JYP puolusti pisteet Keski-Suomeen

Hämeenlinnassa kohtasi lauantai-iltana kaksi väsynyttä joukkuetta. Ottelussa ei juuri jääkiekon hienouksia nähty. Taistelua, repimistä, raastamista ja estämistä nähtiin sitäkin enemmän. Lopulta kotijoukkueen kaksi nukahdusta kostautuivat, ja JYP vei pisteet mennessään lukemin 1-2 (0-0, 0-0, 1-2).

Vierasjoukkue JYP tuli ottelun ensimmäiseen erään hyvin valmistautuneena. Kovasta karvauksestaan tunnetut hurrikaanipaidat laittoivat HPK-puolustuksen todella ahtaalle ottelun alkuminuuteilla. Kovan prässin alla kotijoukkueen pelinrakentelu ei ottanut onnistuakseen, vaan JYP sai siirrettyä pelin painopisteen lähelle Mika Järvisen vartioimaa HPK-maalia.

Vierailijoiden käskijä Jyrki Aho oli syystäkin tyytyväinen ottelun alkuun.

– Ounastelimme, että HPK tulee otteluun eilisen rökäletappion jälkeen taistellen, repien ja tiukasti puolustaen. Siinä ennustuksessa osuimme oikeaan. Olimme ottelun alussa energisiä ja puolustimme erittäin hyvin – myös alivoimalla, kertasi Aho avauserää.

Erän puolessa välissä päärooliin nousivat ottelun päätuomarit Hannu Henriksson ja Jari-Pekka Pajula. Pilli alkoi soida tuon tuosta ja miestä passitettiin jäähylle liukuhihnalta. Tarkasta linjasta kärsi erityisesti JYP, joka sai avauserässä neljä rangaistusta. Se ei todellakaan kuulunut vierailijoiden pelisuunnitelmaan.

– Meillä oli tavoitteenamme pysyä poissa jäähyaitiosta, koska Hämeenlinnassa olemme usein sortuneet jäähyilyyn. Se tavoite ei nyt sitten ihan täyttynyt, manaili JYP-luotsi Aho.

Vaikka molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan ylivoimapelinsä toimivuutta, ei vaarallisia paikkoja juurikaan syntynyt. Erätauolle lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Sama laulu toisessa erässä

Toisessa erässä jäähyaition saranat olivat edelleen koetuksella. Kuten avauserässä, vierailija JYP istui taas enemmän jäähyllä. Ritaripaitojen ylivoimapeli oli kuitenkin edelleen tehotonta, myös viidellä kolmea vastaan pelattaessa. Kotijoukkueen valmentaja Harri Rindell oli pettynyt erityisesti laukausten laatuun.

– Maalinteko on ollut meille hankalaa. Liian usein vedot kestivät taas liian kauan. Mikäli laukaus saatiin lähtemään, se pysähtyi joko ensimmäiseen peittävään vastustajaan tai maalivahti Riku Heleniuksen paidassa olevaan logoon, analysoi Rindell tehotonta ylivoimaa.

Mathias Porselandin laukaukset eivät löytäneet osoitteeseensa.

Ne hetket, jotka toisessa erässä pelattiin täysin viisikoin, olivat varsin vauhdikasta kiekkoa. Hyökkäysten päätöksiä leimasi kuitenkin mielikuvituksen ja terävyyden puute. Osansa oli toki molempien joukkueiden tarkalla puolustamisella. Ylivoimahyökkäyksiä ei juuri nähty.

Kerho nukahtaa kahdesti

Ottelun viimeiselle kolmannekselle oranssipaidat tulivat terävästi. JYP oli erän alun kovan paineen alla. Paras maalipaikka siunaantui Alex Leavitille, mutta Helenius oli kuin muuri JYP-maalin suulla.

Koska tulosta ei alkanut tulla, kirposi kotijoukkueen ote pikku hiljaa. Vaarattoman näköisen hyökkäyksen päätteeksi JYP siirtyi 1-0 johtoon. Maalintekijänä toimi kapteeni Juha-Pekka Hytönen, jolla oli takamiehenä aivan liikaa tilaa ampua Kristian Näkyvän tarjoilema kiekko ohi kerhovahti Järvisen.

Vajaa minuutti edellisestä nukahti puolustaja Jukka Laamanen oman maalin edessä. Filip Riskan päädystä maalin eteen toimittaman kiekon pääsi lyömään maaliin Miika Lahti ilman estelyitä. Laamanen oli tilanteessa työpaikalla, muttei töissä. Lahden maila unohtui pelata pois.

Kaksi minuuttia ennen päätössummeria Kerhon loppukiri toi tulosta. Marko Luomalan erinomainen syöttö löysi tiensä Janne Kolehmaisen lapaan takatolpalle. Kolehmainen kiitti ja siirsi kiekon ohi erinomaisesti pelanneen Heleniuksen.

Viimeisellä minuutilla kotijoukkueelle tarjoutui mahdollisuus hakea tasoitusta kuudella neljää vastaan, mutta tasoitusmaali jäi näkemättä. Niinpä täysi pistepotti lähti jyväskyläläisten mukaan. Ritariluotsi Rindell jakoi ottelun jälkeen kunniaa vierailijoiden puolustukselle.

– JYP on joukkue, joka puolustaa todella hyvin. Heitä vastaan on vain pakko yrittää löytää ne väylät maalin eteen. On oltava röyhkeyttä ja himoa mennä kakkoskiekoille.

JYPin tavaramerkki, tiivis ja työteliäs puolustuspelaaminen, tuli hyvin esille lauantai-iltana Hämeenlinnassa. Hurrikaanipaidat olivat usein ensimmäisinä irtokiekoilla. Hyökkääjien takakarvaus oli väsymätöntä läpi ottelun, ja oman maalin edessä vastustajaa ei päästetty paluukiekoille. Viimeisenä lukkona oli maalivahti Helenius.

Kapteeni Hytönen iski alkutahdit.

Kiitosta taisteluilmeestä

Maalinteko on tuottanut hämeenlinnalaisille vaikeuksia läpi kauden. HPK:n hyökkäys ei ole liigan taitavin, ja JYPin kaltaista nöyrästi viisikkona puolustavaa joukkuetta vastaan maalinteon vaikeus vain korostui. Yritystä kyllä piisasi, mutta vaarallisia paikkoja ei siitä huolimatta juuri hurrikaanimaalille syntynyt.

Rindell oli tappiosta huolimatta tyytyväinen joukkueen ilmeeseen, sillä olihan alla murskatappio vain vajaa vuorokausi aiemmin.

– Taistelu oli huikea. Kentällä nähtiin taisteleva HPK niin kuin pitikin. Tämä on se tapa, jolla meidän tulee pelata, mikäli haluamme pisteitä ottaa. Ottelu osoitti, että fyysisellä puolella meillä ei ole mitään hätää, vaikka pelasimme eilenkin. Mikäli ongelmia on, ovat ne mentaalipuolella.

Vierasluotsi Aho oli luonnollisesti tyytyväinen kolmeen pisteeseen ja tapaan, jolla joukkue pelasi.

– Jaksoimme olla kärsivällisiä vielä kolmannessa erässä, vaikka maalinteko olikin hankalaa. Ottelun lopussa taistelimme hienosti, vaikka HPK pääsikin tekemään yhden maalin. Olen äärimmäisen tyytyväinen, sillä viime vuosina emme juuri Hämeenlinnasta ole pisteitä hakeneet.

Molemmat joukkueet ovat seuraavan kerran tulessa ensi tiistaina. HPK matkustaa Kuopioon KalPan vieraaksi. JYP puolestaan suuntaa vieläkin pohjoisemmaksi Oulun Kärppien vieraaksi.