Maalijuhlat Helsingissä

Helsingin IFK nousi 0-6 tappioasemasta jo 7-6 johtoon, mutta Tappara tasoitti viimeisellä minuutilla. Jatkoaikakaan ei tuonut ratkaisua, joten pisteet tasattiin.

Uskomaton ottelu, jossa maalivahdit eivät juurikaan juhlineet. Kun kamppailussa tehdään molempiin päihin seitsemän maalia, niin maalivahdeille ei juuri tähtiä voi jakaa.

Shokkialku Tapparalle

Vain 37 sekunnin pelin jälkeen Tappara meni helponlaisesti 1-0 johtoon. Draper lähes heitti kiekon omaan maaliin.

Pari minuuttia tästä IFK pääsi pelaamaan ylivoimaa. Maalin teki kuitenkin Tappara. Johannes Alanen pääsi Aleksander Barkovin kanssa karkumatkalle; Alanen syötti ja Barkov laukoi: 0-2. Alivoimamaali, joka oli täysin torjuttavissa.

Neljä minuuttia edellisestä ja Tappara pääsi pelaamaan ylivoimaa. Jussi Tarvainen laukoi IFK-maalia kohti ja kiekko oli verkossa. Samalla IFK-valmennus vaihtoi maalille Timo Laaksoharjun.

Draperiltä surkea peli: kaksi torjuntaa ja kolme päästettyä maalia. Yhdessäkään maalissa ei ollut edes maskia, joten sitäkään ei voi syyttää. Alpo Suhonen totesikin, että "Neljä laukausta, neljä maalia, turha puhua muusta".

Laaksoharjun urakka ei juuri paremmin alkanut; ensimmäinen laukaus upposi längistä sisään, ja peli oli kymmenen minuutin kohdalla 0-4. Maalintekijänä Jaakko Uhlbäck, Janne Grönvallin syötöstä.

Kun Jussi Tarvainen ajassa 14.08 iski ylivoimalla Tapparan viidennen maalin, niin hätäisimmät katsojat lähtivät jo hallista.

Karmeinta tilanteessa IFK:n kannalta oli, että Tappara ei edes hallinnut erää, mutta teki silti viisi maalia.

IFK voitti toisen erän

IFK lähti toiseen erään tavoitteenaan voittaa erä, 0-5 tilanteessa kun ei juuri voittoa voinut odottaa Tapparan kaltaista joukkuetta vastaan.

Tapparan alku oli kuitenkin jälleen rusentava. Alle kolme minuuttia erää oli pelattu, kun Marko Ojanen suti ylivoimalla kiekon Laaksoharjun taakse. Viimeistään tässä vaiheessa ne, jotka eivät IFK:hon luottaneet, lähtivät hallista tai menivät oluelle. Varmasti moni mietti lähtöä, mutta jos olisivat tienneet mitä tuleman piti, niin mieli olisi muuttunut.

Eniten tilanteeseen tyytyväisiä olivat varmaankin juuri oluenmyyjät, joiden kauppa kävi vilkkaana, koska noin surkeaa peliä ei mielellään kuivin suin katsele.

35 minuuttia IFK vain surffasi. Sitten alkoi kiri. Tapparan hyökkääjä yritti ylivoimalla syöttää Mikko Luomalle, joka ei saanut kiekkoa haltuunsa. Juuri samaan aikaan Roman Vopat pääsi jäähyaitiosta kentälle ja karkasi läpiajoon. Luoma koukki Vopatin nurin, joka sai kuitenkin laitettua kiekon ohi Sasu Hovin ennenkuin liukui itse maaliin.

Pari minuuttia tästä IFK onnistui ylivoimalla. Robert Kantorin kova siniviivaveto upposi maskissa olleen Hovin taakse. IFK voitti erän 2-1, mutta oli itse ottelussa edelleen 2-6 tappiolla. Pieni toivo eli vielä.

Uskomaton nousu

En muista, että olisin koskaan todistanut joukkueen nousevan kuuden maalin takaa jopa ohitse, mutta nyt sen näin.

Kun Kimmo Kuhta 32 sekunnin pelin jälkeen pisti Marek Zidlickyn upean syötön sisään, alkoi usko elää jo IFK-faneissakin.

IFK rupesi luistelemaan ja Tappara seisoi paikallaan. Tappara sai useita jäähyjä ja IFK rankaisi. Ensin Roman Simicek iski ylivoimalla kiekon Hovin ohitse, ja Joonas Vihkon maali toi IFK:n jo maalin päähän. Tässä vaiheessa alkoivat Tapparan pelaajat jo turhautua, ja oli vain ajan kysymys, milloin IFK tulee tasoihin.

Tasoitus tuli kun peliä oli pelattu 51.17. Timo Pärssinen sai B-pisteiden väliin upean syötön Simicekiltä, eikä "Pärä" epäonnistunut: 6-6. Huikea nousu, mutta tapahtumat eivät vielä päättyneet tähän.

Kun ottelua oli jäljellä hieman yli kaksi minuuttia, kieputti Carlo Grünn vielä kerran kiekon ohi Hovin. IFK oli tullut Tapparan rinnalle ja vielä ohikin.

Peliaikaa oli jäljellä alle minuutti, kun Riku-Petteri Lehtoselle kävi alokasmainen virhe. Harhasyöttö suoraan Marko Ojasen lapaan. Ojanen laukoi, IFK:n epäonneksi kiekko osui matkalla Tuomo Ruudun mailaan, ja pomppi maaliin. Laaksoharju oli hyvin mukana, mutta ei ehtinyt enää takaisin etukulmaa peittämään. 7-7.

Jatkoajalla Tapparalla mahdollisuuksia

Jotta peli ei olisi mennyt liian leppoisaksi, vihelsi päätuomari Pakaslahti IFK:n Tuomo Ruudulle jäähyn estämisestä. IFK kuitenkin kesti ja pisteet jaettiin.

Kolme erää, kolme eri tunnelmaa

Ensimmäisessä erässä molempien joukkueiden faniryhmät möykkäsivät vielä mahtavasti, mutta toisessa erässä metelistä vastasivat Tappara-fanit. Ainakin siihen asti, kun Tappara vielä johti 0-6. Kolmas erä oli valtavaa huutomyrskyä, IFK-fanien toimesta. Koko hallin yleisö eli tunnelmassa mukana. Paikallaolijat saivat tuntea jälleen sen, miksi IFK-fanit tunnetaan maan kovaäänisimpinä.

Valmentajilta kuultua

Jukka Rautakorpi, Tappara:

- Ottelu oli kaksijakoinen ja tuomarilinjasta ei juuri voi valittaa, koska ihan oikein mailahäirintä vihellettiin pois. Ottelun alussa IFK:lta ja meiltä sitten viimeisessä erässä.

- Kokonaisuutta pitäisi saada paremmaksi, päästiin helposti johtoon ja liike sitten loppui. Tuuripiste meille.

Alpo Suhonen, Helsingin IFK:

Onko IFK:lla maalivahtiongelma?

- Ei sitä nyt vielä voi sanoa ongelmaksi, Draperilla oli kova paikka, vanha joukkue vastassa ja peli kotihallissa. Eiköhän tämä tästä vielä järjesty.

- Ylivoimapeli oli melkoisen hyvässä kuosissa ja vielä tällaisessa pelissä. Saimme kuitenkin neljä maalia ylivoimalla tässä ottelussa. Kertoo hyvästä kantista joukkueelta.

Ensimmäinen erä oli varmaankin aikamoinen katastrofi valmentajallekin?

- Nojoo, jos halutaan tiivistää, niin ei se ole häpeä hävitä, mutta on häpeä, jos ei yritä.

IFK:lle tällainen nousu oli varmaankin erittäin tärkeää?

- Toki, kausihan on lähtenyt hyvin liikkeelle, kolme peliä ja kolme pistettä. Kuitenkin kaksi viime kauden finalistia ollut vastassa.

Onko tiistain Ässät-peliin tulossa mitään muutoksia?

- Ei varmaankaan mitään erikoista, samoilla miehillä jatketaan.

Mitenkäs maalivahtivalinta?

- Ensin pitää puhua molempien vahtien kanssa, sitten katsotaan lisää.

IFK:n kohdalla on puhuttu paljon turhista jäähyistä ja varsinkin Jatkoajan sivuilla asiasta on käyty varsin kärkästä keskustelua. Mikä on valmentajan kanta tähän tilanteeseen? Ovatko taklaukset vielä sallittuja IFK:ssa?

- Taklaamisella ja huitomisjäähyillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kyllä IFK:ssa saa edelleen taklata. Tänäänkin näki, että kundit jo rauhoittelevat toinen toisiaan.

Tällä tilanteella Suhonen tarkoitti niitä hetkiä, kun IFK:lla oli kirivaihde päällä ja esim. Kantor vei Tuomo Ruudun pois mahdollisesta tappelutilanteesta.

- Tilanne vaihtelee monesti puolelta toiselle. Eli välillä otetaan liiankin rauhallisesti ja varotaan kaikkea. Mutta ei se poissa voi olla kaksinkamppailuista. Keskustelu on ollut melkoisen mustavalkoista.

Tässähän on ilmeisesti sotkettu IFK:n perinteet ja tyhmät jäähyt keskenään?

- IFK:n perinteisiin ei kuulu ottaa paljon jäähyä ja häviöitä, vaan kovaa peliä ja voittoja. Ne ovat kaksi eri asiaa.

Nostaisitko jotain pelaajia yli muiden?

- No Joonas Vihko oli oikeastaan ainut, joka pelasi koko ottelun omalla tasollaan. Samoin Robert Kantor oli tänään erittäin hyvä.

Mietteitä

Molemmilla joukkueilla on paljon parannettavaa, IFK:lla seuraavaksi vastaan luistelee tämänhetkinen sarjakärki Ässät Porissa. Tapparalla vastassa kotonaan JYP, joka sekin on esittänyt pirteitä otteita.

Tämän päivän kaltainen jännitysnäytelmä on parasta mahdollista PR:ää SM-liigalle, vaikka pelaajat eivät varmasti tyytyväisiä olekaan.

IFK:lla hyvää olivat ylivoimamaalit, mutta Tappara voitti varsinkin hyökkäyspäässä melkein jatkuvasti aloitukset, joten niihin pitää panostaa. Mutta tällaisen taistelun jälkeen, ei voi kuin nostaa hattua IFK:lle. Tuollainen nousu on harvinaista herkkua.