Paikalliskamppailu pohjoisessa

LIIGA / Ennakko
SM-liigan avaus oululaisyleisölle lähtee käyntiin kahden uudistuneen joukkueen välillä. Oulun Kärpät on uudistanut joukkueensa duunarivoittoisemmaksi, kun taas JYP Jyväskylästä on päivittänyt pelitapaansa kiekollisemmaksi. Kaupungit erottaa vain vajaat 350 kilometriä, joten paikallisotteluksi tätä voitaneen kutsua.

Kuntokäyrät

Kotijoukkue Kärpät aloitti liigakautensa voittoisasti SaiPan kustannuksella vierasottelussa Lappeenrannassa. Kärpät ei vierasottelussa kiekollisia hienouksia liikaa esittänyt, mutta se puolusti kurinalaisesti ja uhrautuvasti. Neljä tehtyä maalia oli paremminkin hienojen yksilösuoritusten tulosta, kuin saumattoman joukkuepelin taidonnäytteitä.

Vierasotteluissa ei usein lähdetä yleisöä miellyttämään, joten lauantain ottelussa nähtäneen kiekollisesti aktiivisempi Kärpät. Joukkueesta on lähtenyt roppakaupalla taitoa, jota on korvattu työnteolla. Askelmerkkien ja ajoitusten onkin osuttava ensimmäistä ottelua paremmin kohdilleen, koska vastassa on tällä kertaa monta kertaa kovempi joukkue kuin avausottelussa.

Kärpät saa kotiotteluunsa takaisin pitkästä aikaa takavuosien kapteeninsa ja mestaruuksien takuumiehen Jari Viuhkolan. Viuhkolan otteita on seuraamassa liki täyteen myyty halli. Harjoitusotteluita Kärpät ei kotihallissaan pelannut, joten joukkueen pitää pikaisesti opetella miten se saa kotiyleisöstään apuja.

JYP puolestaan avasi kautensa kotiottelulla Kuopion Kalpaa vastaan. Ottelu sujui hieman mollivoittoisesti eikä joukkue ollut vielä sinut uuden pelitapansa kanssa. Vahvaan karvaukseen ja armottomaan kiekottomaan työntekoon pitkälti tukeutunut jyväskyläläisjoukkue pyrkii pitämään kiekkoa enemmän hallussaan, joten pelityylin muutos ei varmasti tapahdu sormia napsauttamalla. Alku olikin vaikeaa, eikä maalin tekeminen joukkueelta vielä onnistunut. Jokainen pelattu peli ja suoritettu harjoitus vie kuitenkin pelaajia lähemmäksi samaa aaltopituutta.

JYP ei avausottelussaan mässäillyt maalipaikoilla, eikä joukkue liikkunut totutun liukkaasti. Hurrikaaneilla on kuitenkin jälleen erittäin urheilullinen joukkue, eikä se taatusti jää murehtimaan yhtä heikompaa ottelua, joten liikettä ei tule kaukalosta lauantain illasta puuttumaan. Vierailijat lähtevätkin varmasti parantamaan esitystään ja vierasottelussa he ottanevat piirun lähemmäksi vanhaa tuttua pelitapaansa.

Kärppien harmiksi vierailjoiden joukosta löytyy jälleen Tuomas Pihlman. Pihlman on kunnostaunut usein aiemminkin Kärppiä vastaan ja mies haluaa varmasti jatkaa hyvien muistojen rakentamista rakkaasta vastustajastaan. Pihlman jäi ketjukavereineen ilman osumia torstaina, joten nälkä hyökätä on varmasti kasvanut. Paperilla ketju vaikuttaa erittäin vaaralliselta, sillä kapellipuikkoa heiluttaa keskeltä Eric Perrin ja kiekkoa maalille toimittaa Jani Tuppurainen. Pihlman päivystää paluukiekkoja maalinedessä varsin mieluusti.


Jari Viuhkola kurvaa takaisin kaukaloon Raksilassa.
Asko Veteläinen - asko.vetelainen@gmail.com

Ratkaisun paikat

Molemmat joukkueet haluavat pitää kiekkoa ja etenkin kotijoukkue haluaa esiintyä kotiyleisönsä edessä ensimmäistä kertaa pirteästi hyökäten. Onnistumiset alussa vahventavat kotijoukkuetta ja saattaa nostaa pelaamisen tasoa loppuottelua katsoen paljonkin. Joukkue on harjoitusotteluista lähtien pelannut kärsivällisesti, mutta suuriin epäonnistumisiin ei avauserässä ole varaa.

JYP ei ole vielä kiekollisemman pelitapansa kanssa valmis. Vierasotteluissa kuitenkin yleensä joukkueet pelaavat hieman passiivisemmin kiekollisesti, joten tämä voi olla näin kauden alussa vielä JYPille luontaisempi tapa pelata. Uutta pelitapaa pitää kuitenkin joukkueen pyrkiä noudattamaan jollain asteella alusta asti. JYP tarvitsee avausmaalin, joka vapauttaa sen harjoittelemaan omaa uutta pelitapaansa ja samalla juoksuttamaan vastustajaansa. Tämä myös vie kotiyleisön kannustuksesta puhtia pois, joka toimii varmasti vierasjoukkueen eduksi.

Kokoonpanot

Molemmat joukkueet lähtevät otteluun ilman loukkaantumisia. Ottelun kokoonpanot voivat kuitenkin elää edelliseen otteluun verrattuna, sillä molemmilla on liigatason miehiä Mestikseen asti.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Kalle Koskinen 0 1 1
2.Antti Pihlström 0 1 1
3.Sami Vatanen 0 1 1
4.Éric Perrin 0 1 1
5.Ossi Louhivaara 1 0 1

» Lähetä palautetta toimitukselle