Nurminen osui oikeilla hetkillä

LIIGA / Raportti
Bluesin ja TPS:n sunnuntainen ottelu tarjosi hyvää peliä oikeastaan vain ensimmäisessä erässä. Kaksi jälkimmäistä erää sekä jatkoaika olivat pelillisesti vaisumpia. Lopulta ratkaisu nähtiin rangaistuslaukauksissa, jossa TPS voitti tuttujen nimien avulla.

Blues lähti otteluun kovin vajaamiehisenä. Eilisen jälkeen kokoonpanosta oli pudonnut Ville Viitaluoma ja Martin Kariya. Kanadalaisen piti sivussa vihoitteleva polvi ja Viitaluoma jäi sivuun ilmeisesti sen vuoksi, että joukkue luuli kymppitilin olleen täynnä. Viralliset tilastot kertovat kuitenkin, ettei näin ole.

kuvakooste

Ottelun tärkeimmät hetket kuvina
[katso kuvat]

Bluesin riveistä löytyi kuitenkin kolme pelaajaa, jotka eivät aikaisemmin tällä kaudella olleet kotiyleisölle esiintyneet. Kimmo Peltoselle ottelu oli toinen pitkän poissaolon jälkeen, mutta Ilveksestä lähtenyt Juha Alén ja A-nuorten kapteeni Camilo Miettinen pelasivat ensimmäisen ottelunsa Bluesin liigamiehistössä. TPS:n paidassa liigadebyyttinsä teki Nathan Barrett.

Ottelun tasoltaan paras erä

Bluesin Ladislav Kohn sai ottelun ensimmäisen rangaistuksen. Tilanne kääntyi kuitenkin nopeasti Blues-ylivoimaksi, sillä samalla kun Tuomas Suomiselle oli tulossa rangaistus, Juho Jokinen tönäisi Erkki Rajamäen poikittaisella mailalla nurin. Ruotsalaistuomari Thomas Andersson oli tarkkana ja vihelsi samanaikaisesti vieraille kaksi kakkosta.

Blues ei onnistunut hyödyntämään tilaisuuttaan, vaan avausmaalia saatiin odottaa erän puolenvälin yli. Sen teki TPS, kun Kent Manderville istui kakkostaan korkeasta mailasta. Marko Kiprusoff antoi poikittaissyötön Kent McDonellille. Kanadalainen ei laukonut suoraan vaan odotti hieman ennen laukausta. Matala veto yllätti Bernd Brücklerin. Itävaltalaisvahti saa ottaa osumasta osan piikkiinsä.

Bluesin tasoitus syntyi Marko Mäkisen rangaistuksen aikana. Viivasta lauottu kiekko kimposi pelaajien kautta maalin eteen, josta Ismo Kuoppala laukoi sen Jani Hurmeen ali.

Sekä Juha Alén että Toni Kähkönen kikkailivat hienosti läpi TPS:n puolustuksen erän aikana, mutta viimeistelyssä he eivät onnistuneet. Muutenkin nelosketju esiintyi hyvin.

- Ensimmäinen erä oli meiltä huonoa peliä. Syy oli varmaan siinä, että Bluesin pelirytmi oli paremmin tallella, arvioi TPS-luotsi Hannu Jortikka.

Riemua ensimmäisestä liigamaalista

Toisen erän alussa Kent Manderville laukoi sivurautaan. Sen jälkeen peli oli pitkään varsin tylsää, eikä TPS onnistunut hyödyntämään kolmea Blues-rangaistusta.

Noin kaksi minuuttia ennen erän loppua saatiin uusi nimi maalintekijätilastoon. Bluesin nelosketju sai luotua painetta. Lopulta maalinedushässäkän jälkeen Miettinen laukoi kiekon ohi Hurmeen. Syöttöpisteet maalista saivat Samuli Suhonen ja Tero Koskiranta, joista jälkimmäiselle piste oli ensimmäinen SM-liigassa.

- Eilen illalla sain kuulla pelaavani. Oli hieman vaikea nukkua yöllä. Yhden unelman tämä ottelu täytti. Yritin röyhkeästi maalille ja lauoin silmät kiinni, totesi maalintekijä ottelun jälkeen.

Miettinen on syntyjään Kolumbiasta ja hänet on adoptoitu Suomeen pojan ollessa 2-vuotias.

- Toisessakaan erässä emme saaneet peliä käyntiin. Yritimme joitakin muutoksia kentällisiin, oli Jortikan arvio toisesta erästä.

Tasoitus ja ratkaiseva rankkari

Kolmas erä ei tarjonnut suuria kiekkoelämyksiä. Blues sai parhaan tilaisuutensa, kun Kai Nurminen sai rangaistuksen sohittuaan mailalla Miettistä. Blues sai luotua yhden erinomaisen paikan, mutta Kari Kalto ei onnistunut siirtämään kotijoukkuetta kahden maalin johtoon.

Tämän jälkeen paine siirtyi pikkuhiljaa Blues-päätyyn. Ville Vahalahti pääsi laukomaan vapaasti Brückleristä katsottuna vasemmalta, kuitenkin tuloksetta. TPS otti aikalisän, kun peliaikaa oli jäljellä minuutti ja 14 sekuntia. Joukkue laittoi parhaan miehistönsä jäälle ja tulosta tuli, kun Ismo Kuoppala pelasi heikosti omalla alueella. Kiekko Aki Bergin ja McDonellin kautta Nurmiselle, joka oli jäänyt täysin vapaaksi. Hänellä oli helppo työ vetää suoraan syötöstä kiekko maaliin.

- Kun pelaa kuudella, aina joku jää vapaaksi. Tällä kertaa se olin minä, antoi Nurminen oman näkemyksensä tilanteesta.

- Kolmannessa erässä yksinkertaistimme peliä. Loimme painetta ja tällä kertaa maalivahdin poisotto onnistui, Jortikka arvioi päätöserää.

Kun jatkoaika ei tuonut ratkaisua, siirryttiin jälleen rangaistuslaukauksiin. Ne ovatkin tulleet Bluesille tutuiksi tällä viikolla.

Blues aloitti rankkarit ja ensimmäisen laukojan sai jälleen Markku Hurme, vaikka hänen näytöt rankkareista ovatkin jääneet yhteen onnistumiseen. Tälläkään kertaa hän ei onnistunut ohittamaan sukunimikaimaansa Jania. Kent McDonell yritti harhautusta rystyltä, mutta Brückler torjui patjallaan yrityksen.

Toisella kierroksella yrittämässä olivat Bluesin Miettinen ja TPS:n Nurminen. Espoolainen laukoi ohi ja turkulainen laukoi kiekon maaliin, joten Blues poistui jälleen tappio niskassaan. Kaikkiaan tappio oli jo viides peräkkäinen, joista kolme on tullut rangaistuslaukauksilla.

- En saanut hyvää tatsia kiekkoon, kommentoi Miettinen.

- Maalivahti alkoi hieman tekemään aloitetta, arvioi Nurminen, ja jatkoi:

- Meillä on menty jo pidempään sen kaavan mukaan, että Kent aloittaa, minä olen toisena ja Vahalahti kolmantena. Kertaakaan ei ole kuitenkaan edetty häneen saakka. Voisi olla parempi, että vedettäisiin kolmesta poikki, varsinkin nyt kun jäätä puhdistetaan välillä.

Valmentajien arviot pelistä

- Rankkarit menevät kuten menevät. Kauhean tyytyväinen pitää olla kahteen pisteeseen, TPS-valmentaja Jortikka arvioi.

- Rankkaritappiot syövät rotan lailla. Nyt eletään kehittävää aikaa. Uskon että tulemme vahvempana takaisin näiden jälkeen. Tämä on medän raskain jakso tällä kaudella, sanoi Blues-päävalmentaja Kari Heikkilä.

- Iso plussa nuorille, nelosketju pelasi loistavasti tänään.

Bluesin paras osa-alue oli todellakin nelosketju. Myös Juha Alén pelasi hyvän debyyttipelin Espoossa. TPS:n parhaita olivat maalivahti Hurme sekä maalit tehneet Nurminen ja McDonell.

Bluesin raskaan jakson viimeinen peli pelataan tiistaina, kun Espooseen saapuu SaiPa. TPS pelaa samana päivänä kotonaan Lukkoa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle