"Se viesti meni joukkueelle"

LIIGA / Raportti
Porissa juhlittiin pitkästä aikaa railakkaasti.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Tiistai-iltana Isossamäessä tapahtui toden teolla, kun Porin Ässät isännöi kotihallissaan Oulun Kärppiä. Kotijoukkue otti itseään niskasta kiinni ja nappasi neljän tappioon päättyneen ottelun jälkeen pitkästä aikaa täyden pistepotin lukemin 6-3.

- Aamun lehteä lueskelin tuossa aamupalalla ja huomasin, miten kollega laittoi itseään likoon. Se oli mielestäni näin ammatti-ihmisen silmin loistava teko. Siihen tietysti joukkue voi vastata monella tavalla, mutta aavistelin, että vastaus on juuri tämän tyyppinen. Se viesti meni joukkueelle, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta jakoi tunnustusta Ässät-luotsi Karri Kivelle tiistain ottelun jälkeen.

Tiistai oli porilaisten silmissä todellista riemujuhlaa. Neljän ottelun tappioputki näytti menettävän merkityksensä, kun patarykmentti kiisi avauserässä kahden maalin johtoon Severi Sillanpään ja Aki Uusikartanon osumilla.

Viimeksi kuukausi sitten Ässät voitti kotonaan voittomaalilaukausten jälkeen Jokerit lukemin 4-3, mutta joulukuun ensimmäisen jälkeen Porissa onkin paukuteltu vain yhden maalin iltoja, pääasiassa Michael Ryanin nimissä.

- Selvä se oli, että tämä oli iso peli meille. Jokainen tietää, mitä tässä on viime aikoina tapahtunut. Se, mistä olen tyytyväinen, oli että vaikka meillä oli pieni jäpityskin mukana alussa, niin saatiin homma rullaamaan. Voittohan tässä nyt oli ainut, mikä kiinnosti, Kivi totesi.

Vaikka Ässät ottelua pääosin hallitsikin, ei Kärpät ollut huono vastus. Oululaiset olivat erittäin vaarallisia päästyään hyökkäämään, mutta patapaidat karvasivat todella korkealta aivan vieraiden päädystä asti, jolloin kotijoukkue vaikeutti Kärppien menoa suuresti.

- En ollut huolestunut alustamme, kyllä näin siellä hyvän latauksen, mutta me teimme tänään liikaa virheitä. Se oli se juttu. Virheitä oli, jotka osittain myös Ässät aiheutti hemmetin hyvällä latauksella ja hyvällä pelillä. Mikään ei yllättänyt minua kentällä paitsi että laskimme kuusi maalia, Aravirta tuumasi.

Ässien lataus kesti loppuun asti

Vahvan avauserän antanut patalauma jatkoi seuraavassa erässä samalla tyylillä, mutta nyt tuli myös oululaisten vuoro iskeä. Kolme minuuttia Eero Elon 3-0-osuman jälkeen Simon Suoranta heitti Juha Järvenpään nöyräksi, kun laukaus sujahti ässävahdin taakse helpohkon oloisesti.

Toisen erän loppupuolella Isossamäessä nähtiin ehkä maailman onnellisimman ihmisen tuuletus, kun Tuomas Pihlman laukoi terävästi kärppämaalin takakulmaan. Voittomaalin iskenyt Pihlman onnistui maalinteossa viimeksi lokakuun puolivälissä SaiPaa vastaan, joten onnistuminen oli laiturille varmasti mieluinen.

Kolmannessa erässä Johan Backlund sai vaihtaa kypärän pipoon, kun Kärpät-maalille luisteli Tomi Karhunen. Ei kulunut silti kauaa, kun Karhunen joutui taipumaan. Dragan Umicevic sai Ivan Humlin kuumentumaan ja kärppälaituri luisteli jäähyaitioon. Jyri Marttinen toi pitkästä aikaa tehoja myös porilaisten ylivoimapelaamiseen, sillä Ässät on viimeksi onnistunut yhden miehen ylivoimalla marraskuussa HIFK:ta vastaan.

- Tietysti hyvä, että tuli laajemmalla rintamalla onnistumisia, kuusi häkkiä. Ja se mistä olin tyytyväinen, meidän kapteenisto. Tapio Sammalkangas, Ville Uusitalo ja Jani Honkanen oli juuri se runko, mitä tarvitsimme tähän. Pojilla se ilme, että tänään onnistutaan. Ja siihen vielä Sillanpään kenttä toi tarvittavan lisälatingin, Kivi antoi tunnustusta.

Kun Kärpät pääsi pois omalta alueeltaan, oli joukkue vaikea pidäteltävä. Ässät sai pidettyä usean alivoimansa aikana rivistönsä kunnossa, muttei kestänyt enää kahden miehen alivoimaa. Jari Viuhkola neppasi kiekon Järvenpään taakse Humlin ja Juha-Pekka Haatajan syötöstä ja kavensi tilanteeksi 5-2.

Jussi Jokisen taalajäille menettänyt Kärpät oli myös nopea paikkaamaan virheensä, sillä vain 15 sekuntia Veli-Matti Savinaisen osumasta oululaisten nelosketjun Juho Keränen iski joukkueensa kolmannen ja koko illan viimeisen maalin.

Ässät katkaisi tiistaina Kärppien kahden ottelun voittoputken, mutta joukkueella on silti matkaa pudotuspeliviivan yläpuolelle, sillä kymmenennellä sijalla oleileva Lukko on porilaistiimiä neljä pistettä edellä. Torstaina patapaidoille tuleekin mahdollisuus kaventaa välimatkaa raumalaisiin, kun Ässät matkaa Lappeenrantaan SaiPan luo.  Kärpillä taas on torstaina vuorossa Tampereen vierailu, sillä Ilves isännöi oululaisjoukkuetta Hakametsässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle