Pakkopulla Kärppien nimiin

Panoksellisesti merkityksetön runkosarjan viimeinen peli tahkottiin keskiviikkona Porissa. Kuten ennalta saattoi arvata, ei ottelu jäänyt historiankirjoihin huikeana päätöskamppailuna, vaan lähinnä näennäisenä pelailuna, josta kyllä aisti, että panosta ei ollut. Ässät pelasi ensimmäisen erän, Kärpät kaksi viimeistä, ja täten oululaiset pääsivät lähtemään kotimatkalle 3-5-voittonumeroiden saattelemana.

Porilaiset aloittivat ottelun hyvin, ja ensimmäinen erä olikin puhtaasti Ässien. Ässät loi useita maalipaikkoja oululaisten tyytyessä surffailemaan ja keskittymään satunnaisiin vastahyökkäyksiin. Ensimmäinen maali nähtiin ajassa 14.10, kun Ässien Jesse Saarinen täräytti uransa ensimmäisen SM-liigamaalin Kärppien Pekka Rinteen vartioiman maalin ylänurkkaan.

Seuraavaa maalia ei tarvinnut odottaa kuin kolmisen minuuttia. Ässien Juha Kiilholma käynnisti hyökkäyksen epätavallisella tavalla ruiskaisemalla puolen kentän roikkukiekon kohti Kärppien aluetta. Kiekko ajautui Greg Classenille, joka löysi syötöllään Pasi Nielikäisen. Nielikäinen ei empinyt, vaan ampui kiekon entisen seuransa verkkoon. 2-0 ja Nielikäinen sai tuulettaa kunnolla pitkästä aikaa.

Olegs Sorokins on saanut viime aikoina rajusti kritiikkiä niin valmennusjohdolta kuin katsomostakin. Tänään mies oli kuin uudestisyntynyt, jokainen syöttökin taisi mennä perille. Parhaimman syöttönsä Sorokins tarjoili vain 7 sekuntia ennen erän päätöstä jälleen maalin edessä vapaana olleelle Nielikäiselle. Nivalan lehmipoika kiitti ja kumarsi iskemällä kiekon toistamiseen pömpeliin. Porilaisten oli mukava lähteä erätauon viettoon hyvänolon tunne rinnuksissa. Mutta kuinkas sitten kävikään...

Kaksi viimeistä erää Kärppien näytöstä

Kyynisimmät ässäfanit tuskin jaksoivat uskoa, että sama Kärppien rökitys jatkuisi. Niinpä niin, sillä eihän se jatkunutkaan. Kärpät hyökkäsi aktiivisesti, ja Ässät oli ahdingossa. Toista erää oli pelattu vajaa kolme minuuttia, kun liukasliikkeinen Eero Somervuori karkasi Ässäpuolustukselta puolittaiseen läpiajoon. Heppoinen sutaisu kohti Ässien maalia lirahti helpohkosti oh Scott Langkow’n. Numerot 3-1:een ja takaa-ajo sai alkaa.

Jäähyt olivat Ässien turmio keskiviikkona. Kärpät nousikin ylivoimamaaliensa ansiosta porilaisten rinnalle. Viitisen minuuttia oli ehtinyt kulua ensimmäisestä Kärppien maalista, kun oli Janne Pesosen vuoro maalailla. Porilaiset nukkuivat alivoimalla ruususen unta, ja Pesonen pääsi vapaasti maalin eteen vipaten numerot 3-2:een.

Ei kahta ilman kolmatta, nimittäin viisi minuuttia oli ehtinyt kulua oululaisten toisesta maalista, kun Kärpät pääsi tasoittamaan, jälleen ylivoimalla. Jari Viuhkola pääsi runnomaan kiekon maalinedushässäkän jälkeen ohi Langow’n. Erätauolle lähdettiin 3-3-lukemissa.

Kolmannessa erässä sama tahti jatkui. Kärpät pelasi iloista hyökkäyspeliä, ja Ässät joutui roikkumaan mukana. Erä alkoi porilaisten kannalta mahdollisimman huonosti, kun 12 sekunnin pelin jälkeen Jesse Saarinen sai jäähyn. Oululaiset ehtivät jauhaa ylivoimaansa 14 sekuntia, kunnes verkko Langkow’n takana heilui jälleen. Eero Somervuori sai siirtää irtokiekon tyhjään maaliin ja vei oululaiset 3-4-johtoon illan toisella maalillaan.

Ässillä ei oikeastaan missään vaiheessa ollut kolmannessa erässä edes paikkoja maalintekoon, olkoon se sitten Ässien hyökkäyspään saamattomuutta tai Kärppien puolustuksen hyvyyttä. Kärpät myllytti ja seuraava maali olikin vain ajan kysymys. Lopullisen naulan porilaisten arkkuun iski Kärppien Henrik Juntunen ohjaten Toni Sihvosen syötön porilaismaaliin. 3-5, eikä seliteltävää jäänyt.

Katseet kohti pudotuspelejä

Peli ei todellakaan ollut mitään hyvätasoista kiekkoa. Toisaalta, tuskin sitä kukaan edes odottikaan. Vaikka molemmat valmentajat väittivät, että ottelun merkityksettömyys ei näkynyt, niin totuuden nimissä on sanottava, että kyllä se näkyi. Otteet olivat välillä kuin NHL:n näytösottelussa, mukavaa pelailua. Kärpät pelasi mallikkaasti ja ansaitsi kahden viimeisen erän jämäkällä suorituksellaan selvästi voiton.

- Ensimmäinen erä oli meiltä luokatonta. Erätauolla käyty keskustelu auttoi ja toinen erä olikin ihan hyvä. Kolmannessa erässä pystyimmekin jo jämäkkään esitykseen, Kärppien vastuuvalmentaja Kari Jalonen mietiskeli.

Ässät sortui jäähyihin. Sortuminen toki tapahtui muuallakin kuin jäähyboksissa, sillä Ässät oli kahdessa viimeisessä erässä sanalla sanoen huono.

- Meillä oli peliä varten tietyt pelilliset tavoitteet, jotka toteutuivat melko hyvin. On toki päivänselvää, että emme kestä tällaisia jäähymääriä. Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen peliin, mutta en jäähymääriin, Ässien valmentaja Mika Toivola analysoi.

Molemmissa leireissä katseet on käännetty tiukasti pudotuspeleihin. Ässien urakka alkaa lauantaina Ilveksen vieraana. Kärppien puolierävastus selviää vasta myöhemmin, joten oululaisilla on vielä runsaasti aikaa hioa pudotuspelivirettään.