TPS kaatui nopeasti

SaiPa metsästi perjantaina kauden avausvoittonsa, kun TPS kaatui Turussa lukemin 4-3. Lappeenrantalaiset tekivät työnsä jo ensimmäisessä erässä iskien kolme maalia. TPS teki pelistä vielä jännittävän, mutta kolmannen erän kiri jäi maalin verran vajaaksi.

TPS koki ensimmäisen taka-iskunsa viiden minuutin pelin jälkeen ja verkko ehti heilua Aleksis Ahlqvistin selän takana vielä kahdesti ennen erätaukoa. SaiPan luistin liikkui selkeästi eksyneitä lampaita muistuttaneita turkulaisia nopeammin ja Palloseuran tilanne oli karu jo ensimäisen 20-minuuttisen jälkeen. Erikoista oli kuitenkin SaiPan maalien samankaltaisuus, sillä kaikki kolme osumaa syntyivät paluukiekosta puolityhjään maaliin.

Jesse Mankisen avausosuman jälkeen seuraavaa maalia saatiin odottaa reilun kahdeksan minuutin ajan, ennen kuin try-outilla SaiPassa kiekkoileva Roberts Jekimovs löi Elmeri Kaksosen laukausta seuranneen paluukiekon häkkiin. TPS:n tuskaa lisäsi vielä Jarno Koskiranta, esityöstä vastasi tällä kertaa Jesse Saarinen TPS-puolustajien pelatesssa samaa miestä tilanteen ulkopuolelle.

– Joukkueella oli tänään himo. Se näkyi kaksinkamppailuissa etenkin ensimmäisessä erässä hyvänä jalkatyönä, saatiin lentävä lähtö tähän peliin. Aikaisemmissakin peleissä on ollut lentäviä lähtöjä, mutta vähän toiseen suuntaan, SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin muotoili ottelun jälkeen.

SaiPan kolme ensimmäistä osumaa olivat lähes identtisiä.

Ratkaiseva niitti erän alkuun

SaiPan yliote säilyi myös toisen erän alkaessa. Hengähdystauko ja maalivahdin vaihto eivät tuoneet TPS:lle uutta energiaa, vaan aiempaakin aneemisempien turkulaisten syötöt kolahtivat punaviivan jälkeen lähes poikkeuksetta joko laitoihin tai vastapelaajan lapaan. Tuloksena oli lopulta 4-0 -osuma, jonka täräytti puolustaja Per Savilahti-Nagander. Garrett Raboinin rangaistus kostautui, kun Savilahti-Naganderin lyömtolaukaus löysi tiensä maalin yläkulmaan ohi Marek Schwarzin.

Ottelun ylittäessä puolivälinsä TPS:nkin peli alkoi vihdoin toimia. SaiPan lisääntynyt hyökkäysinto avasi uutta tilaa ja ensimmäisessä erässä käytännössä ilman yhtäkään maalipaikkaa jäänyt TPS onnistui haastamaan Jere Myllyniemeä. Toni Mäkiaho pyssytti ensin viivakudin ylärimaan ja viitisen minuuttia ennen toista erätaukoa myös kotiyleisö pääsi juhlimaan maalia. SaiPa-pakiston avaus pysähtyi siniviivalla Markus Palmrothin lapaan ja enemmänkin fyysisestä pelistään tunnettu puolustaja harhautteli itsensä heittäytyvän lappeenrantalaispelaajan ympäri ennen tarkkaa rannelaukausta.

TPS nousi vielä lähelle

Kolmannessa erässä käynnistyi TPS:n kiri, kun Palloseura osui kahdesti heti erän alkuminuuteilla. Ensin Toni Mäkiaho kirjautti ylivoimamaalin rannekudillaan ja tasan kaksi minuuttia myöhemmin TPS tuli vain yhden maalin päähän keskustelua herättäneen tilanteen päätteeksi. Ville Vahalahti käynnisti hässäkän ampumalla matalan laukauksen maalille ja kiekko jäi Myllyniemen patjoihin. Vahalahti ja Jarkko Hattunen seurasivat tilanteen loppuun asti ja kun tuomarin pilli ei soinut, sohi Vahalahti lopulta TPS:n kolmannen maalin. SaiPa-viisikon ja Myllyniemen protestoinnista huolimatta maali hyväksyttiin ja ero kaventui yhteen maaliin.

Turkulaiset saivat kavennusosumista kovan raivon päälle ja SaiPa oli helisemässä. Lappeenrantalaiset joutuivat turvautumaan jatkuviin purkukiekkoihin TPS:n luodessa painetta, mutta hyvistäkin paikoista huolimatta yksi maali jäi puuttumaan. Tuloksena SaiPan kauden avausvoitto, joka avasi samalla joukkueen pistetilin.

SaiPa iski kaksi neljästä maalistaan ylivoimalla ja yhden siirretyn rangaistuksen aikana, kun taas TPS hyödynsi kuudesta ylivoimastaan vain yhden. TPS paransi aiempien otteluiden tapaan ottelun edetessä, mutta perjantaina herätys tuli aivan liian myöhään.

TPS-luotsi Pekka Virta oli syystäkin kaukana tyytyväisestä kerratessaan tappiollista ottelua.

– Luokaton alku ja ennen kuin mennään yhteenkään pelityyliasiaan, hävisimme varmaan 95% kaksinkamppailuista ensimmäisen 40:n minuutin aikana, Virta kertasi ottelun ratkaisseen tahtopelaamisen merkitystä.

Molemmat joukkueet jatkavat pelejään lauantaina ja joutuvat vaikeaan paikkaan. TPS matkaa Lahteen, missä Pelicansin perjantaina 3-1-voiton JYPistä johdattanut Kai Suikkanen kohtaa entisen seuransa, kun taas SaiPa joutuu suden suuhun Helsinkiin Jokerien vieraaksi.