HIFK:n loppukiri riitti yhteen pisteeseen

Raimo Summasella riittää mietittävää alivoimapelaamisen suhteen
Tikkurilan jäähallissa HIFK:n vieraaksi tuli Doug Sheddenin valmentama EV Zug. Ottelussa pääosaan nousi erikoistilanteet, kun ottelun kuudesta pelitilannemaalista vain yksi tuli tasakentällisin. Tiukassa ottelussa voiton vei voittolaukauskilpailussa EV Zug lukemin 3-4.

HIFK:lla ei ollut ottelussa tasakentällisin ottelussa mitään hätää, vaan joukkue painoi selvästi vierailijaa paremman liikkeensä turvin peliä kohti sveitsiläisten päätyä. Aktiivinen karvaus aiheutti ongelmia EV Zugille ja Sheddenin suojateilla oli suuria ongelmia siirtää pelin painopistettä HIFK-päätyyn.

Hallinnasta huolimatta punapaidat eivät saaneet luotua laadukkaita maalipaikkoja ja parhaalle maalintekosektorille pääseminen oli työn ja tuskan takana.

Kaksi ensimmäistä erää helsinkiläiset käyttivät pääosan hyökkäysajastaan laidan lähettyvillä tai maalin takana. Ongelmaksi muodostui myös syöttöjen ja laukausten laaduttomuus. Jopa kahden perättäisen onnistuneen syötön antaminen peräkkäin muodostui ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Kiekko poltteli lavassa ja turhautuneet pelaajat tyytyivät kuljettamaan kiekkoa sen sijaan, että olisivat organisoidusti ylittäneet kentällisenä keskialueen.

Alivoimapelaamisen kanssa HIFK:lla on vielä paljon työtä ennen kauden alkua. Neljässä European Trophy -ottelussaan joukkue on päästänyt kaikkiaan 16 maalia, joista peräti yksitoista on tullut miesalivoimalla. Illan ottelussa kaikki kolme vastustajan maalia tulivat ylivoimalla.

HIFK hallitsee, Zug tekee maalit

Ottelu lähti käyntiin HIFK:n hallitessa liikkellään kaukalon tapahtumia. Joukkue pääsikin ylivoimalle jo 28 sekunnin pelin jälkeen. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta, mutta peli pysyi kotijoukkueen hallinnassa. HIFK-debyyttinsä tehnyt maalivahti Ville Husso sai seisoskella maalinsa suulla suht rauhassa ensimmäiset kymmenen minuuttia, kunnes vierailijoiden Dominic Lammer karkasi HIFK-puolustuksen välistä läpiajoon. Husso onnistui selvittämään tilanteen, mutta taustalla Lammeria häirinnyt Braden Birch sai tilanteesta kaksiminuuttisen.

Birch ehti istua rangaistusaitiossa vain 11 sekuntia, kun Andrew Hutchinsonin viivalaukaus yllätti Husson. Zug lisäsi vielä johtoaan, tällä kertaa Miihkali Tepon istuessa kaksiminuuttista estämisestä. Lino Martschini pääsi Rob Schrempin ampumasta paluukiekosta siirtämään pelivälineen maaliin.

Toisen erän alussa helsinkiläiset kavensivat ottelun jo erän ensimmäisellä minuutilla. Läpi ottelun HIFK:n parhaimmat maalipaikat luonut ketju Janos Hári - Matti Kuparinen - Juuso Puustinen painoi pelin sveitsiläispäätyyn ja Hari onnistui ketjukavereidensa esityöstä kaventamaan tilanteeksi 1-2.

Punapaitojen kiri sai hieman takapakkia Eero Somervuoren otettua jäähyn kiinnipitämisestä. Vierailijat eivät antaneet armoa, vaan tulokasmaalivahti Husson luettua pelin väärin Björn Christenillä oli helppo työ siirtää kiekko lähes tyhjään maaliin. Loppuerä oli jäähyjen sävyttämä, myös HIFK pääsi koittamaan ylivoimalla kahteen otteeseen, muttei onnistunut kaventamaan tilannetta.

HIFK kirii rinnalle

Kolmanteen erään tuli sisuuntunut HIFK. Etenkin huolellisuus ja syöttöjen laatu oli aivan eri luokkaa, kuin kahdessa ensimmäisessä erässä. Zugilla oli suuria vaikeuksia päästä kiekkoon käsiksi ja joutuikin rikkomaan saadakseen pelivälineen itselleen.

Lopulta kavennus tuli 5-3 -ylivoimalla, kun Kuparinen ohjasi Puustisen laukauksen ohi hyvin Zugin maalilla pelanneen Gianluca Hauserin. Jatkuneella ylivoimalla Hári pääsi vielä pariinkin otteeseen yrittämään tasoitusta maalin edestä, mutta laukaukset menivät yli ja ohi. Tasoitus tuli niin ikään ylivoimalla alle kolme minuuttia edellisestä. Kuparisen aloitusvoiton jälkeen Puustisen viivasyöttö löysi Toni Söderholmin, jonka laukaus suoraan syötöstä painui vastustamattomasti maaliin.

Punapaidat tarjoilivat vierailijoille vielä mahdollisuutta voittoon varsinaisella peliajalla, kun ajassa 57.16 Rico Fata otti jäähyn kampituksesta ja Austin Block turhautui vihellyksestä ja keihästi itsensä suihkun puolelle. Tällä kertaa alivoima kuitenkin toimi ja ottelu eteni jatkoajalle. Jatkoajan alussa Husso piti HIFK:ta pystyssä pysäyttämällä sveitsiläisten rynnistyksen.

Jatkoaika päättyi maalittomana ja rangaistuslaukauksissa pidemmän korren vei Zug. HIFK:n laukojista molemmat, Puustinen ja Hari epäonnistuivat ja sveitsiläisistä Christen ja Martschini onnistuivat, joten kaksi pistettä lähti vierailijoiden matkaan ja HIFK:n pistetili karttui yhdellä pisteellä.

HIFK:n ottelun European Trophyssä jatkuvat perjantaina 30.8, kun se kohtaa paikallisvastustaja Jokerit.