Muisteloista voimaa

Helsingin IFK avasi lauantaina voittotilinsä tämän kauden SM-liigassa, kun se kukisti viime kevään finaalivastuksensa, Espoon Bluesin maalein 6-3 (1-0, 2-0, 3-3). HIFK otti tukevan otteen voitosta jo 27 sekunnin pelin jälkeen, kun Petri Koivisto hörppäsi Ville Peltosen laukauksen helposti. Ennen ottelun alkua HIFK kiitti kannattajiaan hienolla seremonialla, jonka päätteeksi viime kevään mestaruusviiri kohosi vanhan hallin kattoon.

HIFK sai tunteita herättävästä seremoniasta ammennettua virtaa, sillä vain muutama hetki hekumoinnista kapteeni Ville Peltonen yllätti rannelaukauksella Blues-maalilla läpi ottelun epävarmasti torjuneen Petri Koiviston. Laukaus oli toki napakka, mutta tuli ilman maskia, ja oli täysin espoolaisten veräjänvartijan torjuttavissa.

– Alkuhan oli just semmoinen, mitä ei pitäny olla, eka vaihto ja kiekko meidän häkkiin. Jotenkin tuntui ettei päästy siitä ylitse, jäätiin vähän välimalliin. Tietenkin myös vastustajalle tärkeä maali ja heidän peli varmaan helpottui ja parani. Viimeset neljä peliä päästetty kuusi maalia yhteensä, tänään vähän enemmän. Kausi on nuori ja matkaa on jäljellä. Opitaan näistä ja jatketaan matkaa, Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki totesi.

Huono alku heijastui espoolaisten otteissa vielä pitkään. Petri Koiviston epävarmuus tuntui tarttuvan myös kenttäpelaajiin. HIFK aisti tämän ja käytti etsikkoaikansa hyväkseen. Aika-ajoin helsinkiläiset saivat pitkiäkin kiekkoralleja espoolaisten päätyyn.

Toisessa erässä HIFK sai realisoitua painostuksensa myös tulostaululle. Kimmo Kuhta vei kotijoukkueen heti erän alkajaisiksi kahden maalin karkumatkalle Jere Sallisen jäähyn aikana. Kuhta sai pelivälineen Mikael Granlundilta b-pisteiden väliin ja hassutti Koiviston komealla harhautuksella.

Mikko Kousan tekemä kolmas maali Siim Liivikin syötöstä alkoi olla jo lopun alkua. Liivik antoi Kousalle siniviivalle, joka ampui vihaisesti ranteella: pahasti maskissa ollut Koivisto oli jälleen voimaton.

HIFK nukahti, Blues nousi mukaan

Kolmannessa erässä HIFK:n ote kirposi Mikael Granlundin alivoimalla viimeistelemän viidennen maalin jälkeen. Erän alussa Miikka Tuomainen oli runnonnut oman riparinsa häkkiin ja kasvattunut johdon 4-0:aan.

Joukkue selvästi laski Granlundin komean maalin jälkeen pelinsä intesiteettiä ja tarjosi vierailijalle oivan sauman nousta taistelemaan vielä ottelun voitosta.

Miikka Tuomainen teki kauden ensimmäisen maalinsa.

– Tänään isojen juhlallisuuksien alla oli monta uhkakuvaa siinä alla, mutta meidän mentaalinen energia ja tahtotaso oli 50-52 minuuttia hyvällä tasolla. Sitten puhallettiin ulos valitettavasti, siitä miinus kaikille minä mukaanlukien, HIFK:n päävalmentaja Petri Matikainen myönsi.

HIFK:n otteen kirpoaminen näkyi myös jäähyilynä. Ville Peltosen ja Siim Liivikin rangaistukset joukkue vielä kesti, mutta Kimmo Kuhdan ottama kaksiminuuttinen oli liikaa. Petri Lammassaari sai Ville Lajuselta komean syötön ja pamautti kiekon suoraan syötöstä ohi veteraanivahti Jan Lundellin. 37-vuotiaan maalivahdin keskittyminen uinahti takaiskusta ja Jari Sailiolla oli hetkeä myöhemmin helppo työ kaventaa lukemia vielä lisää. Sailion maali oli vähän samanlainen kuin Peltosen tekemä ottelun avausmaali; ilman maskia tullut rannelaukaus livahti luvattoman helposti verkon perukoille.

HIFK:n kannalta ottelulle saatiin kuitenkin onnellinen loppu. Ville Peltonen ohjasi Mikko Jokelan syötön tyhjänä ammottavaan Blues-maaliin ja sinetöi kotijoukkueelle kolme sarjapistettä vain 27 sekuntia ennen päätössummeria.

Pari minuuttia aiemmin Toni Kähkönen oli herätellyt vielä espoolaisten toivoa komealle ylivoimaosumalla.

HIFK-valmentaja Matikaisen mukaan voittovire haettiin luvattoman heikosta torstain liigavauksesta Jokereita vastaan sekä fanien hienosta tuesta.

– Hieno voitto, kiitos siitä joukkueelle. Kyllä me lähdettiin torstaista liikkeelle, oli vaatimaton liiga-avaus meiltä. Ei oltu henkisesti sellaisessa tilassa kuin jääkiekkojoukkue pelaa. Paljon hyviä asioita pelissä, sellaisia asioita mistä oltaan puhuttu ja harjoiteltu. Hieno voitto komeiden fanien edessä, savonlinnalaislähtöinen Matikainen kiitteli.