Kiekko pomppi HPK:lle

LIIGA / Raportti
Ässät ja HPK eivät venyneet kolmannessakaan keskinäisessä taistossaan mihinkään varsinaiseen huippukiekkoiluun. Pelillisesti suhteellisen tasaisesti sujuneessa ottelussa Ässistä ei lopulta ollut runkosarjan voittoa jahtaavan HPK:n huikean putken katkaisijaksi. Hieman liikkuvampi, huolellisempi ja onnekkaampi ritarimiehistö lähti kotimatkalleen 1-4 voitto tuliaisinaan.

Ottelun alussa pataleirissä junnasi jälleen kerran se sama virttynyt vinyyli, mihin on jo pitkään saatu kestää. Ässät oli taas melko totaalisessa horroksessa ja HPK sai helposti pelin haltuunsa. Vierasjoukkue liikkui huomattavasti vikkelämmin painaen pelin Ässien päätyyn, eivätkä porilaiset saaneet minkäänlaista kontrollia kiekkoon.

Parin minuutin tuloksettoman hallinnan jälkeen HPK näytti seestyvän Ässien tasolle, mutta sen sijaan, että kotijoukkue olisi päässyt niskan päälle, ritaripaidat iskivätkin hieman seisovan tilanteen päätteeksi yhtäkkiä yllättäen ensimmäisen viillon pataan. Ässien viisikko ei ollut oikein kasassa ja Olli Korkeavuori pääsi puhkomaan kentän hyvällä poikittaissyötöllä. Jyrki Louhi eteni helposti hyökkäysalueelle, kun sekä Ässien sentteri että puolustajat vain peruuttelivat kohti omaa maalia. Louhi laukoi terävästi Janne Sevan jaloista ja kiekko painui ohi Scott Langkowin. Parempina päivinään Langkow poimii moiset vedot, mutta tänään ei vain ollut sellainen päivä.

Porilaisten päät eivät tuosta maalista painuneet, vaan seuraavaksi lähdettiin hakemaan nopeaa kuittia. Liika hyökkäysinto oli kuitenkin kostautua, kun Timo Salonen antoi hyökkäysalueella huolimattoman poikittaissyötön, jonka Tommi Santala helposti katkaisi. Ässäpuolustuksen välissä kärkkynyt Antti Miettinen ampaisi kohti Langkowin vartioimaa maalia ja Santala antoi vielä pelivälineenkin mukaan. Miettisen potku ei ollut kuitenkaan ihan terävimmillään, sillä hitaiden solujen miehenä tunnettu Pasi Peltonen pääsi hengittämään pistepörssin ykkösmiehen niskaan ja Miettisen ratkaisuyritys jäikin varsin onnettomaksi.

Päästä päähän-vaiheen jälkeen HPK:n pelätty ykkösketju sai painopisteen porilaisten maalille ja Miettinenkin pääsi paikkaamaan epäonnistumistaan syöttämällä Santalan mainioon tekopaikkaan. Sentterin veto ei parhaalla mahdollisella tavalla lähtenyt, mutta ketjun neljäs lenkki, rouva Fortuna, ohjasi kiekon pomppimaan ässämaalin ylänurkkaan ohi hölmistyneen Langkowin.

Langkow imaisi ratkaisun

Ässät ei tapojaan muuttanut toisen erän alussakaan, vaan takaa-ajon sijasta HPK sai hakea 0-3-osumaa laiskasti liikkuneiden patapaitojen seassa. Tässä vaiheessa Langkow otti muutaman tärkeän torjunnan pitäen Ässät vielä pelissä mukana.

HPK koki johtonsa ilmeisen turvalliseksi, sillä erän vanhetessa terävyys katosi, eikä hyökkäyssuuntaan tapahtunut juuri mitään. Lisäksi rivit rakoilivat puolustussuuntaankin ja Ässät pääsikin pari kertaa hakemaan kavennusta selvillä ylivoimahyökkäyksillä. Mutta tänään porilaisilla oli jäässä niin päät kuin kädetkin, eikä noissakaan tilanteissa päästy kovinkaan lähelle kavennusmaalia. Ässät onnistui tuhrimaan jopa 4-1-ylivoimahyökkäyksen saamatta edes vetoa aikaiseksi. Timo Salonen ei osannut päättää mitä hän kiekolla tekisi ja ratkaisua mietiskellessään mies ajautui maalin taakse, jossa kumilätkä sitten hukkui Kerhon haltuun.

Ottelun puolivälissä päätuomari Timo Favorinia koeteltiin, kun Vjatsheslav Fandul ja Tuukka Mäkelä intoutuivat tekemään laitaväännön jälkeen lähempääkin tuttavuutta. Iskujen vaihto jäi lyhyeksi ja yksipuoliseksi Fandulin ollessa ottavana osapuolena. Nahinan aloittajaa Favorin ei löytänyt, vaan molemmille riitapukareille tuomittiin 2+2+10 minuutin rangaistukset.

