Huipputasoinen kärkikamppailu kääntyi Kerholle

Odotukset lauantai-illan Rinkelinmäen koitosta kohtaan olivat korkealla. Kaksi liigan taitavimpien ja vauhdikkaimpien joukkueisiin lukeutuvaa ryhmää vastakkain, molemmat vieläpä hyvässä iskussa. HPK oli hieman Kärppiä terävämmällä tuulella ja onnistui viemään molemmat pisteet.

Ottelu alkoi toivotun vauhdikkaasti ja kiihkeästi, tapahtumia ja maalipaikkoja riitti heti ensimmäisistä vaihdoista lähtien. Jo pelin toisessa vaihdossa Jan Pardavylla oli paikka siirtää HPK johtoon. Peliään jatkuvasti syksyn kääntyessä pakkastalveksi parantanut slovakki ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan erittäin hyvin torjunutta Niklas Bäckströmiä.

Taklauspeliäkään ei oltu unohdettu, vaan kaukalossa riitti ryminää – tosin rymistelyn määrä väheni sitä myöden, kun ottelu eteni. HPK-puolustaja Tuomas Eskelinen ajoi Juha-Pekka Haatajaa puun takaa ja illan onnistujiin lukeutunut Markku Kruus passitti Eskelisen jäähypenkille ryntäämisestä.

Seuranneella Kärppien ylivoimalla HPK sai jobinpostia, ei tosin vierailijan maalin muodossa. Kerholle elintärkeä tsekkisentteri Tomas Kucharcik sai Drew Bannisterin ampuman kiekon poskeensa ikävin seurauksin. Kiekko nousi Kucharcikin omasta mailasta ja tsekin poskeen tuli avohaava. Poski turposi voimakkaasti ja ainakaan huomenna Kucharcik ei ole käytettävissä Lukkoa vastaan, murtuman mahdollisuus selvitetään huomenna tarkemmissa tutkimuksissa.

Seuraavaksi oli HPK:n vuoro kokeilla ylivoimalla, kun toista liigapeliään pelannut nuori Kärppä-pakki Oskari Korpikari joutui turvautumaan sääntöjenvastaisiin otteisiin. Lähimmäksi maalintekoa Kerhosta pääsi kippari Marko Tuulola, jonka lyöntilaukaus kilahti tolpaan Bäckströmin selän takana. Tilannetta avusti Mikko Myllykosken mailan rikkoutuminen jo toistamiseen, molemmat oululaispuolustajan instrumentit menivät samasta kohdasta säpäleiksi muutaman minuutin välein.

Kovavauhtisen kamppailun avausosuma nähtiin hieman yllättävän pelaajan toimesta. Kucharcikin loukkaannuttua peliin päässyt Harri Suutarinen viimeisteli Max Kenigin loistavasta passista HPK:n johtomaalin. Suutarinen pelasi erittäin hyvän ottelun ja pääsi hyvin peliin sisään, samat sanat voidaan sanoa kakkosketjun sentteriksi nostetun Tero Lehterän kohdalla.

- Sattui käymään hyvä tuuri, että sai heti onnistumisen alkuun, helpotti peliin mukaantuloa. Onneksi oli sen verran pelin alussa, että lihakset olivat vielä lämpiminä, Suutarinen kommentoi maaliaan.

Ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana ei lisäosumia nähty, vaikka kummallakin joukkueella oli omat paikkansa. Lähes heti HPK:n avausosuman jälkeen takaisin kokoonpanoon pitkän tauon jälkeen palannut Petr Ton pyrähti läpiajoon aloitusvoiton jälkeen. HPK-puolustus pääsi kuitenkin häiritsemään tuulennopeaa tsekkitähteä juuri ratkaisevalla hetkellä. HPK:n tilaisuus avautui puolestaan Tuulolalle, jonka vedon eteen Bäckström venytti patjansa uskomattomalla tavalla.

Kaksijakoinen keskijakso

HPK tuli toiseen erään unisena ja Kärpät hyödynsi torkahtelun välittömästi. Kotiryhmän ykkösvitjan pyöritys keskeytyi ja Jari Viuhkola karkasi yhdessä Petr Tenkratin kanssa ylivoimahyökkäykseen. Tuulola pelasi Tenkratin ulos tilanteesta, mutta Viuhkolan veto oli HPK:n maalille kuukauden tauon jälkeen palanneelle Joni Puurulalle liikaa. Hieman epäonnistunut ranneveto upposi helpohkosti Puurulan kainalosta sisään.

Peli jatkui vauhdikkaana ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin HPK:n SMS-kolmikko paikkasi aiemman mokansa. Antti Miettinen syötti Tommi Santalalle avopaikkaan ja tämä paukutti kiekon Kärppä-maalin yläkulmaan. Johto ei kuitenkaan kestänyt kuin 12 sekuntia. Heti aloituksesta Petr Ton kipitti laidasta sisään ja ampui tiukasti. Puurula torjui tsekin laukauksen suoraan keskelle ja Tonin maanmies Tenkrat oli paikalla kärppänä viimeistellen kotiyleisön hiljentäneen tasoitusosuman.

Maalintekokilpailu jatkui jälleen hetken kuluttua. Kärppä-puolustuksen sössiessä kulmassa kävi Antti Miettinen anastamassa pikkumustan ja tarjoili sen välittömästi ranteet lukossa odottaneelle Eero Somervuorelle. Somervuori ampui suoraan syötöstä ja Bäckström oli jälleen yllätetty hurjassa vireessä olevan maajoukkuekolmikon toimesta.

Eero Somervuori iskee kiekon Bäckströmin selän taakse, ottelun voittomaali

© Matti Liljaniemi
alt="Eero Somervuori iskee kiekon Bäckströmin selän taakse, ottelun voittomaali">

Hurjavauhtisen kymmenminuuttisen jälkeen tahti hiljenikin kuin yhteisellä päätöksellä. Vauhti katosi ja suvantovaihe kesti käytännössä erän loppuun asti. Kumpikaan ryhmä ei saanut ylivoimiensakaan aikana juuri mitään aikaiseksi. Ainoa maininnan arvoinen kohokohta oli Juhamatti Yli-Junnilan ja Petr Tenkratin kohtaaminen, jonka seurauksena molemmat passitettiin jäähyaition puolelle. Saldona tsekin kymmenminuuttinen sukeltamisesta ja HPK:n nelosketjulaisen kakkonen kampituksesta sekä pelikatkolla seurannut yleinen kahakka.

Kakkosketjun vuoro

Jos kahden ensimmäisen erän aikana näkyvimpiä kaukalossa olivat HPK:n ykkösketju ja Kärppien tsekkikoostumus, niin kolmannessa erässä estradille astui Kerhon kakkosketju, joka oli saanut Tero Lehterän sentterikseen. Ketju loi maalipaikkoja kuin liukuhihnalta ja varsinkin Janne Laakkosen ja Jan Pardavyn yhteispeli sujui siihen malliin, että pojilla taisi olla telepaattinen yhteys kunnossa.

Ottelun lopullisesti HPK:lle kääntäneet osumat tehtailtiin myös tämän ketjun toimesta. Ensin Laakkonen höplötti Kimmo Lotvosta ja tarjoili loistopassin aivan vapaana takatolpalla odotelleelle Jan Pardavylle helpon tekopaikan. Pardavyn ei tarvinut kuin pitää mailastaan kiinni ja ohjata laatta sisään hänen vartijansa Lasse Kukkosen seuratessa tilannetta katseellaan.

Viimeinen niitti Kärppien arkkuun lyötiin Tero Lehterän toimesta. Mikko Myllykoski nappasi HPK:n purkukiekon alas hanskallaan ja yritti lyödä kiekkoa maalille. Pahaksi onnekseen Lehterä oli kuitenkin tiellä ja pääsi karkaamaan yksin läpiajoon. Nättiä rystynostoa seurasivat näyttävät tuuletukset ja ottelun voittaja oli selvä.

Kärkitasoinen kärkikamppailu

Rinkelinmäen lauantai-illassa tarjottiin erittäin pirteää liigakiekkoa ja ottelu oli varmasti hyvää mainosta SM-liigalle. Kaksi vauhti- ja taitojoukkuetta otti toisistaan mittaan pelaten iloista hokia. Myös tuomari Markku Kruus oli tehtäviensä tasalla ja Kruusin jämäkkä linja piti ajoittain kuumana käyneet joukkueet aisoissa. Jäähyjä Kruus ei puhaltanut liikaa, vaan juuri sopivasti ja oikeista paikoista.

- Oli hyvä fiilis ja hyvä ottelu. Kärpät on hyvä porukka ja taitavia äijiä, niin se motivoi pelaamaan niitä vastaan, kehui avausmaalin tehnyt Harri Suutarinen.

Kotijoukkueesta suurimmat kiitokset ansaitsi ehdottomasti Antti Miettinen, joka teki kaukalossa välillä aivan mitä tahtoi. Miettinen murtautui Kärppä-linjan keskeltä läpi lähes puolen tusinaa kertaa ja oli muutenkin kaukalon kingi. Myös kakkosketjun kaksikko Laakkonen&Pardavy oli hyvässä vireessä, varsinkin kolmannessa erässä. Suurempiin rooleihin päässeet Lehterä ja Suutarinen stunttasivat poissaolijoita miehekkäästi.

HPK:n maalia vartioi pitkän tauon jälkeen Joni Puurula ja hän keräsi otteillaan pelkkää kiitosta, sekä varmasti valmennusjohdolta lisää peliaikaa. Puurula on ollut luukkuvahtina hävityn Jokeri-ottelun jälkeen viimeisissä yhdeksässä ottelussa, tuo peli onkin ainoa tahra Kerhon viimeisien 25 ottelun aikana – kaikista muista otteluista tuon putken aikana on saatu pisteitä.

- Varmaan aika kova paikka Jonille, toinen kaveri pelannut yhdeksän peliä putkeen ilman tappioita. Paineet on kovat, jos ajattelee niin, että mitä sitten jos epäonnistuu. Vastassa vielä liigan tehokkain joukkue. Tällaista se on maalivahtien kohdalla, paikka on ansaittava ja nyt Joni pelasi itselleen lisää peliaikaa, kertoi maalivahtinsa otteista HPK:n valmentaja Jukka Jalonen.

Kärpistä parasta peliä esitti kaukaloon loukkaantumisensa jälkeen palannut Petr Ton. Tsekin luisti kulki mallikkaasti ja laituri oli vaarallinen joka kerran kiekon saadessaan. Tsekkikaksikon toinen jäsen, Petr Tenkrat, puolestaan oli lievä pettymys filmausjäähyään myöden. Kaksikko Lievers&Potaichuk oli kohtalaisella pelipäällä, mutta viimeinen terävyys puuttui heidänkin otteistaan.

Kärppien kokeneille puolustajille sattui muutamia pahoja mokia, mutta pahimmassa paikassa oli nuori Oskari Korpikari. Korpikarin saldona oli kaksi jäähyä ja muutenkin nuorukainen oli ongelmissa HPK:n vikkelien hyökkääjien kanssa. Kärppien Kari Heikkilä kuitenkin antoi Korpikarille synninpäästön, mutta muuten hän ei ollut tyytyväinen oman joukkueensa otteisiin.

- Huono peli meiltä hyvää joukkuetta vastaan. Ei päästy oikein millään alueella liikenteeseen, sitä on sitten vaikea sanoa mistä se johtuu. Kaksinkamppailuissa hävittiin, taklauksia oli erittäin vähän, samoin laukauksia ja maalintekopaikkoja. Muna puuttui meidän tekemisestä. Taidot eivät heilahtele eikä se fysiikastakaan ole kiinni, se taso puuttui millä pelejä käännetään, selitti Heikkilä tappion syitä.

- Pyrittiin koko ajan rohkaisemaan, että olisi uskallettu pelata. Meillä oli kuitenkin toinen peli kolmeen viikkoon, olisiko se ollut syynä. Edessä on kuitenkin tiukka pelirypäs, ei ole ehkä osattu keskittää voimia juuri tälle illalle. Jos ajattelee niin, että tänään päästäisiin vähän helpommalla, niin siinä tulee paskainen loppu, Heikkilä jatkoi.

HPK:n Jukka Jalonen puolestaan oli tyytyväinen omiensa peliin kovavauhtisessa ottelussa. Valmentajan erikoismaininnan ansaitsivat tiukkaan paikkaan joutuneet Lehterä ja Suutarinen sekä HPK:n luistimen liike. Myös vastustaja Kärpät sai Jaloselta kehuja, oululaiset tarjosivatkin Kerholle kovan haasteen. Tiukka karvaus pakotti HPK:n pelaajia virheisiin ja näistä syntyi maalipaikkoja.

- Yksi tämän kauden kovavauhtisimpia otteluita, pelin tempo oli kova. Jouduttiin tekemään kovasti töitä, että pysyttiin Kärppien mukana. Taitava joukkue vastassa ja ainakin toisessa erässä meillä oli vaikeuksia, kun Kärpät tuli kahdella kiinni ja sai painetta aikaan, Jalonen kertoi ottelusta.

- Normaalisti meidän puolustajille tulee 7-8 virhettä ottelussa, nyt niitä oli 14-15. Se tarkoittaa vain sitä, että siellä oli nyt tilaa ja aikaa vähemmän – silloin niitä virheitä tulee enemmän. Yhtä lailla Kärpille tuli virheitä, kun me pystyimme antamaan heille painetta, kommentoi Jalonen.