Parantavatko Ilves ja mustamakkara IFK:n mestaruuskrapulan?

LIIGA / Ennakko
Hakametsän bussiparkkiin pysäköi perjantaina isojen punaisten pirssi. Viime viikkoina riepotellut tupsukorvat saavat parantaa otteitaan, jos mielivät pysäyttää vastustajansa huikeat kärkipelaajat – joiden varassa stadilaiset tosin ovat aivan liikaa roikkuneet.

Kuntokäyrät

Ilves laittoi viiden pelin tappioputkelleen stopin tiistaina Bluesin kustannuksella Espoossa. Joukkueen peli on hyvän alun jälkeen ollut kadoksissa, eivätkä tiistain peliesityksillä ansaitsemattomat pari pistettä nosta kuntopuntariosakkeita piirua enempää.

Tamperelaisten meno on ollut saamatonta niin hyökkäys- kuin puolustusalueellakin. Aika ajoin Ilves on saanut hyviäkin myllyjä pyörimään vastustajan päässä, mutta maalinteko on ollut johtaville pelaajille myrkkyä. Omassa päässä puolustajat ovat tehneet virheitä sekä miesvartioinnissa että avauspelissä.

IFK:n kolmen ottelun tappiosarja katkesi niinikään tiistaina voittomaalikilpailussa. Kärpille jäi väännön jälkeen yksi vieraspiste. Sarjataulukossa perjantain vierasjoukkue on kahdeksan pinnan myötä yhdeksäntenä, heti Ilveksen kannassa kiinni.

Punanuttujen kausi ei ole lähtenyt rullaamaan sellaisella tavalla, jota liigan toinen kärkirosteri edellyttää. Mikael Granlundin mestaroima ykkösketju on pyörittänyt vastustajia pihalle pelissä kuin pelissä, mutta muiden ketjujen osalta IFK:n hyökkäyssuunnan pelaaminen on ollut lähinnä yksilöiden neppailua, eikä se tuota tulosta hyvin puolustavia ryhmiä vastaan.


Ville Koistinen ei ole ainoa Ilves-pakki, jolta kaivattaisiin esimerkillisempiä otteita.

Ratkaisun paikat

Pelin lopputulokseen vaikuttavat taktisella puolella eniten Ilveksen puolustuspelin taso ja IFK:n ketjut kaksi, kolme ja neljä.

Isäntien takalinjojen pitää olla todella tarkkana erityisesti Granlundin sekä tämän rinnalla mellastavien velipoika Markuksen sekä Eero Somervuoren kanssa. Jälkimmäinen osui superjunnujen tarjoiluista kahdesti Kärppiä vastaan. Jos tupsukorvien puolustajat sortuvat edelleen viime ottelujen tapaisiin merkkaus- ja sijoittumisvirheisiin, jälki on vielä karumpaa ja kotiyleisö voi siirtyä viettämään perjantai-iltaansa muualle jo ennen loppusummeria. Toisaalta mikäli isäntien oma pää pitää eikä IFK saa useampaa kentällistä toimimaan, nähdään taululla hyvinkin todennäköisesti Ilveksen voittolukemat.

Petri Matikaisen rohkea päätös siirtää Ville Peltonen kakkosvitjaan osoitti, että Granlundin tasoisen sentterin rinnalla on todella helppoa olla tehokas. Markus Granlund ja Eero Somervuori täyttivät paikkansa hienosti ja vapauttivat Peltosen muiden ketjujen pelintekijäksi. Punaisten kapteeni ei kuitenkaan löytänyt kemioita vielä Petteri Wirtasen ja Kimmo Kuhdan kanssa, ja helsinkiläisten kapea kärki on edelleen ongelma. Kakkosketjun koostumus ja toimivuus perjantaina on pelin kulmakiviä, sillä Ilveksen alemmilla kentillä on ollut hyvä työmoraali ja tuleen pitäisi pystyä vastaamaan tulella. Jos ei ketjumuutoksin, niin tamperelaisjoukkueiden perinteisesti tarjoaman mustamakkaran voimin.

On myös syytä mainita Ilveksen ykkösnyrkin tehottomuus. Sentteri Mark Lee on jo ristitty maailman ainoaksi kanadalaiseksi, joka ei osaa tehdä maaleja, Masi Marjamäki keskittyy rynnimään maalille kohti puolustajia riippumatta kiekon sijainnista – ja kolmantena pyöränä kentällä suihkii turhautuneen oloinen Jesse Niinimäki, jonka paraatisyöttöjä ensin mainitut tuhlailevat jatkuvasti.

Kokoonpanot

Ilves jatkaa ilman käsivammaista Joonas Raskia ja puolustaja Teemu Kesää. IFK:n sairaslistalla ovat nimet Ilari Melart ja Christian Silfver.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ilves M S P
1.Ville Koistinen 3 0 3
2.Jesse Niinimäki 0 2 2
3.Mark Lee 0 2 2
4.Toni Rajala 0 2 2
5.Ryan Glenn 1 1 2
HIFK M S P
1.Ville Peltonen 5 2 7
2.Kimmo Kuhta 1 5 6
3.Mikael Granlund 3 3 6
4.Eero Somervuori 3 1 4
5.Markus Granlund 1 3 4

» Lähetä palautetta toimitukselle