Pikkujouluviihdettä Rinkelinmäellä

Perjantai-ilta Hämeenlinnan jäähallissa ei jättänyt ketään kylmäksi. Ottelu oli alusta alkaen vauhdikas ja dramaattinen. Taklauksia oli paljon ja värikkään illan huipensi voittomaalikilpailu. Siinä kotijoukkue HPK veti lopulta pidemmän korren.

Ottelun avauserä oli selkeästi vierailijoiden hallintaa. Vain parin minuutin pelin jälkeen Ilari Filppula sai kiekon keskikaistalle lapaansa. Pelintekijä Filppula vapautti syötöllään laidassa viilettävän Tomi Mäen, joka ajoi hyökkäysalueelle ja ampui terävän rannelaukauksen takakulmaan. Tilanteessa hämeenlinnalaispuolustus oli pahasti tuuliajolla.

Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlund oli tyytyväinen avauserään.

– Saatiin hyvä lähtö ensimmäiseen erään. Hallitsimme erää ja HPK sai vain yhden maalintekopaikan koko erässä.

Tuon paikan kotijoukkue kuitenkin käytti tehokkaasti. Erän puolessa välissä parin tapetun alivoiman jälkeen ritaripaidat pääsivät kuin varkain peliin mukaan. Hienon syöttöketjun päätteeksi Alex Leavitt pääsi ampumaan suoraan syötöstä ottelun tasoihin.

Avauserän ikävin tilanne nähtiin, kun HPK-puolustaja Mathias Porselandin maila osui Jokerien Ben Eavesia silmään. Porseland sai tilanteesta ansaitusti pelirangaistuksen, vaikkakin teko oli puhdas vahinko. Eavesin peli päättyi puolestaan lääkärin määräyksestä.

– Joukkueemme lääkärin mukaan Eavesin silmäluomi on halki, mutta vamma ei ole varsinaisesti silmässä. Joka tapauksessa vamma oli niin vakava, ettei ottelun jatkaminen tullut kysymykseen, valotti Westerlund jenkkihyökkääjän tilannetta.

Ossi-Petteri Grönholm teki kauden ensimmäisen maalinsa.

Toisessa erässä kuski vaihtuu

Ensimmäisen erään jäähyistään selvästi sisuuntunut ritariryhmä tuli uudella ilmeellä toiseen erään. Erän alun hallinta palkittiin ylivoimaosumalla, josta vastasi puolustaja Ossi-Petteri Grönholm. Tuuletuksista huomasi, että osuma oli miehelle kauden ensimmäinen. HPK siirtyi ansaitusti maalin johtoon.

HPK-luotsi Harri Rindell näki ensimmäisen erän jäähyissä myös positiivisen puolen.

– Ottelun alussa emme olleet valmiita ja saimme jäähyjäkin ansaitusti. Jäähyjen taposta saimme kuitenkin voimaa ja toisessa erässä olimme erittäin vahvoja.

HPK:n johtomaalin jälkeen ottelussa oli vauhtia kuin Monzan ajoissa, ja ylivoimahyökkäyksiä tuli molempiin päihin. Erityisesti kotijoukkueen aggressiivinen karvauspeli aiheutti päänvaivaa Jokerien pelin avaamiselle. Kovan karvauksen tuloksena syntyi myös maalipaikkoja. Jokeri-maalia epävarmasti vartioinut Frans Tuohimaa torjui kiekkoja eteensä, mutta kotijoukkueelta puuttui terävyys irtokiekoissa.

Runsaslukuinen yleisö lämpeni toisessa erässä toden teolla lähinnä jokerihyökkääjä Jarkko Ruudun ansiosta. Ruutu yritti tapojensa mukaan kalastella vastustajalle jäähyjä siinä kuitenkaan onnistumatta.

Erän loppupuolella Kerhon hallinnalle tuli tyly loppu. Pelicansista kesken kauden Hämeenlinnaan siirtynyt Kari Sihvonen päätti testata mailatekniikkaansa oman maalin edustalla – laihoin tuloksin. Antti Kerälä löi kiekon Sihvosen lavasta pois, ja irtokiekon lämäsi verkkoon Teemu Pulkkinen. Niinpä erätauolle poistuttiin tasalukemissa 2-2.

Kolmas erä tasatahdissa

Ottelun kolmannessa erässä kotijoukkueen viisi puolustajaa alkoivat silmin nähden väsyä. Jokerit pääsi otteluun mukaan ja sai siirrettyä painopisteen hämeenlinnalaispäätyyn. Kolmannen erän vaarallisin maalipaikka avautui jokerisentteri Filppulalle, jolle tyhjän maalin tarjoili Teemu Pulkkinen. Kerhopuolustuksessa suuret minuutit tahkonnut Jukka Laamanen sai viime hetkellä häirittyä Filppulaa sen verran, että taiturin laukaus jäi torsoksi.

HPK puolusti esimerkillisesti.

Koska varsinaisella peliajalla ei joukkueiden paremmuus selvinnyt, siirryttiin jatkoajalle. Viiden minuutin jatkoajan alussa ritarinuttujen Lauri Kärmeniemelle pelattiin erinomainen laukaisupaikka, mutta nuoren pakin veto pysähtyi maalivahti Tuohimaan suojiin. Tuon tilanteen jälkeen molemmat joukkueet keskittyivät puolustamiseen, ja ottelun ratkaisu päädyttiinkin hakemaan voittomaalikilpailulla.

Molempien joukkueiden kolme ensimmäistä ampujaa epäonnistuivat suorituksissaan. Läpi ottelun kannatuslaulujaan veisanneet jokerifanit sai hiljenemään HPK:n neljäs ampuja Alex Leavitt, joka pääsi yrittämään ratkaisua toistamiseen. Mies ei enää erehtynyt. Kun Jokerien Teemu Pulkkisen lämäri vielä pysähtyi Järvisen suojiin, poistui kotijoukkue pukusuojaan hymyssä suin.

Rindell tyytyväinen, Westerlund toivoo tasaisuutta

Ritaripaitainen kotijoukkue oli avauserää lukuun ottamatta hyvä. Joukkue taklasi paljon ja erityisesti puolustajat tekivät suuren työn voiton eteen. Joukkue karvasi välillä todella syvältä ja tarvittaessa tukki keskialueen tehokkaasti. Valmentaja Rindell oli syystäkin tyytyväinen joukkueensa taisteluun.

– Maalintekotehokkuudessa oli toivomisen varaa, mutta olimme koko ottelun erittäin sitkeitä. Myös viiden puolustajan taistelu oli hienoa katseltavaa. Lisäksi maalivahti Järvinen oli erinomainen. Jokerien kaltaista huippujoukkuetta vastaan maalivahtipelin onkin onnituttava.

Vierailija Jokerien peliesitys oli ensimmäistä erää lukuun ottamatta väkinäistä. Tilannetta ei helpottanut Ben Eavesin loukkaantuminen, minkä vuoksi hyökkäysketjut menivät uusiksi. Vierasjoukkueesta on hankala nostaa esille yksittäisiä onnistujia. Jani Rita esitti muutamaan otteeseen erinomaista röyhkeyttä yksi vastaan yksi tilanteissa, mutta ei saanut kiekkoa maaliin saakka. Teemu Pulkkinen haki hanakasti laukauksia, mutta useimmiten niiden edessä olivat uhrautuvat HPK-puolustajat.

Päävalmentaja Westerlund ei löytänyt yksittäistä syytä joukkueensa viime aikojen heikkoihin esityksiin.

– Joudumme tekemään suuren työn yhden maalin eteen. Puolustuspelaamisessa sattuu myös liikaa virheitä, emmekä löydä tasaisuutta otteisiimme. Lisäksi tänään Ben Eavesin loukkaantuminen sekoitti peliämme. Elämme juuri nyt vaikeaa vaihetta.

Molemmilla joukkueilla on nyt edessään vapaa viikonloppu. Jokereilla on kuitenkin heti ensi maanantaina paikallisottelu kotiluolassaan HIFK:ta vastaan. HPK jatkaa pisteiden metsästystä vasta keskiviikkona. Silloin Rinkelinmäelle saapuu vieraaksi SaiPa.