Zaborsky ratkaisi päätössekunneilla

LIIGA / Raportti
Ässien ja HIFK:n kohtaamiset ovat vuosien varrella olleet varsinkin lauantaisin kiihkeää kamppailua. Tuttu trendi jatkui jälleen Porissa, kun Ässät lähetti vastustajansa tyhjin käsin kotimatkalle Tomas Zaborskyn ajassa 59.47 viimeistelemän voittomaalin ansiosta.

HIFK johti peliä kahden erän jälkeen lukemin 2-0, mutta ottelun käännekohta nähtiin 44 minuutin kohdalla, kun Toni Söderholm ja Kristian Tuohilampi hankkiutuivat jäähylle 14 sekunnin välein. Ässien ylivoimapeli näytti ensin samalta kuin aiemminkin, eli sekavalta ja huonolta. Lopulta kuitenkin Stephen Dixon survoi maalin edestä kavennuksen, kun kiekko oli ajautunut sentterille Radek Smolenakilta.

Slovakkilaituri Tomas Zaborskyn rannelaukaus nosti isännät jo tasoihin erän puolivälissä. Kristian Kudroc kirjautti osumaan illan toisen syöttöpisteensä. Peli näytti jo menevän jatkoajalle, mutta Zaborskyn mielestä työviikko oli syytä päättää hieman aiemmin. Hän laukoi kiekon miinuskulmasta Juuso Riksmanin selän taakse 13 sekuntia ennen kolmannen erän loppua.

– Voittomaalissa kävi ihan puhdas joulu. Vaikka nyt onni oli oman joukkueemme puolella, nuo ovat silti aika härskejä maaleja, ässäluotsi Karri Kivi jakoi sympatiaa HIFK-leiriin.

– Meidän peleistämme ei näköjään dramatiikkaa puutu. Eilen pelimme pysyi kasassa 30 minuuttia, tänään jo 44 minuuttia, vieraiden päävalmentaja Petri Matikainen pohdiskeli.

Tasaista ja tarkkaa kiekkoilua

Pelin avauserä oli intensiivistä, mutta tarkkaa jääkiekkoa, jossa kummankin joukkueen puolustaminen oli asteen verran hyökkäämistä terävämpää. Isäntien parhaat tilanteet osuivat Mika Niemelle ja sadatta liigamaaliaan metsästävälle Aki Uusikartanolle, mutta Riksman oli maalillaan järkähtämätön. HIFK loi parhaat paikkansa ylivoimalla, Kristian Kudroc vietti neljä minuuttia erästä jäähyboksin puolella rikottuaan kaksi kertaa Mikael Granlundia. Kultakypärä Ville Peltonen järjesteli ylivoimapeliä rauhalliseen tyyliinsä, mutta ässäpuolustuksen huolellisuus riitti pitämään lukemat nollissa.

Toisen erän puolivälissä lauantaiksi ketjunsa uuteen uskoon laittaneet vieraat siirtyivät johtoon. Markus Kankaanperä lähetti kiekon maalille, ja Eero Somervuori ohjasi kauden kolmannen maalinsa. Johto kasvoi kahteen maaliin Ässien kannalta ikävällä hetkellä, sillä Granlund taituroi HIFK:n 2-0-johtomaalin vain 15 sekuntia ennen erätaukoa. Maalin alusti hienolla esityöllään Markus Granlund.


Ässät selätti vieraansa loppuhetkillä.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Keskimmäinen erä tarjosi yleisölle viihdettä myös kunnon nyrkkitappelun muodossa. Jani Honkanen ja kaukaloihin palannut Erkki Rajamäki kyllästyivät toistensa naamoihin 36 minuutin kohdalla. Rajamäen pelituntuma ei ollut vielä ymmärrettävästi täysin kohdallaan pelin tälläkään osa-alueella, ja Honkanen vei taiston selvästi.

– Honkanen, Ville Uusitalo, Tapio Sammalkangas ja Niemi olivat ainoat pelaajamme, jotka menivät kamppailuihin kuten kiekkopelissä pitää. Muut olivat ihan marttakerho-osastoa. Päätöserässä löytyi sitten onneksi muitakin onnistujia, Kivi mietti.

– Pelasimme pari erää ihan puudelikiekkoa. Tiedostimme kyllä tilanteen, lauantai-ilta ja HIFK vastassa. Jos se yhdistelmä ei sytytä, nämä hommat voi lopettaa. Olisiko lataus sitten mennyt jopa vähän yli, Kivi pyöritteli.

Matikainen pysyi rauhallisena

HIFK:n vaisu alkukausi ei ole vaikuttanut päävalmentaja Matikaisen mielenlaatuun. Hän korosti kaiken olevan vielä alkutekijöissään.

– Peli on kyllä siellä olemassa, mutta se ei vielä pysy kasassa kolmea erää. Meitä koetellaan, mutta toisaalta se tekee meille ihan hyvää. Saamme vanhat karstat pois koneesta. Matka on vasta alussa, meidän pitää vain malttaa harjoitella yksinkertaisia juttuja, jotka eivät tosin ole aina niin helppoja toteuttaa. Tämä on elämää, kiteytti Matikainen.

– Mielestäni olisimme ansainneet täältä jotain mukaamme, mutta loppulukemat olivat nyt tällaiset. Otimme kuitenkin askeleen eteenpäin JYP-pelistä, se on tärkeintä.

HIFK yrittää ottaa seuraavan askeleen eteenpäin tiistaina, jolloin kotiottelussa vastaan asettuu Kärpät. Ässät matkaa samana päivänä Tampereelle Tapparan vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle