Pysyykö JYP voittamattomana Turussa?

LIIGA / Ennakko
Onnistuuko TPS vihdoin voittamaan JYPin, vai jatkuuko jyväskyläläisten voittokulku?
Kuva © Aapo Mannelin - aapo.mannelin@jatkoaika.com
TPS metsästää keskiviikkona kauden avausvoittoaan SM-liigassa. Tehtävä ei ole kuitenkaan helppo, kun Turkuhalliin saapuu vieraaksi JYP, joka on puolestaan voittanut aiemmat pelinsä.

Pekka Virran toinen kausi TPS:n peräsimessä ei ole alkanut ruusuisesti. Tilillä on kahdesta ottelusta vain yksi piste jatkoaikatappiosta HPK:ta vastaan. Lauantaina joukkue jäi kokonaan maaleitta Ässien vieraana, vaikka peli olikin tasainen.

Loukkaantumisten runtelemalla Palloseuralla ei ole edessään helppoa iltapuhdetta keskiviikkonakaan. Vastaan asettuu hallitseva Suomen mestari JYP, joka on voittanut molemmat pelinsä tällä kaudella. Esillä on ollut erityisesti Eric Perrinin, Ramzi Abidin ja Petr Hubacekin muodostama ketju, jossa kemiat ovat hyvin kohdallaan ja pelaajat täydentävät toisiaan.

Turkulaisten suurin murheenkryyni on ollut ylivoimapeli, jota se on kahdessa ottelussa päässyt jauhamaan 14 kertaa. Tuloksena on kuitenkin ollut vain yksi maali. Avauspelissä HPK onnistui jopa iskemään kiekon Atte Engrenin selän taakse turkulaisten ylivoiman aikana.

JYPin viisikkopelaaminen on ollut hyvässä kunnossa heti sarjan alusta lähtien. Harjoituskaudella tappioita kärsinyt joukkue on pystynyt nostamaan tasoaan tosipelien alettua. Puolustuskin on toiminut varmasti viimeisenä lukkonaan loistava hankinta Tuomas Tarkki, joka on päästänyt vain yhden maalin kahteen otteluun.

Kääntyykö kelkka?

TPS on kahtena viime kautena saanut SM-liigaan surkean alun. Ennusmerkit näyttävät jälleen pahalta. Avainpelaajien loukkaantumiset ja kovat vastukset seuraavissa peleissä vaativat turkulaisilta täydellistä onnistumista, mikäli voittotili halutaan saada auki.

Erikoistilanteet ovat etenkin kauden alussa tärkeässä roolissa, kun jokainen joukkue hakee omaa pelitapaansa. Tässä piileekin ottelun avain: JYPillä on tähän mennessä ollut huikean vahva alivoima, kun taas TPS on tuskaillut oman ylivoimansa kanssa. Jos sama tahti jatkuu, tulee kotijoukkueen illasta hikinen.

Erityisesti Corey Lockelta sekä Hannu Pikkaraiselta vaaditaan nyt näyttöjä ylivoimalla, sillä heiltä löytyy runsaasti kiekollista taitoa. Jos he saavat juonesta kiinni, ovat TPS:n mahdollisuudet ottelussa heti paremmat.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat neljä kertaa JYPin viedessä täyden pistepotin jokaisessa pelissä. TPS on onnistunut voittamaan JYPin viimeksi kevään 2010 välierissä. Mikäli trendi jatkuu, voidaan hyvällä syyllä puhua jo turkulaisten JYP-peikosta. Joko Pekka Virta on keksinyt keinot, joilla TPS onnistuisi jyväskyläläiset voittamaan?

Willsie palaa kaukaloon kapteenina

Kotijoukkueen loukkaantumishuolet eivät ota loppuakseen. Poissa ovat Ässiä vastaan kätensä murtanut Ville Vahalahti sekä pitkäaikaispotilaat Timo Salo ja Markus Palmroth. Vahalahden tavoin itseään lauantaina loukanneen Miikka Tuomaisen pelaaminen on vielä epävarmaa, mutta jos hän pelaa, on hänen paikkansa Henri Tuomisen ketjussa.

Sairastuvalta on kuitenkin myös positiivisia uutisia: elokuun lopussa loukkaantunut Brian Willsie palaa kaukaloon ja hänet istutettaneen suoraan TPS:n ykkösketjuun Corey Locken ja Marko Virtalan kanssa. 34-vuotias kanadalaislaituri Willsie toimii myös joukkueensa kapteenina, kun Vahalahti on sivussa.

JYPillä on maalivahtivalinnassaan positiivinen ongelma, kun huikeasti torjuneen Tarkin takana pelivuoroaan odottaa Joni Myllykoski. Ei olisi ihme, jos päävalmentaja Jyrki Aho haluaisi jakaa peluutusta kahden huippuvahdin kesken ja laittaisi Myllykosken pelaamaan TPS:aa vastaan. Jyväskyläläisistä loukkaantuneiden kirjoissa ovat puolustajat Olli Malmivaara ja Yohann Auvitu sekä hyökkääjä Antti Jaatinen. Jokainen heistä on sivussa 3-4 viikkoa.

Kotijoukkueen maalilla jatkaa Ässät-pelissä mainiosti torjunut Antero Niittymäki. TPS:n paidassa liigadebyyttinsä tekee vuonna 1993 syntynyt puolustaja Jarno Paven, joka pelaa Timo Seppäsen pakkiparina. Myös JYP asettaa kentälle debytantin, kun mainiosti JYP-Akatemian puolella esiintynyt hyökkääjä Mikko Salmio saa tulikasteensa.

Seuraa Heitä

Brian Willsie #24 |

Laitahyökkääjä

34-vuotias kanadalaislaituri tekee SM-liigadebyyttinsä TPS:n paidassa ja saa heti kapteenin C-kirjaimen rintaansa. Onnistuuko mies johdattamaan turkulaiset kauden avausvoittoon?

Corey Locke #61 | AHL

Keskushyökkääjä

Teki avauspelissä maalin, mutta suurin odotuksin Turkuun tulleelta pistelingolta vaaditaan nyt joukkueensa kantamista yli vaikean alkukauden, kun joukkueen sielu, Ville Vahalahti, on sivussa.

Kristian Näkyvä #51 | Örebro

Puolustaja

Huikeita kehitysaskelia Jyväskylässä ottanut puolustaja on aloittanut kautensa vahvasti. Pisteitä tulee jatkossakin hyvällä tahdilla, ja Turkuhallin iso kaukalo sopii hyvin liikkuvalle Näkyvälle.

Éric Perrin #11 |

Keskushyökkääjä

Vanha jaksaa painaa. Oli jo lopettamassa uraansa, mutta päätti jatkaa – onneksi. Ottanut kauteen lentävän lähdön ja tehnyt kolme tehopistettä kahdessa pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle