TPS sai maalihanat auki SaiPan kustannuksella

Turkuhallissa ottelu ratkesi jo heti alussa. SaiPa ei pysynyt turkulaisten kyydissä missään vaiheessa, vaan loppunumerot 8-2 pikemminkin mairittelevat vieraita. Tepsillä oli paikkoja useampiinkin maaleihin.

SaiPa oli aloittanut kauden hyvin, kun sen sijaan jopa mestarisuosikiksi tituleerattu TPS oli hävinnyt molemmat pelinsä. Turkulaisten kannattajat odottivat pistetilin viimeinkin aukeavan tänään, eikä heidän siinä tarvinnut pettyä. SaiPan fanejakin katsomossa näkyi, mutta heillä ilon aiheita ei ainakaan pelistä löytynyt.

TPS ratkaisi pelin heti alkuminuuteilla

Palloseura lähti räväkästi peliin ja loi alkuhetkistä lähtien painetta lappeenrantalaisten päätyyn. SaiPan Timo Hirvonen lähti kiinnipitämisestä jäähylle, jota hän ehti kärsiä vain 16 sekuntia. Antti Hulkkonen syötti Kai Nurmiselle siniviivalle, jonka veto ohitti helpon näköisesti Jarmo Myllyksen. Heti maalin jälkeen Mikko Koivu oli jo viedä isännät kahden maalin johtoon, mutta veto meni hieman ohi.

Sen sijaan ajassa 3.21 Jiri Vykoukal onnistui ohittamaan jälleen Myllyksen. Syötön maaliin tarjoili Antti Aalto, joka ensin oli itse kauhonut kaksikin kertaa ohi kiekosta. SaiPan valmentaja Petri Skriko teki tylystä alusta pikaisen johtopäätöksen ja otti aikalisän. Ottelun jälkeen hän kertoi joukkueen olleen nukuksissa alussa.

- Ei siinä paljon ollut tehtävissä. Peli oli jo oikeastaan ohi ennen kuin me ehdittiin siihen mukaan. Saatiin jälleen erittäin huono alku otteluun jostain kumman syystä. Peli oli jo 1-0 ennen kuin kunnolla jäälle ehdittiin.

SaiPa saikin hieman peliään kontrolliin aikalisästä, mutta edes Kimmo Peltosen jäähyn aikana ei kavennusta saatu aikaiseksi. Sen sijaan TPS:n Tomi Sykkö ja Jussi Timonen pääsivät molemmat testaamaan Myllyksen refleksejä, mutta konkarimaalivahti veti pidemmän korren.

Myllys oli kuitenkin täysin voimaton illan komeimman maalin edessä, kun Mika Suoraniemi taisteli kiekon maalin takana itselleen ja syötti Mikko Kankaanperälle, joka veti vastakiekosta ylänurkkaan.

Erän lopulla kummallakin joukkueella oli pari paikkaa, mutta maaleja ei enää nähty. Pasi Nielikäisen komea loikka halki ilmojen kohahdutti eniten yleisöä, mutta tuomariin se ei tehonnut.

Juha Kuokkanen tulee Myllyksen tilalle

Tauolla Skriko komensi tolppien väliin Kuokkasen, sillä Myllyksen peli oli avauserässä epätavallisen haparoivaa. Varsinkin kaksi ensimmäistä maalia olisi ollut torjuttavissa.

Toisen erän ensimmäisellä minuutilla pääsi Aki Uusikartano vetämään läheltä, mutta Teemu Lassila sai viime hetkellä patjansa eteen. Samalla tavoin Suoraniemi testasi Kuokkasen refleksejä toisessa päässä, mutta niissäkään ei ollut valittamista.

Pian Sykkö lähti istumaan kahden minuutin jäähyä korkeasta mailasta, mutta sen aikana paras tilanne tuli kuitenkin kotijoukkueelle. Mikko Koivu sai katkaistua poikittaissyötön ja karkasi läpiajoon. Kuokkanen osoitti kuitenkin etevämmyytensä ja torjui.

Tepsin luisteluvauhti oli jatkuvasti kovempaa kuin SaiPalla. David Schneider ja Kimmo Peltonen olivat peräkkäin tuhannen euron paikoissa, mutta molemmat ampuivat hieman ohi. Kova vauhti pakotti SaiPan kuitenkin rikkeisiin ja Antti Bruun joutui jäähylle estämisestä.

