Sähellyksen pitkä oppimäärä

Ässät ja TPS tarjosivat viikonlopun aluksi todella erikoisen ottelun. Peliä sävyttivät pelirangaistukset, Ässien heikko ylivoima ja lukuisat henkilökohtaiset virheet.

TPS ei luonut ottelun aikana montaa laadukasta maalintekopaikkaa. Tällä kertaa maaleja ei kuitenkaan tarvittu yhtä enempää. Ottelun ainoa lähti liikkeelle, kun Ässien puolustus ei saanut pidettyä kiekkoa hyökkäysalueella. Tämän virheen seurauksena TPS:n Marko Anttila pääsi läpiajoon ja hänen tarkka vetonsa meni ohi ässävahti Juha Järvenpään.

Myös Ässät juhli kerran maalia. Viimeisellä minuutilla ilman maalivahtia pelanneet porilaiset runnoivat kiekon väkisin maalin edustalle. Pian maalin edessä olikin lukuisia pelaajia taistelemassa kiekosta. Lopulta patapakka juhli maalin syntyä.

Ottelun tuomaristo ei kuitenkaan havainnut osumaa, vaikka toinen päätuomareista seurasi tilannetta maalin takana. Tämän jälkeen tilannetta tutkittiin pitkään videolta. Videokuvan perusteella ei kuitenkaan voitu todeta, että kävikö kiekko maalissa vai ei. Näin ollen tuomioksi julkaistiin se, ettei kiekko ylittänyt maaliviivaa ja näin Ässät jäi ottelussa ilman maalia.

Kolme suihkukomennusta

TPS:lle tuomittiin ottelussa poikkeuksellisesti peräti kolme pelirangaistusta. Näistä ensimmäinen tuli 26. minuutin kohdalla, kun Rasmus Ristolainen taklasi kentän päädyssä kiekkoa tavoitellutta Mika Niemeä selkään. Tämän seurauksena nuori puolustaja joutui loppuottelun ajaksi suihkun puolelle.

Turkulaisten tilanne heikkeni entisestään vain 1,5 minuuttia myöhemmin. Ryan Stone taklasi keskialueella Ville Uusitaloa, joka ei ollut valmiina ottamaan iskua vastaan. SM-liigan kuukauden pelaajaksi valittu puolustaja tuupertui jään pintaan, eikä päässyt omin avuin ylös. Joukkuekavereiden avustamana Uusitalo kuitenkin saatiin pukukopin puolelle. Samaa reittiä seurasi myös Stone, jolle tuomittiin viiden minuutin rangaistus väkivaltaisuudesta sekä automaattinen pelirangaistus.

Ryan Stone ei ymmärtänyt ulosajoaan.

Ässien kahden miehen ylivoima oli turkulaisten onneksi luokatonta. Joukkueella oli 3,5 minuuttia aikaa tehdä maali, mutta ylivoima oli hidasta, mielikuvituksetonta ja huolimatonta. Lisäksi patapakan laukaukset suuntautuivat järjestäen ohi maalin. Näin porilaiset jäivät ilman maalia. Kuvaavaa Ässien sähläykselle olikin se, että Tommi Taimi sai kahden miehen ylivoiman aikana rangaistuksen korkeasta mailasta.

Ottelun kolmas suihkukomennus tuli viimeisen erän alkupuoliskolla. Tuolloin Timo Seppänen keihästi aivan turhaan keskialueella kaukana kiekosta ollutta Niko Palosta. Ässien ylivoima ei kuitenkaan toiminut kolmannessakaan erässä, vaan porilaiset pelasivat koko viisiminuuttisen ilman yhtään todellista maalipaikkaa.

– Kyllä meiltä meinasi pelaajat loppua, kun jouduimme pelaamaan neljällä puolustajalla. Katsotaan, että kuinka monta pelaajaa saamme huomenna jäälle, Virta sanoi.

Ässillä luokatonta ylivoimaa

Porilaisten ylivoima on ollut koko kauden ajan ongelmallista. TPS:ää vastaan se oli kuitenkin tavallistakin heikompaa. Ottelussa lähes 20 minuuttia ylivoimaa pelannut patapakka ei saanut aikaiseksi yhtään maalia ja kunnon maalipaikatkin olivat erikoistilanteiden aikana harvassa. Syyt tälle ovat selkeät. Ässien ylivoima oli aivan liian mielikuvituksetonta ja hidasta. Ja jos joku yritti vähän luovempaa ratkaisua, niin joko syöttö tai syötön vastaanotto oli huolimaton. Jopa kiekon tuonti hyökkäysalueelle tuntui tuottavan Ässille suurta tuskaa

– En tiedä, että oliko TPS:n taktiikka olla alivoimalla, koska he tiesivät meillä olevan ylivoimalla vaikeuksia, Karri Kivi kommentoi.

Ottelussa Ässät piti kiekkoa selvästi valkopaitoja enemmän ja loikin useammin vaarallisia tilanteita. Suurimman osan ajasta patapakka oli kuitenkin tehoton ja huolimaton. Ennen kaikkea porilaiset kuitenkin joutuivat toteamaan muuttumattoman luonnonlain. Maaleja ei voi tehdä, mikäli laukaukset eivät mene kohti maalia, tai osuvat vastustajan pelaajiin.

Kaikesta huolimatta TPS oli porilaisia parempi monella osa-alueella ja ansaitsi voittonsa. Joukkue oli latautunut otteluun ja taisteli jokaisen tilanteen loppuun saakka. Sisukkaasti taistellut TPS oli erityisen vahva keskialueella ja omassa päässä. Kaksinkamppailut menivätkin selvästi turkulaisille.

– Maalit ja jäähyt eivät aina kuvaa tapahtumaa. Jos kaksinkamppailut laskettaisiin, niin vastustaja voitti ne varmaan 90-10. Jos vastustaja oli tänään sata lasissa, niin meidän porukka ei ollut, Kivi totesi.

– Joku porukka Turussa yrittää tuupata TPS:iä vieläkin alemmaksi. Me olemme kuitenkin joka aamu kahdeksalta tekemässä tätä hommaa, etsimässä pelaajia ja yritämme saada joukkuetta parempaan suuntaan. Minä olen erittäin tyytyväinen organisaatioon ja miten se on toiminut huonon alun seurauksena. Meillä on tällä hetkellä hyvä henki. Jos joku väittää, ettei tänään ollut henkeä, yritystä ja taistelua, niin ei kyllä tiedä mistään mitään, Virta jyrähti.

Ässät saa rauhassa suunnitella uusia kuvioita seuraavaa ottelua varten, sillä porilaiset pelaavat seuraavan kerran vasta keskiviikkona Hämeenlinnassa. TPS sen sijaan pelaa heti lauantaina kotonaan HIFK:ta vastaan.