkratille. Tenkrat viimeisteli hyvästä syötöstä hattutemppunsa helposti.

- Toinen erä oli taas sitten totaalisesti meidän. Oli vain ajan kysymys, koska me teemme johtomaalin. Niin ei kuitenkaan käynyt ja maali tulikin toiseen päähän, se oli yksi ottelun käännekohdista, sadatteli Jukka Jalonen.

Ottelu loppuu ennen aikojaan

Kultakypärä Brett Lievers ei pysynyt HPK:n pihdeissä

alt="Kultakypärä Brett Lievers ei pysynyt HPK:n pihdeissä">

Tiukan toisen erän jälkeen hämeenlinnalaisyleisö odotteli omiltaan nousua taisteluun ottelun voitosta. Brett Lieversin maali vei Kärpät kahden maalin johtoon ja tylsistytti parhaan terän Kerhon hyökkäysinnosta. Lievers seurasi tarkasti Toivosen erinomaisen torjunnan Petr Tenkratin tilanteesta. Kiekko jäi jäässä maanneen Toivosen jalkojen väliin, josta Lievers kävi nostamassa laatan maaliin vailla varjostajaa.

Lopullisesti ottelun päätti ennen erän puoliväliä Andrei Potaitshukin 4-7 -maali. Venäläistaituri pamautti kiekon maaliin suoraan Brett Lieversin komeasta poikittaissyötöstä. Hannu Toivonen ei voinut poikittaisliikkeessä kovalle laukaukselle yhtään mitään. Pelin loppu kului luistellessa ja summeria odotellessa. Jäällä ei nähty yhtä Jyrki Louhen kovaa taklausta lukuunottamatta mitään merkittävää.

Kerholla vielä töitä

- Molemmissa joukkueissa on erittäin laadukkaita pelaajia, tällä kertaa Kärpillä niitä vain oli enemmän. Heillä on kolme erittäin laadukasta hyökkäysketjua, kuten meillä oli viime kaudella. Meidän pitää pelata erittäin hyvä ottelu niin hyvää joukkuetta kuin Kärpät vastaan, seitsemän päästettyä maalia ei kelpaa. Paljon on vielä petraamista ja työmaata, ei ole homma pulkassa, summasi HPK:n Jalonen.

Työtä todellakin on edessä, sillä HPK:n paketti ei todellakaan näyttänyt valmiilta. Etenkin puolustuspäässä sattui pahoja virheitä ja harhasyöttöjä. Lisäksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista Antti Miettinen vaelsi koko ottelun jossain aivan muualla kuin liigajäillä. Tietysti aina ei voi onnistua täydellisesti.

- Todella tyytyväinen olen ja ylpeä joukkueesta että pystyimme keräämään itsemme sen alkuhaparoinnin jälkeen, kiitteli Kari Heikkilä omiensa esitystä.

Kärpät olikin hyökkäyspäänsä osalta huomattavasti Kerhoa edellä. Sen sijaan puolustusosasto on oululaisillakin vielä pahasti kesken. Etenkin avauserän sekoilut olisivat voineet parempaa puolustusta vastaan tulla kalliiksi. Saa nähdä, tuoko tuore vahvistus Drew Bannister selkeyttä Kärppien peräpäähän.