Uuden polven esiinmarssia

Pimenevässä Isomäen tiistai-illassa kohtasivat omassa lajissaan perinteikkäät kiistakumppanit Porin Ässät ja HIFK. Kauden yllättävän positiivisesti aloittanut Ässät sai nyt maistaa omaa lääkettään. Vierailija käänsi pelin itselleen nöyrällä vieraspelillä, maalinedustojen hallinnalla ja tehokkaalla viimeistelyllä. HIFK:n voiton sinetöi ässämaalissa aloittaneen Scott Langkow'n haparointi.

Uusia vastuunkantajia

Illan molemmilla joukkueilla on menossa uuden pelaajapolven kasvattaminen vastuunkantajiksi. Niin Ässät kuin HIFK ovat molemmat lisänneet viimeisen vuoden aikana omien kasvattien roolia joukkueiden sisäisessä hierarkiassa. Tämä on koettu molemmissa leireissä huomattavan tärkeäksi menestyksen kulmakiveksi. Vierailija HIFK:n nuorempi sukupolvi osoittautui tänään näistä kahdesta vahvemmaksi.

HIFK tuli peliin hyvällä liikkeellä ja vahvalla sykkeellä. Hyökkäykset pyrittiin säännönmukaisesti vyöryttämään suoraan maalille. Sinne saatiin kiekon lisäksi myös omat miehet kun tahtoa löytyi riittämiin.

Samaa reseptiä maalinedustojen hallinnasta kolmessa edellisessä pelissä hyödyntänyt Ässät pääsi maistamaan omaa lääkettään. Ottelun avausmaalin iski kolmannella minuutilla maalin edestä Langkow'n torjumasta irtokiekosta Carlo Grünn. Grünn pääsi sutimaan maalinsa turhan vapaasti, vaikka vieressä hääri parikin patapaitaa.

HIFK:n peli sujui tasaisen tehokkaasti. Erän puolivälissä Tuomo Ruutu laukoi vastahyökkäyksen päätteeksi päädystä ponnahtaneen kiekon pienestä kulmasta Langkow'n luistimen kautta verkkoon. Ässät pääsi erän aikana yrittämään kahdesti omaa avausmaaliaan ylivoimalla, mutta kultakypärä Samu Wesslin mukaanlukien hyökkääjiltä uupui viimeinen terävyys tekopaikoissa.

Erän lopussa vierailija pääsi jo kolmen maalin johtoon, kun Ilkka Pikkarainen kiersi mallikkaasti puolustaja Timo Ahmaojan ja pääsi nousemaan yksin kulmasta maalille. Langkow ei pystynyt sulkemaan maalin etukulmaa riittävän tiiviisti.

HIFK hämmentyi selkeästä johdostaan sen verran, että seuraavassa vaihdossa kotijoukkueen Petr Sachl pääsi iskemään Tom Draperin maalin edustalla edes taas pyörineen kiekon maskin takaa verkon perukoille. Maali antoi niin joukkueelle kuin yleisöllekin pienen toivonkipinän siitä, ettei peli ollut vielä lopullisesti ratkaistu.

Virheistä rokotetaan

Osa yleisöstä arvaili jo erätauolla, mitä ässävalmentaja Mika Toivola päättää tehdä maalivahdin suhteen. Vaihtoa ei tauolla tullut. Tämä saattoi koitua kotijoukkueen kannalta ratkaisevaksi tekijäksi. Ottelun alku oli Langkow'lle huono. Torjuntoja tuli vähän, mutta vastustaja pelasi tilanteet tahdolla loppuun.

Toisen erän neljännellä minuutilla Langkow hörppäsi Grünnin pienestä kulmasta lähteneen laukauksen etukulmasta sisään. Samalla Toivola vaihtoi maalinsuulle Antti Jokelan. Jokela onnistui rauhoittamaan kotijoukkueen peliä uudelleen, vaikka kiekko pomppikin välillä torjunnoissa holtittomasti.

Tsekkipelaaja Sachl toi Ässät erän puolivälissä uudelleen peliin mukaan. Sachl runnoi itsensä suoraan aloituksesta yksinään maalivahtia vastaan ja harhautti kiekon kauniisti tyhjään maaliin. Tämän jälkeen erä jatkui tasaisissa merkeissä.

Ässät pystyi luomaan Draperin maalille tasaiseen tahtiin tilanteita. HIFK jaksoi noudattaa nöyrää viisikkopeliään ja hyödynsi aivan erän lopulla Ässien ylipitkäksi venyneen vaihdon. Markku Tähtinen ei onnistunut purkamaan kiekkoa siniviivan yli ja HIFK:n Grünn kruunasi iltansa iskemällä maalin edestä irtokiekosta kolmannen maalinsa.

