HIFK suvereeni kriisijoukkueiden kohtaamisessa

Helsingissä nähtiin varsin yksipuolinen näytös, kun HIFK nappasi tyylikkään 4-1-voiton suvereenien esitysten päätteeksi. Illan sankareina toimivat kaksi maalia iskeneet Granlundin veljekset, joille ei Lukosta löytynyt tiistai-iltana pysäyttäjää.

Maajoukkuetauko tuntui olleen kahdesta kriisijoukkueesta tehokkaampi HIFK:lle, ja tiistai-illassa nähtiinkin suvereeni kotijoukkue. Jos avauserässä Lukko oli vielä nimellisesti mukana, ratkesi peli viimeistään toisen erän aikana tulleeseen kolmeen takaiskumaaliin. Lukko-puolustuksella oli erityisen kovia vaikeuksia Mikael ja Markus Granlundin kanssa, ja veljekset aiheuttivatkin kahden maalin lisäksi huonolla jalalla esiintyneelle vierasjoukkueelle monta jäähyä ja lukuisia väsyttäviä pyörityksiä omassa puolustuspäässä.

Lopullinen ratkaisu nähtiinkin viimeistään toisen erän loppupuolella, kun Kimmo Kuhta pääsi vastahyökkäyksen päätteeksi iskemään maalikulmalta HIFK:n neljännen maalin. Myös Rauli Urama myönsi maalin olleen illan lopullinen ratkaisu.

– Se oli todella harmittava maali, maila katkeaa ja siitä vielä merkkausvirhe oman maalin edessä. Se napsautti meidän selkärankan siihen.

HIFK avaa vahvasti

Kotijoukkue tuli tauolta selkeästi pirteämmin peliin ja avauserä mentiinkin kotijoukkueen pienoisessa hallinnassa. Melko mitäänsanomattoman erän ainoa maali nähtiinkin jo kolmen minuutin jälkeen, kun Mikael Granlund pelasi komealla syötöllä Markus Granlundin vapaaksi Mika Norosen vartioiman maalin eteen. Nuorukainen ei hätäillyt, vaan lirutti kiekon ovelasti Norosen haarojen välistä ja HIFK:n maalin johtoon.

Mikael Granlund oli jälleen pysäyttämätön.
Jussi Kivimäki

Loppuerä mentiin melko tasaisissa merkeissä HIFK:n viedessä maalipaikat nimiinsä. Varsinkin Lukon avauspelissä tuntui punainen lanka olevan täysin hukassa. Kuvaavaa on, ettei Juuso Riksman joutunut maalillaan juuri venymään. Paras paikka siunaantuikin Toni Söderhomin pahasta kiekon menetyksestä oman maalin edustalla, mutta Janne Keräsen rystynosto painui ohi HIFK-maalin.

Toiseen erän kotijoukkue iski tehokkaasti, ja kun neljä minuuttia oli pelattu, oli peli jo 3-0. Ensin Eero Somervuori pääsi lyömään maalin edestä, ja heti perään Markus Granlund pääsi iskemään veljensä jälleen taidokkaasta tarjoilusta kotijoukkueen jo kolmen maalin johtoon.

Tässä vaiheessa Urama otti aikalisän, mikä piristikin vierailijoiden peli hetkellisesti. Tähän otteluun pitkän loukkaantumisten jälkeen paluun tehneet Perttu Lindgren sekä Lauri Tukonen pelasivat hyvin yhteen, ja Jussi Pesonen pääsi iskemään maalin edustalta kavennuksen. Urama kertoi muuttaneen joukkueen karvausta aikalisällä.

– Piti muuttaa peliä, paineistaa ja sitä kautta pitää kaveri pois meidän puolustusalueelta. Yritettiin sitä kautta muuttaa pelin rytmiä meidän suuntaiseksi. HIFK lähti kuitenkin sieltä paineen alta aika hyvin liikkeelle. Hetkeksi saatiin maalin jälkeen hallintaa ja tärkeä ylivoimakin. Siinä olisi ollut meidän saumamme tulla peliin takasin.

Tästä ei kauaa kuitenkaan kulunut, kun kotijoukkue iski jälleen, tällä kertaa ratkaisevasti. Kolmas erä olikin pelkkää pelailua, ja kotijoukkueella olisi ollut mahdollisuudet jo erän alkuun lyödä useampi maali. Erän loppupuolella Lukko haki tasoitusta vielä ilman maalivahtia, mutta hyvistäkään paikoista huolimatta kiekkoa ei saatu toistamiseen HIFK-maaliin.

Matikainen tyytyväinen tauon antiin

HIFK hallitsi ottelua alusta loppuun ja Petri Matikainen olikin tyytyväinen tauon jälkeiseen ilmeeseen.

– Tyytyväinen joukkueen esitykseen tänään. Haettiin sitä rentoutta kotipelaamiseen. Meillä on ollut kotona vähän vaikeaa. On lähdetty liian aggressiivisesti alkuun ja sen jälkeen on omissa kolissut. Tänään saatiin siihenkin muutos.

Erityisesti joukkueen viisikkopeliä kehunut Matikainen löysi monta positiivista onnistujaa ottelusta ja joukkueesta.

– Pieni askel otettiin eteenpäin. Erittäin tyytyväinen olen kolmeen pisteeseen, oli hieno nähdä "Pikku Geen" (Markus Granlundin) kaksi maalia, myös (Petteri) Wirtasen kenttä pelasi hyvän pelin samoin (Kim) Hirschovitsin kenttä oli tänään hyvä. Pakkiparit toimivat ja varsinkin Ilari Melartin paluu oli iso juttu meille. Pelasi erittäin hyvän pelin.

Lukon pelinavaus oli tiistaina vaikean oloista ja Urama myönsikin pitkien puolustuspään vaihtojen heikentäneen avauspeliä pahasti.

– Oli meille vaikea ilta. Heti ottelun alusta meiltä karmea virhe. Lähdettiin kuitenkin tiivisti puolustamaan, ja sitten käy heti alussa noin. Vähän oli hermostunutta, HIFK oli erinomainen hyökkäysalueella, jonka johdosta pitkiä aikoja jouduttiin puolustamaan, mikä väsytti. Hyökkäämisestä ei tullut tänään oikein mitään.

Lukolla on muutama päivä aikaa parannella peliään, sillä seuraava ottelu on vasta perjantana, jolloin Raumalla vastustajaksi saapuu TPS. HIFK jatkaa pelejään torstaina Espoossa.