Kirves lahosi käsiin - TPS kiitti

LIIGA / Raportti
TPS nappasi ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa sitten lokakuun viimeisen päivän.
Kuva © Timo Savela
Ellei sitä olisi etukäteen tiennyt, niin ei olisi uskonut, että Turkuhallin jäällä oli tänään vieraana liigakakkonen. Tappara oli äärettömän vaisu ja poissa tolaltaan, mutta TPS:ltä ei voi ottaa mitään pois. Joukkue toteutti pelisuunnitelmaansa säntillisesti ja oli myös tehokas maalipaikoissaan.

Tapparan seitsemän pelin mittaiseksi ehtinyt voittoputki sai päätöksensä Turussa surkean esityksen myötä. Ensimmäisessä erässä Tappara vielä roikkui pelissä mukana, vaikka TPS pääsikin yllättämään vieraitaan paineistamalla aggressiivisesti.

Tapparan paketti levisi ratkaisevasti toisen erän alussa, kun TPS latoi neljässä minuutissa kolme maalia. Vieraiden pelistä puuttui sille ominainen fyysisyys ja kurinalaisuus. Tätä alleviivasivat TPS:n useat pystysyötöstä syntyneet nopeat hyökkäykset, joissa turkulaiset pääsivät keskialueen yli Tapparan alueelle aivan ilmaiseksi.

Vain TPS:n huono tuuri piti numerot tiukempina, sillä kotijoukkue kilautti muutaman kerran tolppia selvistä maalipaikoista.

TPS:n suunnitelma toimi

Kotijoukkueen nelosketju Miikka Tuomainen-Tadas Kumeliauskas-Derek Famulare nousi ottelussa suureen rooliin. Avauserässä TPS:n telaketjuosasto ajoi taklauksensa loppuun asti ja toisessa erässä duunareilta irtosi myös tehojakin, sillä Kumeliauskas sai kunnian viimeistellä kotijoukkueen toisen ja kolmannen maalin.

Ketjun vasemassa laidassa hyökänneen Tuomaisen mukaan turkulaiset toteuttivat pelisuunnitelmaansa millintarkasti ja se toi myös voiton.

− Otimme voiton sillä pelityylillä, mitä alusta asti lähdimme toteuttamaan. Saimme alussa hyvin painetta Tapparan pakkeihin, niin kuin olimme sopineetkin. Taklasimme paljon ja ehkä vastustaja ei ollut siihen oikein valmis. Tuntui, että he siitä hiukan pehmenivät.

− Kun näimme, että paine ja taktiikka purevat, niin totta kai se myös antoi luottoa omaan tekemiseen. Kyllä se taisi tällä kertaa olla ihan meidän hyvyyttämme, että vastustaja ei päässyt kunnolla rakentamaan hyökkäyksiä.

Ennen ottelua yksi ratkaisunpaikoista oli se, miten kumpikin joukkue onnistuu maalinedustoilla. Tämä on ollut nimenomaan Tapparan vahvinta osaamista, mutta perjantaina TPS vei tällä osa-alueella pidemmän korren molemmissa päissä.

− Parissa viime treeneissä olemme harjoitelleet sitä maalineduspelaamista, joka on meille ollut hankalaa. Tänään näytti homma toimivan ja hyvä niin.

Tappara oli tämäniltaiseen otteluun lähdettäessä hukannut jonnekin myös toisen perinteisen vahvuutensa, eli kurinalaisen ja tiiviin keskialueen puolustuspelin. Keskikaista aukesi vieraiden kannalta aivan liian monta kertaa ja TPS vyöryi vaivatta Tapparan keskialueen paletin läpi kerta toisensa jälkeen.

Tässä kunnostautui etenkin nopeudestaan tunnettu TPS-hyökkääjä Dan Sexton, joka karkasi useamman kerran keskeltä läpi. Sexton onnistui iskemään kotijoukkueen neljännen maalin juuri tällaisesta tilanteesta ja kolmannessa erässä jenkkilaituri kilautti kahdesti läpiajosta tolppaan.

TPS sai perjantaina valjastettua käyttöönsä parhaan aseensa, eli luisteluvoimansa. Turkulaisten valmennusjohto oli vetänyt omat johtopäätöksensä joukkueen pelaamisesta ja yksinkertaisti sapluunaa huomattavasti.

− Sovimme ettemme jää maalin taakse näpräämään, vaan lähdimme heti nopeasti ylöspäin, ettei vastustaja ehdi mitään sumppua keskialueelle tekemään.

− Se on myös kivaa pelata niin, että koko ajan mennään.

Toisen erän lopussa nähtiin lyhyt jakso, jolloin Tappara olisi voinut kiriä käynnistää tosissaan. Olli Palola pääsi rankaisemaan TPS:n löysästi pelannutta puolustusta ja kavensi.

Maalin jälkeen TPS oli hetken aikaa hieman paniikissa, mutta onnistui keräämään itsensä. Kolmas erä olikin sitten pitkälti kosmetiikkaa, sillä peli siirtyi hieman neppailuvaihteelle. TPS piti kuitenkin pelin melko hyvin hallinnassaan. Tuomaisen mukaan Tappara ei saanut kunnollista kirivaihdetta silmään missään vaiheessa.

− Annoimme toisen erän lopussa hiukan löysää. Jätimme vähän karvaamatta ja muutenkin homman vähän puolitiehen hetkeksi, mutta kyllä me sitä omaa juttuamme taas löysimme loppua kohden. Ei siinä minun mielestäni kovinkaan suurta hätää ollut.

Tapparalle tarjoutui kuuden kaksiminuuttisen verran ylivoima-aikaa, mutta vierailijat olivat tällä saralla varsin kohteliaita. Tappara liikutti kiekkoa turhan hitaasti, mutta siitäkin huolimatta kultakypärä Palolalle avautui kosolti vetopaikkoja. Hänen ruutinsa oli kuitenkin perjantaina märänpuoleista. Toki kunniaa on annettava myös TPS:n alivoimapelaamiselle, joka oli tiivistä ja liikkuvaa.

− Meillä oli siihen oma taktiikka, että miten neliö pelaa. Katsoimme, että sitä voi kahdella tavalla pelata ja tänään päädyimme pelaamaan sitä noin. Se myös toimi, mutta totta kai vastustaja sieltä aina pari hyvää laukausta saa, kun heillä yksi ylimääräinen mies on.

» Lähetä palautetta toimitukselle