Tasataanko kärjessä piste-eroja?

LIIGA / Ennakko
Kuopion perjantai-illan kärkikamppailussa kohtaavat KalPa ja Ässät. Vierailijat ovat hallinneet parin kauden ajan keskinäisiä kohtaamisia selvästi. Voittamalla tammikuun tasauksen molemmat pelit savolaisia vastaan joukkue on vielä hyvin mukana runkosarjan voittotaistelussa.

Kuntokäyrät

KalPan kolmen ottelun tappioputki katkesi viime lauantaina Tampereella, kun joukkue haki jatkoaikavoiton Tapparasta. Edellisessä ottelussa tiistaina KalPa kukisti kotonaan HPK:n 4-1. Pitemmän aikavälin tarkastelussa KalPa on ottanut ainoastaan kolme täyttä pistepottia viimeisestä kymmenestä ottelusta. Tuolla ajanjaksolla savolaiset ovat jääneet neljästi pisteittä.

Sarjakolmonen Ässät on KalPan tavoin kymmenen ottelun kuntopuntarin keskikastia. Patapaidat ovat ajanjaksolla keränneet pisteen KalPaa enemmän viiden voiton ja viiden tappion myötä. Myös Ässien viimeiset kaksi peliä ovat olleet voitokkaita. Lauantaina tuli vapauttavat vieraspisteet Raumalta ja tiistaina joukkue kaivoi niukan kotivoiton Ilveksestä.

KalPan maine kovana kotijoukkueena koki viime viikolla kolauksen, kun sekä Pelicans että Lukko hakivat Kuopiosta täyden pistepotin. Näistä huolimatta KalPa on tilastojen valossa liigan kovin kotijoukkue, sillä 21 ottelusta saaliina on 45 pistettä. Ässien vierassaldo on lähes yhtä komea, sillä vain neljästi porilaiset ovat lähteneet vieraspeleistään tyhjin käsin. Patapaidat ovatkin vieraspeleissä liigan parhaita.

Ratkaisun paikat

Ässien pelitapa on reilun vuoden ajan ollut KalPalle täyttä myrkkyä. Viime kaudella patapaidat marssivat voiton tahtiin kaikissa keskinäisissä otteluissa ja sama sävel on jatkunut kuluvan kauden molemmissa peleissä. Kuuden ottelun voittoputki KalPasta ja liigan paras saldo vieraspeleistä antaa etulyöntiaseman porilaisille.


Kapanen on ollut viime aikoina KalPan näkyvin ja tehokkain pelaaja.

Voittopeleissään Ässien voiton tae on ollut vahva karvaus. Erityisesti KalPan tuttuun jättöpelaamiseen porilaiset ovat iskeneet voimakkaalla häirinnällä ja sekoittaneet sitä kautta KalPan avauspelaamista. Savolaisen kannalta huolellisuus kiekon kanssa ja nopea pelin kääntäminen hyökkäyssuuntaan voisi olla tappioputken katkaisun avain.

Edellisessä pelissä HPK:ta vastaan KalPa käänsikin ottelua nopeammin kohti vastustajan maalia. Muutos oli selvä viime viikon peleihin, joissa kilpipaitojen peli oli hidasta ja jopa liian kontrolloitua. Toinen tärkeä asia voittoa ratkaistaessa on maalinedustapelaaminen. Myös tässä Ässät on ollut selkeästi KalPaa edellä, eikä kotijoukkueen tilannetta ainakaan helpota kahden jämäkän vakiopuolustajan poissaolo.

Erikoistilanteissa vaakakuppi pysyy suhteellisen muuttumattomana, sillä molemmilla joukkueilla on ollut tämän vuoden puolella ongelmia ylivoimapelin kanssa. Kevättä kohti mentäessä myös ylivoimatehojen pitäisi alkaa pikkuhiljaa löytyä. Ylivoimien hyödyntäminen ja jäähyjen jälkeiset vaihdot nousevatkin yhdeksi ratkaisun paikaksi.

Kokoonpanot

Tiistaina KalPalle huolia aiheutti pieni flunssa-aalto, jonka vuoksi useampi pelaajaa oli kokoonpanosta pois. Varsinaista loukkaantumissumaa KalPalla ei ole, sillä vain puolustajakaksikko Ryan Lannon ja Henri Laurila on peleistä sivussa.

Lauantaiseen Tappara-peliin koottu koostumus Jyri Junnila - Jaakko Rissanen - Sami Kapanen on toiminut molemmissa peleissä hyvin. Myös kolmosketjusta paikan löytänyt Tommi Miettinen pelasi tiistaina aavistuksen pienemmässä roolissa ehjän pelin.

Ässillä kokoonpanosta poissa ovat loukkaantuneet Ryan Caldwell, Jani Honkanen ja Tuomas Santavuori. Lisäksi tehottomasti esiintynyt Patrick Yetman lähti Ruotsiin Linköpingin riveihin. Porilaisten maalilla Antti Raanta on torjunut viime aikoina virkaveljeään Juha Järvenpäätä tasaisemmin.

Porilaisille päänvaivaa on aiheuttanut se, että joukkue on ollut liikaa yhden ketjun varassa. Stephen Dixonin johtama kentällinen on toki liigan parhaita, mutta taustatukea tarvittaisiin muiltakin kuin Joel Armialta.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

KalPa M S P
1.Tuomas Kiiskinen 3 3 6
2.Matti Kuparinen 1 4 5
3.Sami Kapanen 4 1 5
4.Jyri Junnila 1 3 4
5.Sakari Salminen 2 2 4
Ässät M S P
1.Stephen Dixon 2 4 6
2.Tomáš Záborský 3 2 5
3.Joel Armia 2 2 4
4.Ville Uusitalo 0 2 2
5.Patrick Yetman 0 2 2

» Lähetä palautetta toimitukselle