Yleisö ja Ässät eivät Favorinin tuomiosta pitäneet ja hetken näytti jo siltä, että peli saattaisi karata raitapaidan käsistä. Mutta niin ei lopulta käynyt pelaajien pitäessä päät kylmänä ja nopeasti tunnetilat laskivatkin normaalille pelitasolle.

Ässät on viime aikoina tehnyt makeita maaleja vain vähän ennen summerin tööttäystä, mutta tällä kertaa resepti kirjoitettiinkin patapakalle. Eero Somervuori nousi vaarattoman näköisesti yli siniviivan ja kun tovereita ei ollut mukana, mies sipaisi kudin ja Langkow uinui Ässien maalissa. Ajassa 39.44. 0-3 HPK:lle ja peli oli käytännössä sillä selvä.

Ässät heräsi taistelemaan

Ässät ei moisesta käytännöstä piitannut, vaan joukkue tarttui teoreettisiin mahdollisuuksiinsa olemalla kerrankin terävänä erän alussa. Maaliin Toivola heitti Langkowin tilalle Antti Jokelan ja ehkä tuokin oli omiaan herättämään kotijoukkuetta.

Ensimmäiset hetket olivat Ässien vimmattua pyöritystä, mutta Joni Puurula piti Kerhon maalilla pintansa. Lopulta HPK-puolustus joutui rikkomaan rangaistuksen arvoisesti ja Ässien tilaisuus oli koittanut.

Mutta tuohon HPK-jäähyyn Ässien pasmat taas sekosivat. Kiekkoa ei saatu edes siniviivan yli, puhumattakaan että Ässät olisi pyörittänyt pakkopeliä ja jopa laukonut. Tasakentällisin porilaiset saivat taas pelin painopisteen vastustajan päähän, mutta tehottomuus vaivasi. Ja toisaalta uskokin taisi loppua, kun nopeaa kavennusta ei kuulunut.

Kun Ässät ei saanut ylivoimilla mitään aikaan ja tasakentällisin peli pyöri tehottomasti, niin luonnollinen jatkumo oli se, että alivoimalla patapaidat tempaisivat ainokaisensa. Pasi Tuominen otti typerän hyökkäyspään jäähyn ja tuon jälkeinen aloitus oli keskialueen puolella. Richard Rochefort näki taas tilaisuutensa tulleen ottaen ohjakset käsiinsä. Aloitusvoitto eteenpäin ja napakka laukaus siniviivan jälkeen samalta paikalta mistä Somervuori oli tehnyt HPK:n kolmannen. Tällä kertaa oli Puurulan vuoro nukkua ja näin Kärppiä vastaan alkanut ritarimaalin koskemattomuus kesti kaikkiaan 205 minuuttia ja 25 sekuntia.

Pari seuraava vaihtoa Ässät liikkui hanakasti uudella uskolla. Mutta usko loppui lopulta lyhyeen, kun HPK heitti rouva Fortunan jälleen kentälle. Vjatsheslav Fandul hävisi Tero Lehterälle 100-0 oman pään aloituksen ja Marko Tuulola tempaisi viivalta kohti maalia ja jälleen kerran kiekko pomppi ties mistä patapömpelin ylänurkkaan ja hyvin torjunut Jokela tuli yllätytetyksi.

1-4 oli viimeinen sinetti ja loppu olikin pelkkää pelailua. HPK:n saadessa lopussa vielä jäähyn Toivola otti aikalisän ja lähti käynnistämään kiriä ottamalla Jokelan heti vaihtoaitioon. 6-4-vastaan Ässät sai ihan hyvääkin pyöritystä, mutta Puurula alisti ässäläiset kerta toisensa jälkeen. Kun Kerhokaan ei kyennyt toimittamaan kiekkoa tyhjään maaliin, jäivät 1-4 loppulukemiksi todistamaan vierasjoukkueen paremmuutta.

Jalonen tyytymätön joukkueensa suoritukseen

HPK:n valmentaja Jukka Jalonen ei ollut pelin jälkeen kovin tyytyväinen omiensa pelilliseen panokseen.

- Emme me tänään kovin hyvin pelanneet, mutta hyvä tuuri ja Langkowin huono päivä pelasti meidät. Ässillä taisi olla laatupaikkoja jopa enemmän kuin meillä ja luulenkin, että jos maalivahdit olisivat olleet eri päissä, numerotkin olisivat olleet päinvastaiset, Jalonen mietiskeli.

- Liike ei ollut aivan terävintä ja lisäksi teimme liian paljon virheitä. Meillä on aika uskomaton putki, 21 pelistä 18 voittoa, kaksi tasapeliä ja vain yksi häviö, ja nyt se alkaa näkyä joidenkin pelaajien otteessa. Paras terävyys on kadoksissa ja jotkut näyttävät jopa luulevan, että homma hoituu itsestäänkin. Sellainen asenne on aika huolestuttavaa. Tänään meillä ehkä oli onnea ja voitettiin huonommallakin pelillä, mutta pidemmän päälle ajateltuna tällaisilla otteilla ei pitkälle pötkitä.

- Kaksi iloista asiaa tässä pelissä oli. Toinen oli Puurulan hienot torjunnat, jotka pitivät meitä pystyssä. Meidän nuoret maalivahdit ovat muutenkin pelanneet hienon kauden. Tällainen putki on maalivahdeiltakin uskomaton suoritus. Pojat ovat torjuneet meille pisteitä näistä peleistä, missä muu joukkue ei ole ollut parhaimmillaan, ritarikoutsi jakoi tunnustusta.

- Toinen positiivinen asia oli Martin Strbak. Mies pääsi erittäin hyvin systeemin mukaan heti ensimmäisessä pelissä ja hänestä on varmasti paljon apua meille. Strbak on kyllä tärkeä vahvistus, hän tuo sopivasti vähän erilaisuutta puolustukseemme, Jalonen päätti risut ja ruusut-osionsa.

Debyyttinsä tehnyt Strbak todella pelasikin tyylikkään eleettömästi Marko Tuulolan vierellä. Slovakki ei yrittänyt mitään ihmeellisyyksiä, vaan keskittyi oman ruutunsa hoitamiseen onnistuen siinä virheettömästi. Todelliset kyvyt tulevat toki esiin vasta myöhemmin, sillä Ässistä ei tällä kertaa ollut juurikaan HPK-puolustuksen hätyyttelijäksi, eikä Strbakin näin ollen tarvinnut esittää esim. fyysistä osaamistaan.

Toivola kaipaa kotivoittoja

Mika Toivolan päivään mahtui häviöstä huolimatta iloisiakin asioita, kun Toivolan perheen väkiluku kasvoi yhdellä, tyttären putkahtaessa maailmaan. Siviilipuolen onni ei kuitenkaan lehdistötilaisuudessa näkynyt, kun työasiat eivät sujuneet suunnitelmien mukaan.

- Ei minun tilanteeni millään tavalla peliin tai valmistautumiseen vaikuttanut. Vaikka Karri Kivi olisi kyllä varmasti hoitanut meille kaksi pistettä jos en olisi paikalle ehtinyt.

- Meillä jäätyi tänään kädet tekopaikoissa. Puurula pelasi ihan hyvin, mutta kun tyhjästäkään maalista ei saada sisään, niin enemmän on kyse meidän huonoudesta kuin vastustajan maalivahdin hyvyydestä. Avopaikkoja oli ainakin kolmeen maaliin, mutta mistään emme maalia saaneet. Ja kun me teimme työt, niin sitten vastustaja käy iskemässä tuollaisia onnekkaita maaleja. Sellainen kyllä syö miestä, Toivola harmitteli.

- Vaikka oli huonoa tuuriakin, niin eihän Langkowkaan kyllä oikein onnistunut. Normaalina päivänään hän olisi varmaan pystynyt noista pari maalia estämään.

- Kaksi pistettä tämän viikon saldona on ihan hyvä, sillä tiesimme, että nämä ovat todella vaikeita pelejä. Eilinen voitto oli hyvä bonus, mutta kyllähän kotiyleisöllekin pitäisi pystyä esittämään parempaa peliä ja voittoja. Siihen pitää jatkossa löytää joku lääke, jotta tuonne play offeihin päästään, kuten vakaa aikomus on, tyttären tuore isä jatkoi.

Ässillä on nyt ohjelmassaan yli viikon tauko, sillä seuraava peli on vasta ensi viikon perjantaina Tapparaa vastaan Tampereella. Tuo seuraava viikonvaihde on Ässien kannalta erittäin tärkeä joukkueen pelatessa kolme peliä kolmessa päivässä. Ja kaikki ovat vielä ns. neljän pisteen otteluita, sillä Tapparan jälkeen Lahden Pelicans vierailee Isomäessä ja sunnuntaina Raumalla otellaan tv-kameroiden edessä vähän muustakin kuin Satakunnan herruudesta.

HPK:n pelit puolestaan jatkuvat jo lauantaina, kun Helsingin IFK yrittää laittaa kotiluolassaan kapuloita ritareiden rattaisiin. HPK:n lähiajan ohjelmassa on paljon pelejä näitä alemman kastin joukkueita vastaan, joten Jalosen poikien asenteen kestävyyttä mitataan jatkossakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle