Sport putosi Ässien kyydistä

LIIGA / Raportti
Vaasan Sport pysyi Ässien kyydissä avauserän, mutta toisen erän alussa porilaisten ykkösnyrkki astui esiin, ja ratkaisi pelin. Sen jälkeen leikin nimi olikin kissa ja hiiri.

Paljon parjaustakin jo osakseen saanut Martin Bergeron onnistui ainakin ensimmäisessä täysimittaisessa harjoitusottelussa tekemään sen, minkä takia mies on Poriin hankittu. Toisen erän alkajaisiksi Bergeron suti ensin itse Ässät johtoon ja hetkeä myöhemmin hän tarjosi hienon syötön Marko Kivenmäelle, joka pääsi veivaamaan voittomaaliksi jääneen 3-1-osuman. Tuohon loppui Sportin pyristely.

Bergeron pelaili muutenkin huomattavasti paremmin kuin Pitsiturnauksessa. Luistin liikkui mukavasti niin ylös- kuin alaspäinkin, pelisilmä oli paikallaan ja aloitusvoittojakin kolahteli tilille.

Kaiken kaikkiaan miehen debyytti Isomäessä oli vähintäänkin tyydyttävä. Ja ennen kaikkea mies oli pelin ratkaisun kannalta merkittävässä roolissa. Muutahan häneltä ei odotetakaan, ne on sitten muut miehet muissa mäissä, jotka hauskuttavat katsojia jalkakikoilla. Vastus ei toki ollut tiukin mahdollinen, joten kunnon arvioita Bergeronin pätevyydestä ei vielä kannata vetää.

Sport ahdisteli Ässiä alussa

Ottelun alussa Mestis-vieras oli jopa niskan päällä. Vaasalaisten liike oli sen verran terävämpää, että kankeahkot porilaiset olivat ajoittain jopa pienessä pinteessä.

Sport iski ottelussa myös avausmaalin vaasalaiskannttajien suureksi riemuksi. Joukkue pelasi ylivoimalla, ja Ässien pakkipari Mika Rontti-Antti Boman pelasi sen verran flegmaattisesti, että vieraiden Kalle Mattila pääsi ohjaamaan kiekon yläkulmaan. Ässien maalissa jälleen pelannut Scott Langkow ei Mattilan komealle maalille mitään voinut.

Erän vanhetessa Ässät sai juonesta kiinni ja porilaiskasvatti Marko Härkönenkiin joutui töihin Sportin maalilla. Härkönen esittikin muutamia hyviä pelastuksia ennen kuin lopulta joutui antautumaan. Juha Kiilholman johtama Ässien kolmosketju pommitti Härköstä oikein urakalla ja noin viidennestä paluukiekosta ketjunjohtajan onnistui tasoittaa peli 1-1:een.

Vaasan veri vapisi

Toinen erä olikin sitten kokonaisuudessaan Ässien näytöstä. Sport ei pysynyt vauhdissa, eikä voimatkeen riittäneet millään. Ässät väänsikin käytännössä kaikki kaksinkamppailut edukseen.

Patapaitojen kaikki neljä ketjua pystyivät painamaan pelin vaasalaisten päähän. Loppua kohden homma menikin jo melkoiseksi leikkimiseksi porilaisten hakiessa suoraviivaisten ratkaisujen sijaan vähän hienompia kuvioita.

Bergeronin uran ensimmäistä ässämaalia edelsi Kivenmäen hieno esityö. Try outilla oleva Kivenmäki puikkelehti ohi Sport-pakkien ja laukoi, mutta Härkönen torjui puolittain. Bergeron oli siellä missä maalintekijän pitääkin ja siirsi irtokiekon Härkösen takaa maaliin.

3-1-maalissa osat siis vaihtuivat. Bergeron tarjoili upean poikittaissyötön ja Kivenmäki oli taas vastatusten Härkösen kanssa. Tällä kertaa hallittu nosto ei jättänyt sanansijaa.

Tuon jälkeen Ässät pääsi entistä parempaan vauhtiin, tai Sportin meno hyytyi, miten vain. Tilanteita porilaiset loivat solkenaan, mutta maaleja ei tullut enää kuin yksi. Vjatsheslav Fandul ja Samu Wesslin vapauttivat Timo Salosen kasvokkain Härkösen kanssa ja Salonen siirsi Ässät varmasti jo 4-1-johton.

Ässät kaunisteli numeroita

Kolmannen erän alussa mentiin avauserän tyyliin taas melko tasaisissa merkeissä. Sport nousi kavennusmaalillaan jopa hetkeksi peliin mukaan, mutta Ässiltä löytyi vielä sen verran puhtia, ettei voittajasta mitään kunnon taistelua syntynyt.

Sportin toinen maali syntyi ensimmäisen tapaan ylivoimalla.

Vaasalaiset saivat hässäkän Ässien maalille, josta ensimmäistä peliään Sportissa pelannut Kasper Kenig väänsi kiekon ohi Langkowin.

Hetkeä myöhemmin Fandul vei viimesetkin toiveet pohjalaisleiristä. Latvialainen laukoi melko pienestä kulmasta ja kiekko livahti helpohkosti ohi Härkösen.

Patapaidat jaksoivat tyylitellä pelin loppuun saakka ja iskivät vielä kaksi nättiä osumaa. Ensin Kiilholma tarjoili ylivoimalla vapaan paikan hienosti ylös hiipineelle Antti Bomanille, eikä tämä antanut Härköselle armoa. Viimeisestä osumassa Fandul ja Salonen sahasivat vaasalaiset pinoon ja Fandul sijoitti loppulukemiksi 7-2.

Kivenmäeltä hyvä näyttö

Ässät onnistui melko laajalla rintamalla. Ketjuista vain nelosketju jäi ilman tehopisteitä, mutta nuoret miehetkin pyörittivät peliä ajoittain suhteellisen näyttävästi. 15-vuotias Jesse Joensuu pärjäsi tälläkin kertaa miesten joukossa vallan mainiosti. Yhden tekopaikankin poika sai, mutta kuparinen jäi rikkomatta.

Nelosen keskellä pelannut Juha-Pekka Ketola ei mitään erikoisia näyttöjä antanut. Ei hän tosin mitenkään pettänytkään, joten mahdollisuudet sopimukseen ovat varmasti yhä olemassa. Varsinkin, kun Ässien materiaali on kuitenkin kovin kapea.

Toinen näytönantaja, eli Kivenmäki, sensijaan onnistuikin huomattavasti paremmin. Tehot 1+1, ja muutenkin taitavaa peliä. Taitoahan Ässiltä nimenomaan puuttuu, joten jos Kivenmäki jäisi ilman sopimusta, sitä voisi pitää pienoisena ihmeenä. Kokonaan toinen asia on, mihin tuo taito liigassa riittää, Kivenmäki kun kuitenkin on omimmillaan nimenomaan tällaisissa harjoitusotteluissa, missä aikaa ja tilaa riittää.

Scott Langkow oli maalillaan jälleen vakuuttava. Töitä ei tällä kertaa kovin paljon ollut. Tämäkin peli olisi kenties ollut hyvä paikka ajaa Matti Järvistä sisään, mutta vaihtoaition portsarin rooliin Järvinen joutui nytkin tyytymään. Ehkä sitten ensi kerralla?

Ässien riveistä puuttuivat Mikko Peltonen sekä edelleen loukkaantumisiaan potevat Teemu Virkkunen ja Tuomo Harjula. Kentälliset olivat seuraavanlaiset:

Kivenmäki - Bergeron - Korpisalo

P.Peltonen - Shirreffs

Wesslin - Fandul - Salonen

Glad - Sorokins

Pöllänen - Kiilholma - Tuominen

Boman - Rontti

Joensuu - Ketola - Kuusela

Valli - Törnvall

Sportilla käytössä kapea materiaali

Osasyy vaasalaisten kyydistä putoamiseen oli varmasti sekin, että joukkue oli liikkeellä hyvin pienellä miehistöllä. Joukkue ei ole vielä täysin koossa ja lisäksi erilaiset loukkaantumiset söivät myös miehistöä. Poissa olivat avainmiehistä Patrik Westerback, Pete Suonpää, Ari-Pekka Pajuluoma ja polvivaivainen Miika Jämsä. Eli siis kolme sentteriä ja viime joukkueen kapteeni. Puolustaja Pasi Kuusisto harjoitteli viikolla jo täysillä, mutta vanhan käsivamman kanssa pelattiin varman päälle. Olli Hällfors ei myöskään ollut kokoonpanossa.

Kesken pelin Sportin riveistä poistui vielä Teemu Viemerö. Hän näytti satuttavan hieman polveaan taklaustilanteessa. Viemerö oli Sport-puoluksen selkeää parhaimistoa yhdessä Juha Salmun kanssa.

Ässä-kasvatti Marko Härkönen otti monta hyvää lähitorjuntaa, mutta välillä oli vaikeuksiakin. Bergeronin maali ja Fandulin ensimmäinen menevät hieman Härkösenkin piikkiin.

Vaasalaisten näkyvin pelaaja oli kahdessa ketjussa urakoinut Kalle Mattila. Varsinkin ensimmäisessä erässä vahva Mattila aiheutti jatkuvasti hämminkiä porilaispuolustukselle. Ottelun edetessä hänkin häipyi kuvasta.

Sportin tuorein hankinta Kasper Kenig onnistui heti maalinteossa, mutta muuten hän ei erikoisemmin esiin noussut. Luistin kyllä liikkui totutusti, mutta ajatus ja ennen kaikkea ketjukaverit olivat vielä hukassa.

Sportin kentälliset elivät ottelun aikana hyvinkin voimakkaasti. Varsinkin kentällisten sentterit vaihtelivat tiuhaan tahtiin, mutta pääpiirteittäin joukkue pelasi seuraavanlaisella koostumuksella:

Mattila - Backman - Pieninkeroinen

Viemerö - Koskinen

Söderholm - Hjerpe - Kuusisto

Salmu - Kosonen

Riska - Fogström - Nabb

Hallbäck - Smedman

Kenig - Mattila - Kaari

Tilastot

0-1 Kalle Mattila (Mikael Hallbäck, Jon-Cristian Smedman)

1-1 Juha Kiilholma (Pasi Tuominen)

2-1 Martin Bergeron (Marko Kivenmäki, Pasi Peltonen)

3-1 Marko Kivenmäki (Martin Bergeron, Jari Korpisalo)

4-1 Timo Salonen (Samu Wesslin, Vjatsheslav Fandul)

4-2 Kasper Kenig (Teemu Kuusisto, Juha Salmu

5-2 Vjatsheslav Fandul (Samu Wesslin)

6-2 Antti Boman (Juha Kiilholma, Tomi Pöllänen)

7-2 Vjatsheslav Fandul (Timo Salonen, Samu Wesslin)

» Lähetä palautetta toimitukselle