TPS:lle arvokas voitto SaiPasta

Turussa kotijoukkue TPS jatkoi voittoputkeaan jo viiden pelin mittaiseksi ottamalla tärkeän voiton SaiPasta numeroin 3-1 (0-0,0-1,3-0). Ottelun kotijoukkueelle kääntäneet pelaajat palkittiin niin ennen kuin jälkeenkin ottelun.

Taistelu viimeisistä pudotuspelipaikoista jatkui tänään Turussa TPS:n ja SaiPan keskinäisellä kohtaamisella. Ennen illan ottelua vierailija SaiPa oli edellisenä päivänä käynyt häviämässä vastaavan ottelun Raumalla Lukkoa vastaan. Raumalta SaiPa matkusti suoraan Turkuun ja kävi päivällä vetämässä yhdet harjoitukset Turkuhallin jäällä. SaiPan hyvästä taistelusta huolimatta, TPS nappasi itselleen tärkeät pisteet ja näin SaiPan pistesaalis tärkeältä länsirannikon kiertueelta jäi pyöreäksi nollaksi.

- Hyvin taas taisteltiin ja puolustettiin niin kuin eilenkin. Tomas Duba oli maalissa hyvä, mutta me luodaan aivan liian vähän maalintekotilanteita ja yhdellä maalilla on aika vaikea näitä otteluita voittaa, tuumi vierailijoiden valmentaja Petri Skriko hävityn ottelun jälkeen.

Kotijoukkue on viime aikoina porskuttanut melkoisessa myötäisessä. SaiPan kaato oli joukkueelle jo viides peräkkäinen. TPS:n nousun ilmentymänä on ollut nuori maalivahti Teemu Lassila, mutta tänään ei Lassilan tarvinnut venyä ihmetekoihin. Runsaslukuiselle kotiyleisölle sitä makiaa tarjoili nimittäin ennen ottelun alkua palkittu trio Mika Alatalo (500 liigaottelua), Kai Nurminen (300) ja Mikko Rautee (200). Kolmikko teki kolmannessa erässä vajaassa minuutissa kolme maalia ja vieläpä samassa järjestyksessä kuin herrat ennen ottelun alkua palkittiin.

- Näitä plakaatteja kun pelaajille jaetaan niin ottelu menee yleensä ihan vihkoon, mutta hyvä, että tällä kertaa kävi näin, TPS:n Kari Jalonen heitti kerrattuaan palkittujen pelaajiensa maalit.

Maalit tiukassa

Ensimmäisessä erässä ei vielä maaleja nähty. Molemmilla joukkueilla oli muutama vaarallinen paikka, mutta molemmat maalivahdit olivat vireessä. Lähimpänä maalia oli SaiPasta Aigars Cipruss, mutta veto suuntautui päin Lassilaa. Kotijoukkueen paikka maalintekoon oli erän puolessa välissä, kun koko illan hienosti pelannut Michael Holmkvist järjesteli paikan maalin eteen Joni Liukselle. Ykkösketjun keskusmies laukoi kuitenkin ohi ja erätauolle mentiin maaleitta.

Toisessa erässä pelin vauhti laski ensimmäisestä ja ottelun tärkeys alkoi näkyä. Varsinkin vierailijoiden luistin kulki huomattavasti verkkaisemmin kuin ottelun alussa. TPS hallitsi kiekkoa melko selvästi, mutta hyökkäykset kuivuivat pääsääntöisesti kulmissa pyörimisiksi. Laukauksia kotijoukkueelle kertyi erässä kolmatta kymmentä, mutta laukaukset tulivat yleensä kaukaa tai pienestä kulmasta. Duba SaiPan maalilla taas poimi varmasti TPS:n pahimmat lähentelyt ja piti joukkuetta pelissä mukana.

Kotijoukkueen hallinnasta huolimatta erän ainokaisen teki vierasjoukkue, Lassilan pienoisella avustuksella. SaiPan Mika Kauppinen laukoi laidasta ja Lassila pomputteli sen verran, että Teemu Riihijärvi pääsi maalin edestä pistämään kiekon verkkoon. Päätuomari Reijo Ringbom näytti välittömästi maalia, mutta päätti kuitenkin varmemman vakuudeksi kilauttaa kaverille yläkertaan ja tarkastuttaa tilanteen videolta.

SaiPan taistelu ei riittänyt

Päätöserässä SaiPa lähti turvaamaan kaikin konstein hankkimaansa johtoa ja pitkään se myös näytti siinä onnistuvan. Erän puolen välin jälkeen yksi minuutti romutti kuitenkin täysin etelä-karjalaisten haaveet toisesta voitosta Turussa tällä kaudella.

Ensin ajassa 52.19 Mika Alatalo tasoitti ottelun. Pirteän pelin pelannut Mikko Koivu syötti kiekon laidasta maalille ja Alatalo sai kaikessa rauhassa sijoittaa kiekon alakulmaan, kun Ville Vahalahti oli ensin sutaissut ohi kiekosta ja vienyt samalla puolustajan ulos tilanteesta.

Pistekin olisi varmasti vieraille kelvannut, mutta sitä ei kauan tarvinnut miettiä, kun kotijoukkue oli jo siirtynyt 2-1 –johtoon. Holmkvist kaivoi kiekon kulmasta Nurmiselle, joka pamautti kiekon viivalta ohi kovassa maskissa olleen Duban. Kello näytti tuolloin aikaa 53.01.

Maalia seuranneessa vaihdossa Mikko Rautee tuumasi, että ei kahta ilman kolmatta ja kruunasi juhlailtansa kauden viidennellä maalillaan. Rauteelle vapaan paikan maalin eteen pelasi vahvasti koko illan taistellut Jani Kiviharju.

Ottelun lopussa SaiPa haki kavennusta vielä ilman maalivahtia, mutta terävin yritys oli jo mennyt TPS:n kolmen pikamaalin myötä.

Nuolet eri suuntiin

Joukkueiden käyrät näyttävät tällä hetkellä aivan päin vastaisiin suuntiin. TPS on saanut pelinsä kulkemaan viimeisellä mahdollisella hetkellä ja taistelee tosissaan paikasta kahdeksan parhaan joukkoon. Joukkueen viimeaikaiset otteet alkavat näkyä myös katsomossa. Torstai-illan taistoa seurasi yli 9000 katsojaa ja ottelun jälkeen valmentaja Jalonenkin muisti kiittää yleisöä kertoen kannustuksen tuoneen lisää virtaa joukkueeseen.

SaiPan tilannetta tappio vaikeutti huomattavasti. Kierroksen muissa otteluissa joukkueen pahimmat kisaajat pudotuspelipaikoista voittivat omat ottelunsa. Viidestä viimeisimmästä ottelusta SaiPa on onnistunut voittamaan vain yhden ja neljästä tappiopelistä kolme on tullut samoista sijoituksista pelaaville joukkueille.