Ässät ylivoimalla peliin mukaan

Illan ottelu ei ollut ylivoiman juhlaa. Ennen kolmatta erää ainut erikoistilannemaali oli Tuomo Ruudun alivoimamaali ensimmäisessä erässä. Ässät ei onnistunut saamaan erityistä kirivaihdetta millään päälle. Kotijoukkue tuli kuitenkin lopulta peliin mukaan, kun Steve Shirreffs laukoi kauniin kuvion päätteeksi 3-5-kavennuksen kahden miehen ylivoimalla.

Kahden maalin ero oli HIFK:lle silti riittävä eikä joukkue joutunut minkäänlaiseen ahdinkoon. Vierailija jatkoi nöyrää peruspeliään ja piti johtoasemasta huolimatta kiitettävää tempoa yllä. Mistään pelin jäädyttämisestä ei voi puhua.

Ässät pääsi lopulta vielä maalin päähän, kun kultakypärä Wesslin onnistui puolittaisella vanhanaikaisella yllättämään lauantaista itsensä kunnialla koonneen Draperin. Viimeinen hurmos jäi lopulta syntymättä. Ässät sai kiekon vielä muutamaan otteeseen HIFK:n alueelle pyörimään, mutta kunnon laukaukset jäivät uupumaan.

Grünn illan kuningas

"Capo" oli Isonmäen kunkku tiistaina

© Matti Liljaniemi
alt="">

Ottelun ykköstähdestä ei tullut epäselvyyttä. HIFK:n vauhdikas nelosketju Grünn-Viitaluoma-Pikkarainen oli Ässien isokokoisille puolustajille myrkkyä. Ketju taitoi niin nopeat vastahyökkäykset kuin vauhdikkaat kulmapyöritykset. Kaiken päälle kolmikolla oli paitsi tahto - myös se kuuluisa onni matkassaan - eikä näin ollen neljän maalin ilta ollut minkäänlainen vääryys.

Muulta osin HIFK:n hyökkäys ei juuri loistanut, vaan esitti juuri sellaista vieraspeliä, joka varmasti miellytti kourallista Poriin saapuneita HIFK-kannattajia. Puolustus oli välillä nopeiden karvaajien kanssa vaikeuksissa, mutta hallitsi omaa maalinedustaa kiitettävästi.

- Pelimme ei kaikkiaan ollut ihan kasassa. Hetkittäin pelattiin hyvin, mutta paljon on vielä duunia edessä, jotta pystytään jatkossa tasaisempiin suorituksiin, kommentoi Alpo Suhonen.

Kotijoukkueen parhaimmistoa oli kaksi maalia ja yhden syötön napsinut Petr Sachl. Hänen otteisiinsa ei keskushyökkääjä Richard Rochefort:in loukkaantuminen vaikuttanut mitenkään. Sen sijaan muutoin Ässien pelistä näkyy, että sentteriosastolla on vajausta. Rochefort, Fandul ja vain puolitehoisena pelaava Timo Hakanen vievät kovasti hyökkäystehoa. Erityisesti ensimainitun puuttuminen näkyi hyökkäyspään maalin edustalla.

Toisaalta muutamalta pelaajalta - Pasi Tuominen etunenässä - odottaisi jonkinasteista profiilinnostoa. Ei välttämättä tehopisteissä, mutta muutoin. Tuomo Harjula on saanut alle hyvän liigastartin ja aiheuttaa nopeudellaan säännöllisesti päänvaivaa vastustajille. Puolustuksessa Ahmaoja saa ottaa piikkiinsä 0-3 maalin, mutta jatkoi muutoin varmaa peruspeliään jossa ei yritetä liikoja.

- Emme me tälläisellä virhemäärällä tule voittamaan yhtään ottelua. Olisi piste meillekin maistunut, mutta rehellisesti ottaen se olisi ollut jonkin sortin vääryys. Joukkueelle voi olla hyväkin, että saatiin pieni herätys tähän hommaan. Puolitoista erää meni hieman huonolla asenteella, mutta kolmannen erän taisteluun olen varsin tyytyväinen, kiteytti Mika Toivola.

Isomäen jäähälliin oli tiistai-iltana päätynyt reilut 4700 katsojaa. He saivat seurata varsin viihdyttävää ottelua. Ässät ja HIFK ovat vuosien saatossa otelleet monta kitkeränsävyistä taistoa. Tällä kertaa tunteet pysyivät rauhallisina. Liekö tähän sitten suurin syy joukkueiden valmentajissa? Joillekin ilta saattoi olla pettymys. Toivottavasti realiteetit pysyvät mielessä ja ensi lauantainakin halliin saadaan mukava yleisömäärä.