Ässät jatkaa SM-liigassa

LIIGA / Raportti
Porin Ässät jatkaa SM-liigassa myös kaudella 2009-2010. Porilaiset karkasivat Vaasan Sportilta ensimmäisessä erässä kahden maalin johtoon, ja pitivät rutiinillaan nousua havitelleen Mestis-joukkueen loitolla.

Ässien ja Sportin välinen seitsemäs ottelu jatkoi koko ottelusarjaa hallinnutta linjaa – ottelun avausmaalin tekijä on voittanut pelin. Ässät avasi maalitilinsä ensimmäisen erän jälkimmäisellä puoliskolla, kun Erik Rasmussen tuikkasi irtokiekon puolityhjään Sport-maaliin. Loistavan esityön maaliin teki Sakari Salminen, joka kiepsahti näyttävästi maalin takaa vetopaikalle.

– Erik Rasmussenin rooli tässä ottelusarjassa oli ratkaiseva. Häntä on haukuttu muun muassa kolmannen luokan vahvistukseksi, mutta jälleen hän näytti, kuinka tärkeä hän on kopissa ja kentällä, Ässien luotsi Alpo Suhonen luonnehti.

Ässien toinen maali syntyi avausmaalin alustaneen Salmisen mailasta. Tapio Sammalkangas ja Marko Kivenmäki pelasivat ylivoimalla kiekon Salmiselle, joka kääntyi ja täräytti pelivälineen nopeasti etuyläkulmaan.

Taitava Salminen oli lisätä ensimmäisessä erässä Ässien karkumatkan jo kolmeen maaliin, mutta Sport-veska Jaakko Suomalainen venyi läpiajossa huipputorjuntaan.

Damon lopetti pyristelyt

Sport oli ensimmäisessä erässä altavastaaja, ja vaasalaisten päävalmentaja Juhani Tamminen kertoi valaneensa uskoa erätauolla miehiinsä.

– Veljet teki itsestään pieniä taas alussa. Ensimmäisen erän aikalisällä en saanut aikaan muutosta, mutta ensimmäisellä erätauolla kyllä.

Muutos tyssäsi kuitenkin Sportin ylivoimapeliin toisen erän alkupuoliskolla, kun Ässien Rasmussen ja Damon karkasivat vastahyökkäykseen. Suomalainen torjui Rasmussenin lähentelyt, mutta Damon siirsi helposti kiekon tyhjillään olleeseen maaliin.

Ässät kesti vielä jäljellä olleen alivoiman, eikä Sport saanut pakkopelissä laukaustakaan. Peli kääntyi kolmannen maalin jälkeen täysin kotijoukkueelle, eikä Sport saanut kiekkoa omalta alueeltaankaan kontrolloidusti pois. Ässien toisen erän myllytys oli luultavasti parasta kiekkoa, mitä on hetkeen Isomäen jäähallissa nähty.

– Jussi Pernaa ja Tuomas Immonen olivat pois. Kun kehissä olivat meidän 7. ja 8. puolustajat, oli peli tuon näköistä, Tamminen puolusteli.

Lisää alivoimaa ja tolppa

Kolmannessa erässä Sportilla oli loistava paikka päästä vielä iskuetäisyydelle, kun Ässien Tuomas Huhtanen ja Matti Kuusisto lähtivät perä perää jäähyaitioon. Ässäpelaajat kuitenkin taistelivat raivokkaasti miesvajaalla, ja saivat jäähyt tapetuksi.

Kolmannen erän puolivälissä Sportin kuparinen oli rikkoontua, kun siniviivalta lähtenyt laukaus livahti jo Kilpeläisen selän taakse. Epäselvä tilanne tuomittiin lopulta Ässien eduksi, kiekko kävi vain maalitolpassa.

Ottelun loppupuolella Ässät pyrki tiiviiseen keskialueen peliin. Sportin hyökkäykseen lähdöt tyrehtyivät melko hyvin, sen lisäksi vierailijat ottivat kaksi jäähyä, mikä osaltaan helpotti porilaisten urakkaa.

Viimeisillä minuuteilla näytti jo siltä, ettei Sportin pelaajat uskoneet enää ottelun kääntyvän, ja lopulta täyden Isomäen porilaiskannattajat saivat sitä, mitä tulivat katsomaan. Heidän suosikkiseuransa selvitti kovat karsinnat ja jatkaa SM-liigassa.

– Tämä oli varmasti meidän nuorille kullan arvoinen kokemus. Tällaiset ovat harvinaisia tilaisuuksia, Suhonen tuumaili.

» Lähetä palautetta toimitukselle