TPS:n ylivoima osoitti tässä pelissä elpymisen merkkejä ja Kai Nurminen ampui jo toisen ylivoimamaalinsa. Tilanteessa Aalto tuli sopivalla hetkellä maskimieheksi peittämään Kuokkasen näkyvyyden. Maalin jälkeen Petri Kokko otti vielä 10 minuutin käytösrangaistuksen.

SaiPan yritteliäin pelaaja ottelussa oli Bruun ja hän kunnostautuikin sekä hyvässä, että pahassa. Ensin hän nahisteli Jani Kiviharjun kanssa ja molemmat passitettiin jäähylle. Sieltä päästyään hän sai loistosyötön hyökkäyssiniselle ja pääsi kahden kesken Lassilan kanssa. Laukaus osui kuitenkin vasempaan tolppaan ja SaiPan maalisarake osoitti edelleen nollaa.

Ajassa 37.51 soi jälleen kotijoukkueen maalilaulu. Mikko Eloranta antoi poikittaissyötön Ville Vahalahdelle b-pisteen kaarelle. Kuokkanen joutui poikittaisliikkeeseen ja veto painui takakulmasta sisään. Heti aloituksen jälkeen Nurminen ja Niko Mikkola yrittivät samaa kuviota, mutta Kuokkanen oli oppinut läksynsä.

Viimeisillä sekunneilla saatiin vielä aikaiseksi hässäkkä Kuokkasen maalille, mutta kiekon mentävää aukkoa ei siitä miesmuurista löytynyt.

Kolmas erä mentiin avoimilla ovilla

SaiPa aloitti päätöserän pirteästi. Varsinkin ketju Timo Hirvonen – Petr Sachl – Ville Immonen sai muutaman maukkaan paikan luotua, mutta kuparisen rikkominen tuntui vaikealta. Kesken vieraiden hyvän jakson joutui Sachl kuitenkin jäähylle. Tepsin murhaava ylivoima osoitti taas tehokkuutensa ja jälleen soi Hunajata. Eloranta sai namupassin maalin takaa Koivulta, eikä hän erehtynyt.

Vajaa kuusi minuuttia ennen loppua saivat Lappeenrannan miehetkin hieman valoa pimeään iltaansa. Jussi Pekkala sai ampua vastakiekkoon siniviivalta, eikä Lassila voinut mitään.

Maalin jälkeen Pasi Nielikäisellä pimeni ajatus sen verran, että hän luisteli vauhdilla kohti Hulkkosta ja veti tätä mailalla päähän. Tuomarin mielestä tilanteessa oli sen verran tahallisuutta, että ottelurangaistus oli seurauksena. Skriko oli kuitenkin tahallisuudesta eri mieltä.

- Ylilyöntejä joskus sattuu, mutta en missään nimessä usko Nielikäisen tehneen sitä tahallaan. Ei meistä kukaan halua toista vahingoittaa.

Nielikäisen jäähyn aikana Uusikartano karkasi alivoimalla läpiajoon ja teki SaiPan toisen maalin. Maali jäi vieraiden viimeiseksi, mutta TPS teki viiden minuutin jäähyn aikana vielä kaksi maalia. Ensin Nurminen löysi Aallon takatolpalta ja tämä veti Kuokkasen kautta kiekon maaliin.

Vajaa minuutti edellisestä Marco Tuokko ampui ja Sykkö nosti reboundista kiekon maaliin. Maali oli Sykön uran ensimmäinen liigamaali, joten kiekko otettiin talteen ja se löytänee tiensä pelaajan vitriiniin.

Jukka Koivu ei ollut täysin tyytyväinen omiinsa

Yleensä tällaisen voiton jälkeen ei voittaneen joukkueen valmentaja juuri kritisoitavaa löydä, mutta tänään löysi.

- Kun ottelu alkoi, oli minulla pelko, että joukkueen lataus oli ehkä mennyt yli. Aamuharjoitukset antoivat hieman viitteitä siihen suuntaan. Me saatiin hieman onnekaskin alku peliin.

- Kun peli jatkui, meidän keskittyminen herpaantui. Se ei ole kestänyt aikaisemmissa peleissä täyttä 60 minuuttia, eikä se kestänyt kyllä nytkään. Sillä sektorilla meillä on vielä paljon parannettavaa. Tottakai olen tyytyväinen lopputulokseen ja ennen kaikkea siihen, että saatiin laajuutta maalintekijöiden osastoon.

SaiPan valmentaja Skriko tunnusti Tepsin paremmuuden.

- Täytyy sanoa, että Tepsi oli tänään kaikilla osa-alueilla meitä parempi. Onneksi me menetettiin tässä pelissä vain kaksi pistettä.