Jatkuuko Ässien jumbokammo?

LIIGA / Ennakko
Porissa Ässät saa Tampereelta vieraakseen Ilveksen, ja kohtaaminen on kuluvalla kaudella joukkueiden välillä viides. Molemmat joukkueet taistelevat tärkeistä pisteistä, joskin eri päässä sarjataulukkoa. Sortuuko Ässät taas sarjajumboa vastaan vai saako Pata tarvittavan asenteen iltaan?

Kuntokäyrät

Porin Ässät aloitti kuluvan vuoden kahdella vierasvoitolla, kun pisteet irtosivat Ilvekseltä ja HIFK:lta. Tämän jälkeen porilaiset kohtasivat vuorostaan kaksi tappiota. Ässien kelkka kääntyi takaisin voittokannalle Raumalla Lukkoa vastaan pelatussa ottelussa lauantaina.

– Lukko-matsissa saatiin ylivoima kuntoon ja erittäin ilahduttavaa oli Sillanpään ketju. Ajettiin äijään kiinni, mentiin maalille. Aki Juuselalle oli kerran sanottu, ettei tulisi ihmettelemään, eikä ole tullutkaan. Näyttää hyvää esimerkkiä joukkueelle, totesi Ässien kakkosvalmentaja Mikael Kotkaniemi.

Tampereella Ilves taas on tehnyt paljon maaleja, mutta laihoin tuloksin. Ottelut ovat päättyneet voittomaalikisaan asti kahdesti, joista Bluesia vastaan pelatun ottelun Ilves voitti. Ilves-leirin mieltä paransi varmasti sarjataulukon kärkikahinoissa olevaa Pelicansia vastaan voitettu kotiottelu. Perjantaina Ilves kuitenkin hävisi kotonaan, kun TPS vei pisteet Turkuun 2-3 loppulukemin.

Kaikki viisi viimeistä Ässien ottelua ovat päättyneet joukkueen kannalta joko kahden maalin voitto- tai tappioasemassa, ja porilaiset ovat keränneet kyseisistä peleistä yhteensä 9 pistettä. Tamperelaiset taas ovat onnistuneet loukkaantumissuman keskellä kahmimaan viidestä ottelustaan vain kolme pistettä vähemmän kuin Ässät.

Joukkueiden neljästä viime kohtaamisesta Ässät on ottanut nimiinsä kolme, kun taas Ilves on vienyt jatkoaikavoiton porilaisia vastaan kotihallissaan. Viides kohtaaminen on varmasti kutkuttava, sillä molemmat joukkueet pelaavat tärkeistä pisteistä.

Ratkaisun paikat

Aiemmin kaudella Ässien riveissä tulosta tuotti lähes pelkästään kakkosvitja. Viime aikoina joukkue on päässyt kartalle kaikkien ketjujensa kanssa, joten Stephen Dixonin johtamaa kolmikkoa ei pakosti tarvitse peluuttaa 57 minuuttia ottelussa, jolloin ketjun Parasta ennen -päivän ei pitäisi tulla vastaan ennen pudotuspelejä.

Ylivoima on tuottanut porilaisille ongelmia koko kauden, kunnes lauantaina patapaidat saivat erikoistilannepelaamisensa kuntoon ja tekivät kolme maalia juuri ylivoimalla. Kotkaniemen mukaan keino ylivoimapelaamisen parantamiseen ei ollut kovin monimutkainen. Ilves-pelin alla valmentaja peräänkuuluttaa omiltaan valmiutta korvien välissä kaikessa tekemisessä.

– Ylivoimaa on suoraviivaistettu, pelattiin suoraan maalille ja saatiin tulosta. Yksinkertaisuus on kaunista. Olemme jättäneet krumeluurit pois. Kiekon takatolpille heittely ja sen sieltä lapiointi on aika lailla mennyttä aikaa. Täytyy olla helvetinmoinen asenne, sillä siellä on neljä jätkää puolustamassa kovalla asenteella. Meillä täytyy vain olla kovempi asenne.


Juho Mielosen mahtuminen pelaavaan kokoonpanoon on ollut tiukassa.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Ilvekselle kausi ei ole ollut kovin valoisa. Joukkue porskuttaa SM-liigan sarjataulukon viimeisellä sijalla, tosin edellä oleva SaiPa on samoissa pisteissä tamperelaisten kanssa. Ilves ei ole päässyt pelaamaan vahvuudellaan, eli kaksinkamppailujen voittamisella ja suoraan maalille ajamisella, sillä joukkueella on paljon loukkaantumishuolia eikä nuori kokoonpano riitä kannattelemaan tamperelaisia kovin korkealla.

– Pelillisesti tämä oli meiltä huonoin peli pitkään aikaan. Paljon pitää parantaa, jos aiomme tässä sarjassa vielä voittaa otteluita, Ilves-luotsi Seppo Hiitelä harmitteli Blues-ottelun jälkeen, vaikka peli tamperelaisten voittoon päättyikin.

Ässillä on ollut vaikeuksia voittaa kotiotteluitaan ja ero vieraspelitilastoihin on huomattava, sillä porilaiset johtavat jälkimmäistä tilastoa, mutta 11. sija kertoo Isossamäessä pelattujen otteluiden tuloksista paljon. Kotijoukkueella on myös ongelmia sarjajumboja vastaan, joten tiistainen kotipeli-ilta ja häntäpään vastustaja antavat kaikki ainekset katastrofiin.

– Ammennetaan Lukko-pelistä hyvää ja pidetään SaiPa-matsi takaraivossa. Emme ole saavuttaneet vielä mitään, sillä sieltä kuuden joukosta ollaan helposti ulkona. Ilves on taisteleva porukka, joka tarvitsee pisteitä kuten mekin. Nyt on pakko innostua, ei voi katsella, se katseluaika meni, Kotkaniemi valisti.

Kokoonpanot

Ässien sairastuvan ovet eivät käy suuntaan eivätkä toiseen, sillä puolustajat Jani Honkanen ja Ryan Caldwell sekä hyökkääjä Tuomas Santavuori parantelevat yhä vammojaan. Poissaolijoista ainoastaan Caldwell osoittaa elämisen merkkejä, mutta paluu kaukaloon tapahtuu luultavasti vasta ensi viikolla.

Porilaisjoukkue jatkaa muuten täysin samalla kokoonpanolla kuin Lukkoakin vastaan. Ainoa muutos on maalivahdin paikalla, kun Antti Raanta toimii aloittavana maalivahtina.

Ilves-leirissä loukkaantumistilanne on huomattavasti pahempi kuin kotijoukkueella. Teemu Kesä jatkaa pitkäaikaispotilaana, mutta yhtä lailla kokoonpanosta uupuvat Joonas Rask, Kai Kantola, Matias Sointu, sormivamman takia sivussa oleva Konsta Mäkinen sekä kylkivammaansa poteva Jesse Niinimäki.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ässät M S P
1.Stephen Dixon 2 5 7
2.Tomáš Záborský 4 2 6
3.Joel Armia 2 1 3
4.Ville Uusitalo 0 3 3
5.Patrick Yetman 1 2 3
Ilves M S P
1.Masi Marjamäki 2 4 6
2.Jyrki Jokipakka 2 2 4
3.Toni Rajala 2 2 4
4.Michael Keränen 1 2 3
5.Matias Myttynen 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle