Hengetön torstai-ilta

Porin Ässät ja Oulun Kärpät tahkosivat torstai-illassa melko pitkästyttävän ja mitäänsanomattoman kiekkoillan, joka tarjosi vain yhden maalin. Oululaiset kirjasivat tililleen kolme pistettä kolmannen erän alussa tekemänsä maalin turvin. Loppunumeroiksi jäikin siis 0-1.

Kärpät on kiistatta huippujoukkue. Sen sai kokea torstaina myös Ässät. Porilaiset olivat 60 minuuttia lähes aseettomia oululaisten järjestelmällisen ja kurinalaisen viisikkopelin kanssa. Kärpät pelasikin nimenomaan viisikkona, hyökkäykset olivat viisaita, hienosti sommiteltuja ja päättyivät järjestäen laukaukseen. Puolustustyöskentely oli ihailtavaa: Viisikko aloitti tiiviin puolustamisen heti Ässien saatua kiekon. Puolustussumppu toimikin mallikkaasti, sillä Ässät ei tahtonut missään vaiheessa löytää lääkettä puolustusmuurin murtamiseksi. Tästä syystä Ässien todelliset maalipaikat jäivätkin yhden käden sormilla laskettaviksi.

Ensimmäinen näytös

Kärpät tuli otteluun kovalla asenteella ja sykkeellä. Oululaiset pyörittivät oikeastaan koko ensimmäisen erän Ässien alueella muutamia satunnaisia, joskin vaarallisia porilaisvastahyökkäyksiä lukuun ottamatta. Ässille siunaantuikin ensimmäisen erän vastahyökkäyksistä pelin parhaat maalintekopaikat, mutta välillä tuntui siltä, että onnikaan ei ollut myötä.

Oululaisista huokui tekemisen meininki ja keskittyneisyys omaan suorittamiseen. Vieraiden valmentaja Kari Jalonen myönsikin, että valmistautuminen oli kunnossa.

- Valmistauduimme erittäin hyvin otteluun. Se näkyikin kentällä jämäkkänä ja kurinalaisena suorittamisena.

Kärpät vei ensimmäisen erän puhtaasti nimiinsä, vaikka ei maaleja saanutkaan ilmiömäisesti pelanneen Tuomas Nissisen taakse tehtyä. Kulmapainin ja muutamien maalintekopaikkojen lisäksi ei erästä muuta kerrottavaa jäänyt.

Toinen näytös tasatahtiin

Ottelun juoni muuttui hieman toisessa erässä, kun Ässät pääsi pelaamaan kaksi kertaa ylivoimaa erän alkuun. Ylivoima pyöri ihan mallikkaasti, mutta maalit jäivät uupumaan. Ässät sai kuitenkin pientä juonta pelistä pakkopelin jälkeenkin, eikä Kärpät päässyt ensimmäisen erän kaltaisiin pyörityssessioihin.

Peli oli molemmilta osapuolilta suhteellisen varovaista ja todelliset maalipaikat olivat ensimmäisen erän tapaan kortilla. Erän kohokohdaksi jäikin Kärppien Petr Tenkratin läpiajo. Tenkrat pääsi Ässien uinahduksen ansiosta rauhassa nokikkain Tuomas Nissisen kanssa, hienot harhautukset, mutta Nissisen vielä hienompi torjunta pitivät lukemat edelleen nollassa.

Toinen erä oli eristä tasaisin. Varovainen peli ja tarkka puolustustyöskentely olivat pääosissa.

Kolmannessa erässä vihdoin maali

Ässien Greg Classen sai jäähyn toisen erän lopulla. Jäähy jatkui vielä kolmannessa erässä ja se ratkaisikin lopulta ottelun. 21 sekuntia oli kolmatta erää pelattu, kun Ässäpuolustajien merkkausvirheestä johtuen maalin eteen yksi jätetty Mikko Lehtonen pääsi tuikkaamaan kiekon ohi hölmistyneen Nissisen.

- Pienestä tämä jääkiekkopeli on kiinni. Yksi virhe maksoi meille kolme pistettä, harmitteli Ässien valmentaja Mika Toivola ensimmäistä ja ainoaa maalia.

Mestarijoukkue on mestarijoukkue, ei siitä mihinkään pääse. Kärpät näytti porilaisille mallia, miten johtoasemassa pelataan. Porilaiset eivät saaneet missään vaiheessa kunnon loppurynnistystä aikaan, vaan Kärpät tylsistytti Ässien hyökkäysaikeet kerta toisensa jälkeen. Tuloksena oli usein se, että Ässät heitti punaviivan jälkeen kiekon päätyyn ja siitä ei tunnetusti synny mitään ihmeellistä.

Kolmas erä siis peruuteltiin loppuun ilman sen suurempia loppuspektaakkeleita. Loppunumeroiksi jäikin jalkapallolukemat 0-1. Esirippu sulkeutui haukotusten saattelemana.

"Hohhoijjaa"

Ottelu ei varmasti riemunkiljahduksia katsojien keskuudessa herättänyt. Hengetön peli toi halliinkin hengettömän fiiliksen. Isomäki ei tällä kertaa kaikunut kotijoukkueen kannatushuudoista, vaan yleisön haukotuksista – niin mitäänsanomatonta peli oli.

Ässät ei ollut huono, mutta ei silti hyväkään. Näennäistä yritystä riitti, mutta silti se viimeinen röyhkeys ja rutistus puuttuivat. Ässät tyytyi liiaksi Kärppien peruutteluun eikä porilaisten leiristä löytynyt tarpeeksi halua edes haastaa oululaisia. Kotijoukkueen riveistä ei voi poimia kuin yhden todellisen onnistujan, Tuomas Nissisen. 45 kertaa kiekon eteen ehtinyt Nissinen oli loistava ja piti Ässät pelissä mukana loppusekunneille asti. Näillä otteilla Nissinen ansaitsisi ykkösvahdin paikan myös seuraavissa peleissä.

- Otteluun valmistautuminen oli meiltäkin hyvä. Tiesimme, että vastaan tulee todella kova joukkue. Meilläkin oli paikkamme, mutta tolppaa lähemmäksi emme päässeet, Mika Toivola mietiskeli pelin jälkeen.

- Jos me pelaamme näin hyvin kuin tänään, niin kurssi kääntyy väkisinkin jossain vaiheessa. Samalla lailla vaan, Toivola valoi uskoa paremmasta huomisesta.

Kärpät pelasi siis mahtavan pelin nimenomaan joukkueena. Päävalmentaja Jalonen ei turhaan ollutkaan tyytyväinen suojattiensa otteisiin.

- Täytyy olla tyytyväinen, että joukkue pystyy pelaamaan tässä vaiheessa kautta näinkin kypsää kiekkoa. Illan koitos oli pitkälti pudotuspelien tyylinen tiukka vääntö. On hienoa nähdä, että koko paketti toimii, hyökkäys, puolustus ja maalivahtipeli, Jalonen kertoi.

Matka jatkuu ja karavaani kulkee. Ässät kohtaa tiistaina rakkaan kiistakumppaninsa Lukon Raumalla, joten helppoa ei ole luvassa jatkossakaan. Kärpät matkaa suoraan Porista Rauman sykkivään yöhön, ja kohtaa puolestaan Lukon lauantaina.