HPK ja TPS- taas nokat vastakkain

LIIGA / Ennakko
Kerhon ja Tepsin ensimmäinen kohtaaminen oli hämeenlinnalaisjuhlaa.
Kuva © Timo Savela
HPK ja TPS ovat nopeimmin saman vastuksen uudelleen kohtaavat SM-liigajoukkueet. Seurat olivat nimittäin naamat vastakkain jo sarja-avauksessa kaksi viikkoa sitten. Tuolloin Kerho vei pidemmän korren, nyt Tepsille tarjoutuu koston paikka.

Tuon koston onnistuminen olisi turkulaisille arvokasta. Sen verran yskähdellen Tepsin kone on tällä kaudella käynnistynyt. TPS on sarjan toiseksi viimeisenä ja tilille ei ole napsahtanut vielä ainuttakaan kolmen pisteen voittoa.

Mikäli torstaina tilille karttuisi useampikin piste, niin joukkue ei jäisi kilpakumppaneistaan pahasti jälkeen heti alkumetreillä.

Voittaminen edellyttää turkulaisilta etenkin puolustuspelaamisen kuntoon pistämistä. Tepsin pelaajat eivät saa omassa päässään sortua samanlaisiin virheisiin kuin ovat aiemmissa taistoissaan langenneet.

Parhaimmillaan HPK osaa kuitenkin luoda pitkiäkin vyörytyksiä vastustajansa alueelle. Vierailijoiden mahdolliset lapsukset puolustuspelaamisessa edesauttaisi vyörymisten johtamista viimeistelyyn.  

Isäntien apuluotsi Pasi Arvonen tiedostaa myös TPS:n riskialttiin kohdan ja sen, miten se on hyödynnettävissä.     

– Meidän on pystyttävä iskemään joukkueen heikkoihin kohtiin pitämällä kiekkoa paljon hyökkäyspäässämme. Sitä kautta pitkillä hyökkäyksillämme saada ongelmia heidän puolustuspeliinsä, Arvonen näkee.

Viimeistelyn vaikeus silmiinpistävää

Toinen asia, jota TPS kaipaa voittaakseen on avainpelaajiensa piristyminen. Ennen kaikkea kärkihyökkääjiensä elostuminen. Vierailijat ovat nimittäin tehtailleet maaleja viidessä ensimmäisessä pelissään vain vaivaiset kahdeksan kappaletta. Vaikeus viimeistelyssä on suorastaan ollut silmiinpistävää.

Länsirannikkolaisten hyökkäyksestä löytyy tällä hetkellä monta alisuorittajaa, kuten Tero Koskiranta ja Marko Anttila. Eikä Corey Lockekaan ole vielä esittänyt ihmeitä, vaikka pisteitä on mukavasti kertynytkin.

Kyseisten pelureiden virkistymisen myötä TPS olisi luonnollisesti vahvempi. Ratkaisukykyä turkulaisrivistöön tuo myös paluumuuttaja Michal Birner.

Helpolla TPS ei maalintekotaitoaan kuitenkaan hio hämeenlinnalaisia vastaan. Puolustuspelaaminen on näet ollut Kerhon paras osa-alue. Kyseisen vahvuutensa johdosta HPK lienee torstainakin lähellä voittoa.

"Pelinopeuden pitää torstaina olla erittäin kova"

Pallokerhon oman pään pelaamisessa korostuu etenkin liike ja nopea hyökkäyksiin lähteminen. Tämän vuoksi joukkueen haastajilla on aiemmin ilmennyt hankaluuksia hyökkäystilanteiden luomisessa. Pallokerho, kun on monesti saanut purettua tilanteet vastahyökkäyksikseen.

Kerhon kakkoskoutsi Arvonen painottaa liikkeen korostuvan puolustuspelaamisessa TPS-ottelussakin.

– Pelinopeuden pitää torstaina olla erittäin kova, TPS todennäköisesti tulee syvälle puolusalueellemme kolmella miehellään. Meidän on pystyttävä kääntämään peliä nopeasti, Arvonen kommentoi.

Turkulaisten tavoin oranssipaidoiltakin löytyy petrattavaa viimeistelyssään. Yksi keino, jolla niittejä syntyisi lisää on tehokas ylivoimapelaaminen. Ylivoima on alkukaudesta kuitenkin takkuillut Kerholla.

Alkukaudesta joukkueen ongelmana ylivoimapelaamisessa on ollut verkkaus.

– Ongelmanamme  ylivoimapelaamisemme on ollut se, että se on ollut hidasta ja silloin se on helppo puolustaa rikki, kun läpsyttelemme kulmissa. Vetojen ja maskipelaamisen kautta niitä ylivoimaosumia tulee, Arvonen sanoo.

Tiistain Pelicans-koitoksessa nähtiin tosin jo merkkejä paremmasta, kun oranssijengi latoi kaksi ylivoima-osumaa.  

Ketkä löytyvät toipilaslistalta?

Monella HPK-pelaajalla on pienempiä vammoja, mutta tarkemmin sairastuvan sisältö selkiytyy torstai-aamuna. Varmuudella TPS-pelin väliin kuitenkin jättää Borna RendulicTeemu Rautiaisen pelaaminen on puolestaan epävarmaa.

Tepsin rivistöstä sen sijaan uupuvat Ville Vahalahti, Timo Salo ja Markus Palmroth. Turkulaisia varmuudella ensimmäistä kertaansa tällä kaudella edustaa joukkueen tuore hankinta Birner. Myös Kris Russell voi jo luutia turkulaispuolustuksessa.  

Seuraa Heitä

Juha Alén #44 |

Puolustaja

Ranskasta Kerhoon siirtynyt Juha Alen kiekkoilee try outilla Hämeenlinnassa syyskuun loppuun asti. Minkälaiset näytöt mies pystyy antamaan koeaikansa sisältämissä kahdessa viimeisessä matsissa?

Michal Birner #86 |

Laitahyökkääjä

TPS värväsi Michal Birnerin takaisin riveihinsä. Kuinka paljon iloa hyökkääjästä tulee olemaan turkulaisille?

» Lähetä palautetta toimitukselle