Blues jatkoi kärkijoukkueiden kukistamista

Kotijoukkue Blues palasi tauolta voitokkaana, kuin sarjan kärkijoukkue Pelicans kaatui maalein 5-3. Kuten lukemat osoittavat, kumpikaan maalivahdeista ei ollut tauon jälkeen parhaimmillaan.

Ottelu oli varsin erilainen kaikissa kolmessa erässä, kuten molemmat päävalmentajat ottelun jälkeen myönsivät. Avauserässä Pelicans oli selvästi parempi, kun vastaavasti toinen erä oli yhtä selkeästi espoolaisten hallussa. Kolmas erä oli ottelun tasaisin.

– Pikkuisen parempi joukkue voitti tänään, Pelicans-luotsi Kai Suikkanen myönsi.

Avauserän yksi maali ja kaksi tolppaa

Pelicansilla oli avauserässä paikkoja useampaankin osumaan, mutta joukkue ei onnistunut käyttämään tilaisuuksiaan. Yhden maalin joukkue sai, kun Bluesin kokoonpanoon palanneen Valtteri Virkkusen syöttö jäi Tomi Sallisen luistimiin ja Marko Pöyhönen nappasi kiekon nousten vapaasti maalille. Petri Koivisto sortui tilanteessa lievään ylipelaamiseen, jolloin Pöyhönen kiersi hänet ja pääsi siirtämään limpun tyhjään maaliin.

Erän aikana Pelicans-pelaajat kilistelivät kahteen otteeseen Bluesin maalikehikkoa. Lahtelaisten hallinnasta huolimatta Blues onnistui välttämään rangaistukset erän aikana, kun taas Pelicansin Markus Seikola joutui kerran istumaan kaksi minuuttia rangaistusaitiossa.

Toiseen erään ottelu kääntyi. Blues ei onnistunut käyttämään erän alun ylivoimiaan, mutta tuli tasoihin lopulta neljällä neljää vastaan, kun Joakim Eriksson laukoi suoraan Camilo Miettisen syötöstä kiekon ohi Niko Hovisen. Toinen maali syntyi vain puoli minuuttia ennen taukoa, kun aikaisemminkin kiekon kanssa epävarmasti pelannut Hovinen lahjoitti kiekon Roope Talajalle, joka kuittasi espoolaiset johtoon. Bluesin johto-osumassa sähläsi Pelicans-pelaajista myös Max Wärn.

– Ehkä kehaistiin joukkuetta liikaa, että ”hyvin menee”, Suikkanen totesi jälkiviisaana.

Valtteri Virkkunen oli paluuottelussaan monessa mukana.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Toisessa erässä nähtiin myös eniten tunnetta, usean tilanteen jälkeen nähtiin nokkapokkaa puolin ja toisin. Tuomarit eivät näistä kuitenkaan rangaistuksia antaneet lukuun ottamatta tilannetta, jossa Jari Sailion kyseenalaisen taklauksen jälkeen nahistelleet Joonas Järvinen ja Sailio lähtivät boksiin.

Monenlaisia maaleja

Tuomaritoiminta harmitti molempien joukkueiden valmentajia. Selkein esimerkki siitä saatiin kolmannen erän alussa:

– Ensin Max Wärn vedettiin kaksykkösessä nurin, ei rangaistusta. Sen jälkeen helppo paikko ja siitä tultiin tasoihin, Suikkanen arvioi.

Jotta tapaus ei menisi vain hävinneen valmentajan itkuksi, Suikkanen myöntyi kritisoimaan tuomareita vasta sen jälkeen, kun Bluesin luotsi Lauri Marjamäki oli ensin tehnyt saman:

– Tuomaritoiminta oli tänään aika ihmeellistä. (Vesa) Keränen oli aikaisemminkin yhdessä Ässät-pelissä tällä kaudella, sama juttu silloin.

Pelicansin tasoitus syntyi Arttu Luttisen toimesta laukauksen lähdettyä hyvin Blues-pakki Aleksi Laakson jaloista.

Blues kuittasi pikaisesti, kun ensimmäistä otteluaan sitten syyskuun pelannut Virkkunen vei espoolaiset uudelleen johtoon Miettisen syötöstä. Pelicans-vahti Hovinen oli sen verran huonosti sijoittunut, että Virkkunen pääsi siirtämään kiekon lähes tyhjiin. Bluesin neljännessä maalissa Hovinen oli liian aikaisin perhosasennossa, ottamatta mitään pois hienon syötön osumaan tarjonneelta Teemu Ramstedtilta. Ottelun voittomaaliksi jääneestä osumasta vastasi kapteeni Toni Kähkönen.

– Kolmas maali hienon päätypelaamisen kautta, ja sitten perään suorasta hyökkäyksestä osuma, Marjamäki arvioi.

Pelicans tuli vielä maalin päähän Jan Latvalan osumalla, mutta varsin varhainen maalivahdin poisottaminen ei tuonut lahtelaisille tulosta. Joakim Eriksson iski lopulta ottelulle niitin tekemällä tyhjiin 5-3-osuman. Sitä ennen Petri Koivisto oli venynyt ratkaisevilla hetkillä muutamaan loistotorjuntaan.

Espoolaisten tärkeimmät puolustuspään pelaajat olivat pelanneet tilanteessa jo useamman minuutin putkeen, mutta se ei lopulta haitannut. Myös Blues käytti ottelun loppuhetkillä aikalisän saadakseen parhaat voimat jatkamaan puolustustaistelua.

– Osoitettiin jälleen, että kyseessä on hieno joukkue, joka kokosi itsensä avauserän jälkeen. Ylivoima on edelleen ongelmallinen, mutta kun tasakentällisin tulee maaleja, se ei haittaa, Marjamäki näki.

Bluesin paidassa esiintyi ensimmäisen kerran Jyväskylästä saapunut Harri Ilvonen. Marjamäki näki debyytin kohtuullisen onnistuneena.

– Sunnuntaina hän oli vielä JYPin treeneissä, eilen ensimmäistä kertaa meidän mukana. Sen näki että itseluottamus on vielä hieman hakusessa. Hän paransi pelin edetessä otteitaan.

Blues kohtaa seuraavaksi kotonaan HIFK:n torstain ainoassa liigaottelussa. Pelicans pelaa seuraavan ottelunsa lauantaina, jolloin Lahteen saapuu Rauman Lukko.