Hurrikaani iskee kiinni siipirikkoisiin

LIIGA / Ennakko
Onnistuuko JYP avauspelaamisessaan myös kiihkeässä kotiavauksessa?
Kuva © Jani Maukonen
Kovia menetyksiä heti avauspelissään kokenut Kärpät matkaa ensimäisessä vierasottelussaan JYPin vieraaksi. Viime kaudelta murheellisen tutut loukkaantumiset tuntuvat piinaavan Kärppiä kauden alusta alkaen.

Siipirikkoinen Kärpät kohtaa vieraissa vielä itseään harjoituskaudella hakeneen, vahvasti kansainvälistyneen JYPin. Kotijoukkueen esitykset ovat paranemaan päin ja se näpäyttikin epäilijöitään nakuttamalla KalPaa vastaan ensimmäisessä Väli-Suomen väännössä kolme maalia. Varmasti torjunut Tuomas Tarkki piti ottelussa veräjänsä puhtaana.

Lappeenrantalaisille avauspelissään tappion kokeneet oululaiset saivat murheellisia uutisia ottelun aikana. Joukkueen ykkössentterit Jari Viuhkola ja Tomas Plihal tippuivat loukkaantumisten vuoksi vahvuudesta ja ovat varmuudella poissa myös JYPiä vastaan pelattavasta taistosta. Myös puolustaja Mikko Niemelä koki saman kohtalon ja on niin ikään sivussa.

Ratkaisun paikat

JYP ei harjoituskaudella ole esiintynyt juurikaan kovin kummoisesti kotonaan. Nyt on kuitenkin tarjolla aina innostava kotiavaus, joka sytyttää joukkueen varmasti liekkiin. Ennen ottelua luodaan viimeistä kertaa katseet viime kevääseen ja kultamuistoille mylvivä yleisö tekee varmasti joukkueen lataukselle vain hyvää.

Tunnetason on siis oltava kohdillaan ja sitä varmasti SaiPan yllättämäksi tullut Kärpät aikoo ladata otteisinsa maximaalisesti. Tappioputkeen ei Hannu Aravirran miehistö halua ajautua heti kauden aluksi, joten terävyyttä on löydyttävä alusta alkaen. Loukkaantumisista huolimatta Kärppien laaja materiaali antaa mahdollisuudet taistella voitosta loppuun asti.

Jyväskyläläiset tulevat hyökkäämään peliin täydellä raivolla ensiminuuteista lähtien. Valmiina ollessaan Kärpillä on mahdollisuus hyödyntää vielä ajoittain suhteellisen epävarman JYP-puolustuksen avauspelaamisen virheet ja karata siten johtoon. Toisaalta myös Kärppien puolustus oli avauspelissä haavoittuvainen ja jyväskyläläisten valmius virheistä rokottamiseen testataan samoiten.

Loppupelin suunta määriytyy pitkälti sen mukaan, kuinka helposti kotijoukkue pääsee fiilikseensä kiinni myös pelillisesti. KalPaa vastaan keskisuomalaiset osoittivat murskaavasti sen, mitä edelleen käy jos joukkueen päästää aikaiseen johtoon.

Uusi JYP on perinyt vanhan JYPin niksit, mikä tietää vastustajille tuskan hetkiä tappiolla ollessaan. Mikäli Kärpät nukkuu avauserän on sillä tiedossa käytännössä mahdoton savotta johtoasemassa pelaavaa hurrikaanilaumaa vastaan.

Viuhkola kuvauksiin, Plihal pian takaisin

Jari Viuhkolan lopullinen kohtalo antaa vielä odottaa itseään. Alkuviikon jatkokuvauksien jälkeen Oulussa ollaan varmasti viisaampia. Plihalin kohdalla poissaolon arvioidaan kestävän 1-2 viikkoa. Myös Niemelän odotetaan toipuvan alaraajavammastaan samassa ajassa.

Pitkäaikaispotilaista Kärpiltä sivussa ovat vielä Oscar Eklund ja Tomi Körkkö. Myös Ville Pokka on poissa vielä ainakin tämän ottelun. JYPin lista näyttää huomattavasti paremmalta ja varmuudella sivussa on vain itseään hetken verran kuntouttava työmyyrä Jari Jääskeläinen.

Joonas Komulainen ja Miikka Salomäki siirtyvät laidoilta sentterin paikoille. Hyökkääjä Simon Suoranta hyppää uutena miehenä Kärpiltä kaukaloon, samoin tekee myös puolustaja Nico Lehto. Päävalmentaja Aravirta oli pettynyt maalivahti Jonas Backlundin pelaamiseen torstaina ja joukkueen maalilla aloittaakin Tomi Karhunen. Perheenlisäystä saanut Juho Keränen on myös sivussa. Täten Vaasan Sportin organisaatiosta Ouluun täksi kaudeksi siirtynyt Joonas Huovinen, 18, pelaa uransa ensimmäisen SM-liigaottelunsa JYPiä vastaan.

JYPin kokoonpanossa ei nähtäne suuria muutoksia. Vaikka Tuomas Tarkki pelasikin upeasti nollapelin avauspelissään, niin maalille saattaa siitäkin huolimatta luistella Joni Myllykoski. Lähtökohtaisesti Tarkki kohdannee kuitenkin vanhan seuransa heti kotiavauksessa.

Seuraa Heitä

Kristian Näkyvä #51 | Örebro

Puolustaja

Viime kaudella näyttävän läpimurron SM-liigassa tehnyt Näkyvä on yksi JYPin alakerran tärkeimmistä hahmoista. Näkyvän itseluottamusta ja terävää viihdyttävyyttä tarvitaan muutoin äärimmäisen kokeneen puolustuksen piristyksenä. Avausottelussa puolustaja lunasti heti odotuksia ja alusti kaksi maalia. Saavatko JYP-fanit Näkyvästä uuden Sami Vatasensa?

Ville Mäntymaa #8 |

Puolustaja

JYPin ensimmäisen mestaruuden aikana hurrikaanien takalinjoilla luutinut Mäntymaa oli tuolloin jyväskyläläisten suosikkeja. Mäntymaan paluu Hippokselle on varmasti mielenkiintoinen, mutta miehen otteet kiinnostavat sitäkin enemmän. SaiPaa vastaan puolustaja oli vielä poikkeuksellisen epävarma. Millaista roolia Mäntymaa on valmis haalimaan itselleen oululaisten alakerrassa?

# |

Tällä kaudella hupaisalta mieheltä odotetaan väistämättä myös tehopisteitä, vaikka vauhtikoneen vahvuudet löytyvätkin verkkojen paisuttamisen sijaan armottomasta luisteluvoimasta ja työnteosta. Omien sanojensa mukaan hyökkääjä ei osu edes jalkapallomaaliin – totuus on kuitenkin se, että höyryjyrällä on kaikki mahdollisuudet ilotulittaa kaudella näyttäviä maalilukemia. Nähdäänkö Hubacekilta tehoja jo kotiavauksessa?

Joonas Komulainen #30 |

Keskushyökkääjä

Kärppien tämän hetken virkeimpään osastoon kuuluva kuhmolainen pikakiituri saa otteluun poissaolojen johdosta entistä näkyvämpää roolia. Maalitili aukesi jo avauspelissä ja hyökkääjä valotti muutenkin peliälynsä saloja nokkelilla syötöillään. Saako nerokas Komulainen oululaisten tökkivän ylivoiman taas rullaamaan?

» Lähetä palautetta toimitukselle