HPK ja Jokerit kaiken kansan edessä

LIIGA / Ennakko
Hämeenlinnan Pallokerho ja Helsingin Jokerit ottavat toisistaan mittaan sunnuntaipäivän kamppailussa, joka televisioidaan valtakunnanverkossa. HPK:n ja Jokereiden kohtaamiset ovat viime vuosina olleet lähes poikkeuksetta erinomaista jääkiekkoa, toivottavasti sellainen ottelu nähdään nytkin.

TV-pelien kirous?

HPK ei ole hemmotellut televisioruutujensa äärestä otteluitaan viime vuosina seuranneita kannattajiaan, varsinkaan Rinkelinmäellä pelatuissa kotiotteluissaan. Kun HPK on voittanut keskimäärin kotipeleistään noin 60 prosenttia, niin tv-otteluissa voittoja on tullut vain noin kerran viidestä.

Pallokerhon valmentaja Jukka Jalonen ei kuitenkaan tuollaisiin ennustuksiin usko, eikä ollut edes tietoinen HPK:ta vaivaavasta ”kirouksesta”. Kotijoukkueen kannalta täytyy tosiaankin toivoa, että nuori joukkue ei jännitä liikaa satojentuhansien katsojien edessä. Viime kaudelta on kuitenkin tuoreessa muistissa hävettävä murskatappio Tapparaa vastaan tv-pelissä.

Lehtonen vs. Puurula – viime kevään toisinto

Nuoret huippuvahdit, Kari Lehtonen ja Joni Puurula, ottavat taas mittaa toisistaan viime kevään välierien uusinnassa. Tuolloin Lehtonen veti pidemmän korren ja vei Jokerit mestaruuteen asti. Puurula näytti todelliset taitonsa myös pudotuspeleissä eikä jäänyt juuri pekkaa pahemmaksi. Jalosen pelikirjasta ei löydy mitään vippaskonsteja jo kaksi erinomaista voittoa Jokereille torjuneen Lehtosen ohittamiseen.

- Ammutaan vaan niin paljon, että se kiekko menee maaliin. Ei siihen sen kummallisempaa ratkaisua ole, se antaa ainakin mahdollisuuden saada maaleja. Trafiikkia maalille ja miehiä maskiin, Jalonen kertoi yksinkertaisesta pelikaavasta.

Myös Puurula aloitti kauden voitolla, vaikka ottelu Pelicansia vastaan ei aivan nappiin mennytkään. Mikäli sunnuntain taisto noudattaa tuttuja kuvioita, niin Puurula saa seisoskella pitkälti kylmiltään ja joutuu tositoimiin harvemmin – joskin sitä pahemmissa paikoissa. Lehtonen taas joutunee todellisen sarjatulituksen kohteeksi, ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, niin nuori huippulupaus myös pelaa jällen loisto-ottelun.

Hyökkäyksen syvyys ratkaisee?

Viime keväänä yksi Jokereiden ykkösaseista Kerhoa vastaan oli syvempi hyökkäysmateriaali. Helsinkiläisillä löytyi pelimiehiä neljään hyvään ja tasavahvaan ketjuun asti – niin tänäkin kautena. Tuolloin HPK:n nelosketjua ei vielä juuri jäälle päästetty, mutta nyt tilanne on eri. Max Kenigin johtama vitja on pelannut viime viikot erinomaisesti ja ansainnut itselleen lisää jääaikaa. Kenigin rinnalla pelaava isokokoinen laituri Juhamatti Yli-Junnila on mielenkiintoinen nimi seurattavaksi, nuorukaiselta löytyy koon ja voiman lisäksi myös aimo annos taitoa ja mailatekniikkaa.

- Meidän nelosketjumme on pelannut toistaiseksi erittäin hyvin, niin Pelicansia vastaan kuin viimeisissä harjoituspeleissäkin. Jos pojat jatkavat samaan malliin, niin se on meidän kannaltamme erittäin hyvin. Vastuuta on luvassa Jokereitakin vastaan. Toki pelaamme tilanteiden mukaan ja ne saavat jääaikaa, jotka ovat parhaassa pelivireessä, Jalonen suunnitteli Kenigin ketjun roolia.

Luvassa hyvää hokia

Mikäli vain HPK:n pelaajien pääkopissa ei ottelun televisiointi aiheuta ylimääräisiä paineita, niin luvassa on todennäköisesti erittäin nautinnollinen kiekkoiltapäivä. TV-kameroiden myötä Rinkelinmäen lehterit eivät täyttyne aivan täysin, mutta tunnelmaa varmasti riittää hieman pienemmälläkin väkimäärällä – Jokerit sytyttää aina.

HPK:n Jalosen ja Jokereiden valmentajan Raimo Summasen pelifilosofiat ovat ainakin osin yhteneväiset. Molemmat haluaisivat joukkueensa esittävän aggressiivista hyökkäyspeliä, HPK:ssa painotus on ehkä vielä selvempi. Molemmat joukkueet painavat sata lasissa ja huipputaitavat hyökkääjät rakentavat maalipaikkoja riittämiin.

Vaikka joukkueiden väliset taistot ovat aina olleet kiivaita, niin peli on useimmiten pysynyt suhteellisen siistinä. Samaan uskoo Jalonen nytkin – vaikka sarjan avauskierroksella pelikiellon itselleen kuitannut Terran Sandwith palaakin kokoonpanoon.

- En usko, että nähtäisiin tappeluita tai mitään vastaavaa. Meidän ottelumme Jokereita vastaan ovat olleet perinteisesti hyviä kiekko-otteluita – jossain Jokerit-IFK-pelissä on ihan erilaiset jännitteet. Eikä meillä edes ole ketään ”poliisia”, HPK-luotsi totesi.

Tähtien syttymistä odotellessa

Molempien joukkueiden kakkos- ja kolmosketjuista löytyy tähtipelaajia, joiden nousemista normaalille pelitasolleen vielä odotellaan. HPK:n riveissä slovakkitaiteilija Jan Pardavyn peli on ollut vielä hieman tukkoista. Tosin maalintekijävirtuoosi näytti toisenlaista osaamista tiistain avauskamppailussa. Pardavy taklasi ahkerasti ja osallistui myös karvaamiseen sekä puolustuspään peliin aktiivisesti, tuolloin ottelu jäi kuitenkin kesken vahinkohuitaisua seuranneen ulosajon takia.

- Pardavy on parantanut pikku hiljaa. 90 prosenttia noista tsekeistä ja slovakeistahan on samanlaisia kavereita, lämpiävät eri tahtiin. Meidän ei pidä olla liian kärsimättömiä Janin suhteen. Ja hänellähän on pelissään nyt muitakin elementtejä, Pardavy taklaa ja karvaa tarvittaessa, Jalonen selvitti maalitykkinsä tilannetta.

Jokereiden taholta taas odotellaan Jukka Hentusen ja Timo Vertalan vauhtiin pääsemistä. Molemmat NHL-paluumuuttajat eivät ole vielä täydessä pelivireessä, osasyynsä on toki myös molempia vaivanneilla loukkaantumisilla. Jos molemmat pelimiehet nousevat omalle tasolleen, niin Jokereilla löytyy pelottavan paljon maalintekovoimaa kolmeen ketjuun asti.

HPK lähtee otteluun parhaalla kokoonpanollaan. Sami Heinonen ja Olli Sillanpää jatkavat vielä Mestiksessä. David Printz ja Tuukka Mäkelä vaihtoivat paikkoja. Jokereiden kokoonpanosta ovat yhä sivussa varmuudella Mikko Ruutu, Toni Sihvonen ja Ilkka Mikkola. Terran Sandwith on pelikieltonsa kärsinyt ja palaa pakistoon A-J Niemen pariksi.

Kaikki kynnelle kykenevät siis Rinkelinmäelle klo 15.00 – tai vaihtoehtoisesti televisioruutujen ääreen. Lähetys alkaa MTV3-kanavalla klo 14.45.

HPK:n kokoonpano:

1. kenttä

Eero Somervuori - Tommi Santala - Antti Miettinen

Marko Tuulola - Aki Heino

2. kenttä

Jan Pardavy - Tomas Kucharcik - Janne Laakkonen

Vladimir Sicak - Teemu Aalto

3. kenttä

Erkki Rajamäki - Tero Lehterä - Jyrki Louhi

Tuukka Mäkelä - Tuomas Eskelinen

4. kenttä

Tatu Miettinen - Max Kenig - Juhamatti Yli-Junnila

David Printz - Tuomas Immonen

Maalissa

Joni Puurula

(Hannu Toivonen)

Jokereiden kokoonpano:

1. kenttä

Ville Peltonen - Petri Pakaslahti - Jukka Hentunen

Markus Kankaanperä - Mika Strömberg

2. kenttä

Tomek Valtonen - Antti Aalto - Frank Banham

Antti-Jussi Niemi - Terran Sandwith

3. kenttä

Timo Vertala - Tommi Turunen - Jussi Pesonen

Ari Vallin - Arto Tukio

4. kenttä

Teemu Laine - Jukka Voutilainen - Sean Bergenheim

Samuli Jalkanen - Olli Malmivaara

Maalissa

Kari Lehtonen

(Markus Helanen)

» Lähetä palautetta toimitukselle