Ongelmatapausten kauhunäytelmä

LIIGA / Ennakko
Viime perjantaina TPS tarjoili kolmen pisteen saaliin SaiPalle hopeatarjottimella. Ilmassa on vastaavan trillerin tuntua, kun Tappara matkaa Turkuun toiveenaan kauden ensimmäiset sarjapisteet.

Kuntokäyrät

TPS:n vaikea alkukausi sai jatkoa lauantaina Lahdessa. Turkulaiset lähtivät Lahteen allaan shokkitappio SaiPalle, eikä onni kääntynyt. Kaksi aikaisin päästettyä maalia ja voimahyökkääjä Ryan Stonen viisiminuuttinen johtivat 2-4-tappioon. Palloseuralla on nyt kasassa kolme pistettä viidestä ottelusta ja sarjataulukon 11. sija.

Vain kaksi joukkuetta on kerännyt vähemmän pisteitä kuin TPS ja Tappara on niistä toinen. Köysi kiristyi päävalmentaja Sami Hirvosen kaulan ympärillä, kun Tappara hävisi viime viikolla molemmat ottelunsa murskalukemin helsinkiläisjoukkueille tekemättä ainuttakaan maalia. Vierasottelu HIFK:ta vastaan päättyi tylysti 0-6 ja perjantaina Jokerit haki pisteet Hakametsästä 5-0 -lukemin.

TPS ja Tappara kohtasivat toisensa jo European Trophyn alkulohkossa, eikä kumpikaan selviytynyt joulukuiseen lopputurnaukseen. TPS sijoittui lohkossa neljänneksi 11:n pisteen saaliilla, kun taas Tappara keräsi vain viisi pistettä ja jäi lohkon hännille. Joukkueiden keskinäinen ottelu päättyi TPS:n 3-1-voittoon.


Tapparan miesvartiointi on toiminut vaihtelevalla tehokkuudella.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Ratkaisun paikat

Turkuhallin tiista-illalta ei kannata odottaa paljoa. Vastakkain on kaksi alkukauden huonoimmista joukkueista ja molempien pelissä on ollut sekavuutta sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Lisäksi toinen joukkue näyttää pelaavan ilman mitään pelisuunnitelmaa, kun taas toisen pelaajat eivät tunnu soveltuvan omaansa.

Kotijoukkue TPS:n pakisto on merkkausvirheiden osalla sortunut paineen alla huonoihin ratkaisuihin. Jokainen SM-liigajoukkue tietää miten Pekka Virran joukkueet pelaavat ja osaa vastata siihen nostamalla karvaustaan. European Trophyssa vauhti ja vastustajat sallivat vielä kiekon hautomisen ja kiekkokonrollin opettelun, mutta SM-liigassa tuloksena on ollut merkkausvirheiden lisäksi lähinnä karmeita harhasyöttöjä ja hätäisiä päätöksiä.

Harva joukkue voi vastata turkulaisten alakerran sekavuuteen yhtä hyvin kuin sarjataulukon ainoa nollakerholainen, Tappara. Kirvesrintojen panokset kasvavat ottelu ottelulta ja se pelaa tiistaina mahdollisesti jo päävalmentajansa työpaikan puolesta. Joukkue on voittanut koko vuoden 2011 aikana neljä ottelua varsinaisella peliajalla ja ilonaiheet ovat vähissä. Kokenutta Tuukka Mäntylää lukuun ottamatta kaikki tuntuvat olevan hukassa ja joukkueen hyökkäyspelin ideat tuntuvat loppuvan nopeasti kesken.


TPS:n verkkoon on isketty iso kasa maaleja maalinedustalta.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Hyökätessään Tappara yrittää puskea eteenpäin, mutta toistaiseksi Ilves-ottelua lukuun ottamatta vastapuolen maalivahdeilla ei ole ollut suurta hätää. Tämänkin suhteen joukkueet sopivat hyvin yhteen, sillä myös TPS:n rakentelu on ollut tuskaista.

Joukkue yrittää toisinaan noudattaa pelikirjaa liian väkisin ja jää pyörimään omaan kenttäpäätyyn, kun parempana vaihtoehtona olisi pelata rohkeasti ylöspäin ja viedä kiekko vauhdilla hyökkäysalueelle. Uskallus puuttuu, mutta niinä harvoina hetkinä kun sitä on löytynyt, on pelissä näkynyt muutamia pilkahduksia paremmasta. Paras esimerkki tästä oli turkulaisten ainoa voitto, jossa viime tiistaina Ilves kaatui ottelun kahdessa viimeisessä erässä suoraviivaisempaan peliin siirtyneen TPS-miehistön edessä.

Tiistain ottelussa nähdään siis kahden sekavasti puolustavan ja hyökkäävän joukkueen kohtaaminen, jossa todennäköisesti ainakin toisen painajainen lievenee. TPS:llä on ennakolta etulyöntiasema, mutta jo viime viikon SaiPa-ottelu näytti pisteiden olevan kaikkea muuta kuin varmat.

Kokoonpanot

Turkulaisten kokoonpanosta sivussa ovat edelleen puolustaja Joni Tuominen ja hyökkääjät Marko Virtala sekä Tuomas Suominen. Virtala on kuitenkin palaamassa kokoonpanoon jo lähiaikoina. TPS:n tuorein toipilas on nilkkavammasta kärsivä Jarkko Hattunen, joka on alustavan tiedon mukaan sivussa 1-2 viikon ajan.

Turkulaisten maalilla aloittaa tiistaina tsekkitorjuja Marek Schwarz. TPS:n hyökkäysketjut kokevat muutoksia Hattusen loukkaantumisen vuoksi ja Tappara-ottelussa amerikkalaispuolustaja Garrett Raboin pelaa laitahyökkääjän paikalla.

Tappara pelaa ilman Aleksi Elorinnettä, joka on sivussa lokakuun loppuun asti. Hyökkääjä Jacob Cepis joutui huilaamaan viime viikon perjantain Jokerit-ottelussa ylävartalovamman vuoksi, eikä hänen tilanteestaan ole varmaa tietoa.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Tomas Plihal 0 4 4
2.Ville Vahalahti 3 1 4
3.Michal Birner 0 3 3
4.Toni Mäkiaho 2 1 3
5.Marko Anttila 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle