Näätiä pysäyttämässä

LIIGA / Ennakko
Kärpät on tällä kaudella jyrännyt TPS:n yli ja päästänyt neljässä ottelussa vain neljä maalia. Torstaina oululaiset yrittävät jatkaa voittoputkeaan TPS:n vieraana. Pudotuspelit lähestyvät, eikä kummankaan joukkueen sijoituksesta ole varmuutta, joten tarjolla on jälleen kolme arvokasta sarjapistettä.

Kuntokäyrät

TPS:n kahta peräkkäistä voittoa seurasi tappio, kun pelillisesti selkeästi vahvempi Jokerit kaatoi turkulaiset tiistaina. Sitä ennen joukkue kukisti KalPan vieraissa 3-0-lukemin ja HPK:n Turussa voittomaalikilpailun jälkeen.

Viiden ottelun kuntopuntarin kakkospaikkaa miehittävä Kärpät on hävinnyt helmikuussa vain kahdesti, molemmilla kerroilla vieraskaukalossa. Nyt oululaiset ovat neljän ottelun voittoputkessa, jonka aikana alle ovat jääneet Lukko, Ässät, Pelicans ja Ilves.

Ratkaisun paikat

TPS kärsi tiistaina Jokereille tuloksellisesti niukan tappion ja hävisi ottelun vasta kolmannessa erässä. Pienestä erosta huolimatta joukkueet olivat pelillisesti eri tasolla ja tasaviisikoin pelatessa valtaosa maalipaikoista syntyi Joni Ortion päätyyn.

– Lähdettiin peliin hyvin, mutta Jokerit pelasi helvetin hyvää puolustuspeliä, ja siitä tulikin vähän sellainen nyrkki käkeen että eihän tämä mennytkään ihan niin kuin Strömsössä. Sitten meiltä putosi [Tapio] Laakso pois eikä pystytty käyttämään nelosketjua, eikä haastamaan vahvaa joukkuetta vauhdilla, Pekka Virta kommentoi keskiviikkona.

Puolustuspelaaminen ja varsinkin alivoima ovat olennaisia myös torstaina. Kärpät iski tiistaina Ilveksen verkkoon peräti neljä ylivoimamaalia. TPS tuskaili oman ylivoimapelinsä kanssa, eikä pystynyt hyödyntämään neljää tilaisuuttaan, joista yksi oli pitkä viisiminuuttinen erikoistilanne. Joukkueen ainoa maali syntyi alivoimalla Ville Vahalahden lavasta.

TPS:n ja Kärppien kohtaamisissa oululaiset ovat olleet tällä kaudella parempia. Joukkueet ovat iskeneet yhteen neljästi ja Kärpät on napsinut jokaisen tarjolla olleen sarjapisteen yhteismaalierolla 17-4. Sekä Virta että TPS-kapteeni Vahalahti uskovat kuitenkin kotijoukkueiden rahkeiden riittävän trendin muuttamiseen.

– Turha tässä on hirveästi katsoa miten Kärpät on pelannut. Tietenkin siellä ovat tietyt pelaajat onnistuneet ja heidän peräänsä voi katsoa tarkemmin, mutta ei se meidän pelaamista muuta, totesi Vahalahti.


Jatkuuko tehoduon lento Turkuhallissa?
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Erityistarkkailussa lienevät ainakin Juha-Pekka Haataja ja Ivan Huml, jotka ovat kylväneet tuhoa illasta toiseen. Tiistaina kaksikko iski yhteensä viisi tehopistettä. Haataja on neljän ottelun maaliputkessa tehtyään vuoden 2012 21:ssa ottelussa 18 maalia, kultakypärä Huml puolestaan on kirjauttanut kuusi tehopistettä pelkästään viimeisen viikon aikana.

Kärpät on tilastollisesti selkeä ennakkosuosikki, mutta kotijoukkueen pistehaaveet ovat omissa käsissä. TPS on onnistunut tällä kaudella voittamaan JYPiä ja Kärppiä lukuun ottamatta kaikki joukkueet vähintään kerran, mutta huonona iltana joukkue voi kärsiä tappion mitä tahansa joukkuetta vastaan.

– Edellisessä kotiottelussa pelattiin hyvin ja hallittiin, vaikka annettiin viime hetkellä vähän helppo maali. Kärpät on kiistatta kova porukka, mutta olemme osoittaneet että hyvällä omalla pelillä pystymme voittamaan minkä tahansa joukkueen, Virta mietti.

– Mitään mahdotonta ei ole vastassa ja uskomme tämän hetken kuntoomme. Oman pelin kautta lähdetään pelaamaan isännän ottein ja ottamaan kiekonhallinta. Aktiivista kiekollista pelaamista ja jalat hyvin liikkeelle, siitä on paljon kiinni.

Kokoonpanot

TPS:n kokoonpano selvinnee vasta pelipäivänä, sillä loukkaantumisia paikkaamaan joukkue joutuu nostamaan mukaan A-junioreita. Tuoreimmat toipilaat ovat Timo Salo ja Laakso. Heidän lisäkseen vammoista ovat kärsineet Joni Tuominen, Miika Huczkowski ja Janne Hauhtonen. Muutoksia saattaa olla luvassa puolustukseen, missä Palloseura tehnee valinnan Pasi Hirvosen ja Rasmus Ristolaisen välillä.

– Salolla on vähän yläraajavammaa. Samoin Laaksolla, mutta hän saattaa pelata torstaina. A-junioreiden keskiviikon ottelun perusteella poimitaan neljänteen ketjuun pelaajia, Virta kertoi.

Kärpät jatkaa ilman Atte Ohtamaata, Jari Viuhkolaa ja Oscar Eklundia, joten vajetta on etenkin alakerrassa.

Maalivahtien osalta Turkuhallissa nähtäneen Ortion ja Johan Backlundin kaksintaistelu. Ortio ehti tiistaina kiekon tielle 34 kertaa, Backlund puolestaan sai lepovuoron.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Tomas Plihal 3 0 3
2.Ville Vahalahti 1 2 3
3.Markus Palmroth 1 1 2
4.Tuomas Suominen 0 2 2
5.Tapio Laakso 0 2 2
Kärpät M S P
1.Ivan Huml 5 5 10
2.Juha-Pekka Haataja 4 2 6
3.Mikko Lehtonen 2 4 6
4.Julius Junttila 0 4 4
5.Ilkka Mikkola 0 4 4

» Lähetä palautetta toimitukselle