Pata vei kärkimittelön

LIIGA / Raportti
Porissa pelattiin torstaina tärkeistä pisteistä, kun Ässät ja KalPa ottivat yhteen Isossamäessä. Molemmat joukkueet olivat liikkeellä hyvällä jalalla, mutta porilaistiimi vei rankkareille venyneen ottelun nimiinsä 4-3 (1-2, 2-0, 1-1, 0-0).

Torstaina Porissa nähtiin vastakkain kaksi liigan kärkijoukkuetta, kun Ässät isännöi KalPaa kotihallissaan. Ottelu venyi aina voittomaalikilpailuun asti, ja kotijoukkueen Joel Armia pääsi esittelemään taitojaan nakutettua voittomaalin Ässien vietyä illan kohtaamisen 4-3. Porilaiset olivat viimeksi kokeneet voittomaalikisat lokakuun alussa Tampereella Tapparaa vastaan hävityssä ottelussa, joten onnistuminen teki joukkiolle varmasti hyvää.

– Tärkeä voitto, näki heti alusta asti että pelaajat on sielullaan mukana. 1-0 tärkeä maali, sitten KalPa teki pari, jälkimmäinen oli vähän onnekaskin, kommentoi Ässä-luotsi Karri Kivi.

– KalPa oli kolmannessa erässä hyvä, onneksi puolustus kesti. Sitten saatiin vielä rankkarihuipennus tähän ja pysyttiin junassa mukana, Kivi jatkoi.

Kauden mittaan paljon kohuttu Ässien ylivoimapelaaminen ei vieläkään päässyt nostamaan purjeitaan, vaikka merkkiä paremmasta oli pitkin ottelua havaittavissakin. Vierasjoukkue KalPan ylivoima tuotti tulosta kolmannen erän alussa, kun keskiviikkona kaksi maalia iskenyt Jasse Ikonen rankaisi porilaistiimiä Mark Leen jäähystä.

– Saatiin hyvä lähtö peliin, päästiin peliin kiinni suunnilleen niin kuin haluttiinkin. Pari peliä ollaan täällä kontattu, siitä haluttiin parantaa, päävalmentaja Tuomas Tuokkolaa mediatilaisuudessa tuurannut Ari-Pekka Siekkinen totesi.


Juha Järvenpää joutui täpäriin tilanteisiin ottelun loppua kohden KalPan lisättyä vauhtiaan.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Päästä päähän

Ottelun alku oli KalPalle hyvä. Ässäpuolustaja Kristian Kudroc jäi yksin kahta vastaan, kun kuopiolaisten kakkossentteri Tommi Miettinen pääsi antamaan poikittaissyötön Jyri Junnilalle heti ottelun ensimmäisillä minuuteilla. Ensimmäisessä erässä vain neljä torjuntaa napannut Juha Järvenpää kesti kuitenkin vedon.

Porilaisyleisö sai nostaa kädet ilmaan, kun ottelua oli pelattu viitisen minuuttia Mika Niemen yllättäessä KalPa-vahti Mikko Koskisen rystylaukauksella. Osuma oli samalla ottelun avausmaali ja hyökkääjälle pitkän kuivan kauden jälkeen kolmas maali kaudella 2011-2012. KalPa onnistui kuitenkin nousemaan helpohkon oloisesti hyökkäysalueelle ja lähes jokainen joukkueen maalin eteen johtanut tilanne oli vaarallinen Ässille.

– Nähtiin lähes sitä KalPaa mitä haluttiin, sitten harmittava kiekonmenetys ja kaveri johtoon. Toisessa erässä lähdettiin mukaan Ässien päästä päähän pelaamiseen, mutta kolmatta erää kontrolloitiin hyvin, Siekkinen analysoi joukkueiden otteita.

Keskiviikkona Lukon kaatanut KalPa pääsi kiinni kolmeen pisteeseen Armian sählättyä omalla alueella karvauspuuhissa, jolloin kultakypärää kantava Sakari Salminen sai näppärän syötön maalin eteen ketjukaveriltaan Tuomas Kiiskiseltä. Järvenpäällä ei ollut tilanteessa enää mitään tehtävissä, joten vieraat nousivat 2-1-johtoon.

– Ykkösketju pelasi erittäin hyvin, piti meitä elossa. Ikonen on tuonut liikettä siihen työosastolle, laitureilla on tilaa temmeltää, Siekkinen kiitteli.

Muutoksia tuomioon

Toiseen erään tappioasemassa lähteneen patalauman kulmissa vääntäminen ja uurastus palkittiin, kun KalPan avauspelaaminen koki kolauksen Veli-Matti Savinaisen karvattua kiekon itselleen ja vedettyä ottelun tasalukemiin.

– Onneksi meiltä löytyi yksilötaitoa. Savinaiselta erinomainen takakarvaus ja maali. Sen jälkeen Armia rakensi Tuomas Santavuorelle tekopaikan ja päästiin johtoon, Kivellä riitti myös kiiteltävää.

Savinaiselle oli käydä toisessa erässä kalpaten, kun päätuomari Timo Favorinin käsi nousi pystyyn hyökkääjän mailan osuttua kuopiolaispelaajaa kasvoihin. Tuomari kuitenkin peruutti jäähynsä, eikä Savinainen päätynyt sanktiolle.

Ottelun suurimpia ratkaisijoita olivat maalivahdit. Ässävahti Järvenpää venyi varsinkin jatkoajalla ihmetorjuntoihin ja vaikka KalPan maalilla tapahtui muutama täpärä tilanne, yhteensä 39 kutia pysäyttänyt Koskinen paransi otteitaan edellisestä illasta.

– Koskinen on nostanut tasoaan, pelasi hyvin eilen ja tänään. Rankkareissa sovelsi jotain omaansa, mutta ne on aina nopeita ratkaisuja mitä pitää tehdä, Siekkinen tuumasi.

Ässien seuraava vastus odottaa Lahdessa, kun patapaidat kohtaavat tiistaina sarjakakkosen, Pelicansin. KalPa taas pelaa jo lauantaina Helsingin IFK:ta vastaan kotihallissaan Niiralan Montussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle