Historiallinen sarja käyntiin

LIIGA / Ennakko
Kuten useassa lähteessä on todettu, JYP ja Ässät eivät ole kohdanneet toisiaan kertaakaan aiemmin varsinaisessa pudotuspelisarjassa. Ainoa yhteenotto löytyy vuodelta 1993, jolloin silloinen JyP HT kukisti porilaiset pronssiottelussa.

Ratkaisun paikat

Vaikka pudotuspelit ovatkin aina oma maailmansa, ei kumpikaan joukkue ole viikossa mitään taikatemppuja ehtinyt tehdä. Niinpä asetelmia voidaan tarkastella niistä lähtökohdista käsin –
joskin suuremmalla varauksella – jotka pätivät runkosarjassa.

JYP elää liikkeellään ja tiiviillä puolustuspelaamisellaan. Etenkin kotona se pyrkii alusta saakka eliminoimaan sen, ettei vastustaja pääse tahdittamaan pelin tempoa. Aktiivinen liike ei välttämättä tuota maaleja, mutta mahdollisuudet ylivoimapelaamiseen kasvavat. Sen osalta joukkue luottaa Eric Perrinin yv-kentällisen huippuvireeseen.

Tässä sarjassa kotona pelaaminen ja kotiedun pitäminen saattavat nousta tavallistakin suurempaan arvoon. JYP on ollut koko kauden kotonaan erityisen vahva, mutta toisaalta porilaisen hulluuden tuntevat käsitteenä varmasti kaikki jääkiekkoa seuraavat.

Hurrikaanipaidoille pienen edun tuonee se, että se onnistui runkosarjassa Ässiä vastaan vakuuttavalla tavalla. Etenkin viimeisin kohtaaminen oli jyväskyläläisille suorastaan läpihuutojuttu.


Sami Vatanen aloittanee viimeiset pudotuspelinsä ennen taalajäille siirtymistä.

Ässien päävalmentaja Karri Kivi vakuutti keskiviikkona, että lääkkeet JYPin runkosarjan paremmuuteen ovat olemassa ainakin paperilla. Haasteeksi hän myöntää sen, että rohdon vaikutus olisi saatava näkymään myös kaukalossa. Niinpä yhdenkään pelaajan kohdalla ei riitä vakiosuoritus, vaan nyt on jokaisen ylitettävä itsensä välieräpaikan lunastamiseksi.

Kokoonpanot

Kotijoukkue lähtee otteluun miltei ehjällä kokoonpanolla. Ainoastaan puolustaja Pavel Skrbek potee edelleen nilkkavammaansa, eikä hänen pelaamisestaan ole mitään varmuutta jatkossakaan.

Kenttäkoostumukset säilynevät likipitäen samoina, joina ne on totuttu näkemään runkosarjassa. JYPin tehonyrkkinä häärii trio Harri Pesonen – Eric Perrin – Jani Tuppurainen, jolle taustatukea antaa Juha-Pekka Hytösen johtama nimellinen ykkösketju.

Mielenkiintoista on nähdä, onko valmennusjohto muuttanut pakkikoostumuksia. Ykköspari Kalle KoskinenSami Vatanen on ollut ajoittain vaikeuksissa sen vuoksi, ettei kokeneen Koskisen sijoittuminen enää tahdo riittää kiekollisen pakkiparinsa maailmanluokan otteiden varmistajana.

Alempien ketjujen kokoonpanoissa tapahtunee elämistä myös pudotuspeleissä. JYPin terveystilanne ja laajahko materiaali mahdollistavat tämän. Ykkösmaalivahdin paikan on varaillut itselleen Riku Helenius, joskin aivan hiuksenhienolla erolla Joni Myllykoskeen.

Ässien tilanne muistuttaa kokoonpanojen suhteen JYPiä. Myös patapaidoilla terveystilanne on yhtä pelaajaa lukuun ottamatta mainio. Tosin tämä yksi pelaaja on joukkueen tärkein eli maaliahne Tomas Zaborsky.

Ketjukoostumuksista Tuomas SantavuoriAki UusikartanoMark Lee sekä Veli-Matti SavinainenStephen DixonJoel Armia lienevät varmoja. Kuten JYPillä, alemmissa ketjuissa voi tapahtua enemmänkin elämistä tilanteen mukaan.

Ässien pakkiparit ovat melkeinpä kiveen hakattuja, kun Ville UusitaloTapio Sammalkangas, Ryan CaldwellKristian Kudroc sekä Jani HonkanenTommi Taimi luutivat alakerrassa. Maalissa aloittanee Antti Raanta.

Muuta

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Sami Vatanen 3 5 8
2.Jani Tuppurainen 1 5 6
3.Juha-Pekka Hytönen 4 1 5
4.Éric Perrin 3 1 4
5.Ossi Louhivaara 0 3 3
Ässät M S P
1.Sami Mutanen 5 0 5
2.Mark Lee 3 1 4
3.Mika Niemi 0 3 3
4.Stephen Dixon 1 2 3
5.Veli-Matti Savinainen 2 1 3

» Lähetä palautetta toimitukselle