Maalijyvä hukassa

Turkuhallin kaukalon kaventamista toivovien osoitettiin torstaina olevan väärässä. Harvassa jääkiekkokaukalossa olisi ollut tilaa maaleille, joihin TPS ja SaiPa olisivat osuneet. Maalivahtien huippuiltaan yhdistettynä tuloksena oli vain kaksi pelitilannemaalia.

Sanat ”kliininen”, ”tarkka” ja ”tehokas” jäivät unholaan TPS:n ja SaiPan torstaiväännössä. Tehottomalle nyhjäykselle ei näkynyt loppua, kun Turkuhallissa pelailtiin kaksi maalitonta erää lukuisista maalipaikoista huolimatta. TPS:n laukaukset paukkuivat päätylaitoihin ja Jere Myllyniemen suojuksiin, SaiPan pääviholliseksi nousi Marek Schwarz.

Turkulaisten 61:sta kudista 24 suuntautui maalirautojen ulkopuolelle Myllyniemen pysäyttäessä peräti 36 muuta. Schwarzille torjuntoja kertyi kymmenen vähemmän SaiPan hävittyä laukaukset lukemin 39-61.

Maalihanat aukesivat kolmannessa erässä, jossa molemmat joukkueet pääsivät tuulettamaan kerran. 1-1-tilanne pysyi taululla yhtä sinnikkäästi kuin 0-0-numerotkin ja ratkaisumaalin aika koitti vasta voittomaalikilpailussa. Tuloksena oli TPS:n 2-1-voitto ja lisäpisteen jääminen Aurajoen rannalle.

SaiPan Ari-Pekka Selin nostikin ottelun jälkeen esille maalintekotehokkuuden.

– Hyvää maalivahtipeliä molemmissa päissä. Meidän peli kulminoitui taas heikkoon viimeistelyyn, Selin harmitteli lyhyesti SaiPan 19. yhden maalin erolla päättynyttä ottelua.

Kiikarilukemat koristivat tulostaulua vielä 40:n minuutin jälkeen, vaikka tilanteita viriteltiin vähintään riittävästi jo ensimmäisessä erässä. Elmeri Kaksosen ja Jarno Koskirannan vihkoon mennyt 2-0-hyökkäys, Roberts Jekimovsin ja Tapio Laakson läpiajot, sekä Kaksosen tolppalaukaus kuuluivat ensimmäisen 20-minuuttisen tehottomiin tapahtumiin.

TPS kukisti SaiPan pitkän illan jälkeen.

Tuhlailulle ei näy loppua

Illan teemalle ei kuulunut muutosta toisessakaan erässä, joskin myös maalipaikkojen määrä ja laatu laskivat. SaiPa tarjosi TPS:lle oivan tilaisuuden kuparisen rikkomiseen heti alkuun, kun Jere Pulli taklasi Janne Hauhtosen TPS-maalin takana. Pulli sai tilanteesta suihkukomennuksen, Hauhtonen alustavien arvojen mukaan ainakin jonkinasteisen ylävartalovamman ja aivotärähdyksen, ja TPS viiden minuutin ylivoiman.

Erikoistilanne ei mennyt varsinaisesti odotusten mukaisesti, vaikka Mikko Pukka pidensi ylivoimatilanteen seitsemään minuuttiin poikittaisella mailallaan. TPS:n surkea pakkopeli tarvitsi kuitenkin kaksi minuuttia ensimmäiseen laukaukseensa, eikä Jere Myllyniemi joutunut vaivautumaan torjuntatöihin sen enempää kuin Schwarz toisessa kenttäpäädyssä.

– Ottelu oli tasainen, fyysinen ja kova lukuun ottamatta toisen erän ensimmäistä kymppiä. Siinä jouduttiin alivoimalle ja vähän pulaan, mutta selvittiin. Siinä nähtiin joukkueen työmoraali, Selin kertoi.

– Meillä on SM-liigan paras vieraspeli, mutta kun pieni paineen tynkä tulee puseroon, se vaikuttaa liian paljon. Kotona menee väkisin yrittämiseksi. Meillä on sen verran kapea puolustus, ja Hauhtonen vielä putosi siitä pois, että yritettiin toisen erän lopussa painaa peli toiseen päätyyn ja antaa pakistolle aikaa. Ei kuitenkaan saatu siitä maalia, totesi puolestaan Virta.

Hauhtosen tapauksesta Virta osasi sanoa tilanteen johtaneen useampaankin vammaan.

– Aivotärähdys, polvi ja nilkka huljuu. On aika lottovoitto jos muutamassa viikossa pääsee kuntoon. En ole lääkäri, mutta luulen että leikkauspöydän kautta mennään.

Erän loppuminuuteilla TPS jatkoi ensimmäisen erän laukauspolitiikkaansa kiekkojen viuhuessa vasemmalta ja oikealta Myllyniemen maalin ohi. Tuhlailijoista näkyvimmäksi nousi Marko Anttila, joka tuskaili esityksensä kanssa jo tiistaina Espoossa.

Kovavireisten maalivahtien kaksintaistelussa onni suosi vähemmän työllistettyä Schwarzia.

Vuosi pakettiin rankkareilla

Lopulta kiekko saatiin maaliin asti kolmannessa erässä Leivo ohittaessa Schwarzin. Leivo sai rutkasti mietintäaikaa maalinedustalla pakkiduon Tomas MojzisMarkus Palmroth seikkaillessa kauempana sota-alueesta. TPS:n pasmat menivät takaiskun jälkeen entisestään sekaisin ja seuraavatkin paikat tulivat Schwarzin torjuttaviksi.

Tasatilanteeseen palattiin Kaksosen koukkaamisjäähyn aikana. Turkulaismaalista vastasi Plihal, joka tykitti siniviivan tuntumasta kiekon maalin vasempaan yläkulmaan. Tämän jälkeen kohahdettiin vielä Mikko Lehtosen tolppalaukausta ja Jesse Saarisen kahta huippupaikkaa, mutta ratkaisumaali sai odottaa voittomaalikilpailua, jonka päätteeksi ratkaisijan viitta aseteltiin Marko Virtalan harteille.

– Lopussa olisi voinut mennä suuntaan tai toiseen, joten siinä mielessä tyytyväinen voittoon. Nähtiin taas sarjan tasaisuus, Virta kommentoi.

TPS ja SaiPa jatkavat pelejään uuden vuoden puolella, ensi viikon tiistaina. TPS:llä on edessä bussimatka Jyväskylään, SaiPa puolestaan haastaa Pelicansin Kisapuistossa.

SaiPan paidassa saatetaan Pelicans-ottelussa vihdoinkin nähdä kanadalaishyökkääjä Riley Armstrongin debyytti. Toronton lentokentällä pari viime päivää viettänyt Armstrong ei ehtinyt SaiPan kokoonpanoon vielä torstaiksi.

– Toivottavasti ilmestyy huomiseksi pukukoppiin, Selin kommentoi.