TPS otti askeleen kohti puolivälieriä - Sportilta kaksi pelaajaa ulos

Pikkarainen tuuletti kahta maalia.
TPS ja Sport pelasivat pudotuspelien ensimmäisen kierroksen avausosan Turussa. TPS oli vahvempi maalein 4-2 pelissä, jossa Sportille tuomittiin kaksi ulosajoa.

Turussa nähtiin neljän vuoden tauon jälkeen pudotuspelikiekkoa. Tunteet kävivät ajoittain pudotuspelien henkeen sopivasti kuumina. TPS:n hermo piti hieman Sportia paremmin, ja kotijoukkue otti ensimmäisen kiinnityksen puolivälieräpaikkaan.

TPS aloitti ottelun todella vahvasti, kun Ilkka Pikkarainen avasi maalihanat kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen. Osuma syntyi alivoimalla, kun Niklas Friman istui kahden minuutin rangaistusta. Ville-Vesa Vainiola toi kiekon näyttävästi maalille, ja Pikkarainen löi irtokiekon ohi Sport-vahti Mika Järvisen. Tilanteessa oli myös tulossa siirretty rangaistus Sportille.

Palloseura oli kuskin paikalla ja kontrolloi kiekkoa jatkuvasti. Turkulaisten maalivahti Teemu Lassila joutui haukottelemaan maalillaan, sillä Sport ei saanut rakennettua juurikaan hyökkäyksiä. Kun paikka kuitenkin tuli, se käytettiin: Charles Bertrand tasoitti ottelun 1−1:een hyvältä maalintekosektorilta.

Avauserää oli pelattu 14 minuuttia, kun vaasalaisten Henrik Koivisto kampitti TPS:n Elmeri Erosen vaarallisen näköisesti. Eronen lensi ikävästi päin laitaa ja poistui pukukopin puolelle. Tilanteesta tuomittiin Koivistolle ulosajo.

TPS hyödynsi heti viiden minuutin ylivoimansa. Tomi Kallio näki tilaisuutensa koittaneen ja laukoi kiekon ranteella etukulmasta ohi hölmistyneen Järvisen. TPS siirtyi maalilla 2−1-johtoon.

Isäntien riemua ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä Sportin Teemu Tallberg tasoitti ottelun, kun ryhmä pääsi iskemään kahdella yhtä vastaan. Maalintekohetkellä erää oli jäljellä kolme minuuttia.

Sportin maaleja lukuun ottamatta vierailijat eivät onnistuneet luomaan erässä maalintekopaikkoja, vaan ensimmäinen 20-minuuttinen oli täysin TPS:n. Hallinnasta kertovat myös torjuntatilastot, sillä Lassilalle kirjautettiin erässä vain yksi torjunta, joka sekin oli Sportin puolustusalueelta lähetetty purkukiekko. Järvistä sen sijaan työllistettiin 14 torjunnalla.

Toinen ulosajo Sportille

Toisen erän alkupuoliskolla Sport oli yhä pahassa pinteessä, ja kun joukkue oli TPS:ää potkun jäljessä, sortui se jäähyilyyn. Mustapaitainen TPS onnistui kolmannella ylivoimalla ottelun puolivälissä, kun Petteri Nummelin laukoi viivalta ja Jani Forsström ohjasi kiekon maaliin.

Myös Sport sai mahdollisuuden erän lopussa, mutta vaasalaiset eivät kyenneet lyömään maalia Henrik Tallinderin rangaistuksen aikana.

Kolmannessa erässä Sportille tarjottiin tilaisuutta tasoitukseen. TPS:llä oli ensin liikaa pelaajia jäällä, ja sitten Tallinder laukoi kiekon katsomoon. Sport pääsi pelaamaan 42 sekuntia viidellä kolmea vastaan, mutta kotkapaitojen ylivoima sakkasi pahimmalla mahdollisella hetkellä, eikä tulosta tullut.

Pelin kenties erikoisin tilanne nähtiin päätöserän puolivälin paikkeilla, kun Otto Niemisen toimitus maalille vaihtoi suuntaa ja oli lentää isossa kaaressa Sportin maaliin. Järvinen selvisi tolppien välissä säikähdyksellä pelastettuaan tilanteen.

Pian kummallisen tilanteen jälkeen Sport pääsi ylivoimalle, mutta tasoitusta ei tälläkään kertaa tullut. Tuomas Vänttiselle siunaantui loistopaikka, mutta hyökkääjä suti pelivälineen maalin ohi aivan ratkaisuhetkellä.

Sport otti maalivahdin pois kaksi minuuttia ennen loppua ja haki kavennusta kuudella kenttäpelaajalla. TPS hyödynsi tämän, ja Pikkarainen laukoi illan toisellaan loppulukemiksi 4−2 tyhjään rysään.

Pikkaraisen maalista meni 42 sekuntia, kunnes nähtiin illan toinen ulosajo. Tallberg taklasi pelin ensimmäistä vaihtoaan pelannutta Patrik Moisiota, joka jäi makaamaan jäähän tuskaisena. Lopulta summeri soi ja päätti pientä jännitettä saaneen ottelun TPS:n eduksi.

"Se, mikä tänään riitti, ei riitä huomenna"

Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen summasi ottelun kulun ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

− Ensimmäinen erä oli sellaista ylilatautumista ja ehkä vähän jännitystäkin. Toisessa erässä olimme jäähyllä ja kolmannessa erässä meillä taas oli muutama ylivoima, joilla olisimme voineet tulla tasoihin. Emme onnistuneet siinä, ja sitä kautta TPS voitti pelin.

TPS-luotsi Ari-Pekka Selin puolestaan perkasi ottelua seuraavasti.

− Vahva ensimmäinen erä meiltä, mutta vähän huolimattomuutta ja verkot heiluivat molemmissa päissä. Tiukka pudotuspeliottelu, jossa oli erikoisia erikoistilannemaalejakin heti ensimmäiseen peliin.

− Mutta se on selvä, että se, mikä tänään riitti, ei riitä huomenna, päätti Selin.