TPS:lle voitto giljotiinipelistä

LIIGA / Raportti
TPS otti kauden suurimaalisimman voiton Rauman Lukosta tasaisessa ja hyvätasoisessa ottelussa. Voittomarginaali oli joukkueiden keskinäisissä otteluissa sensaatiomainen kaksi maalia.

Lukko tuli ottelun alkuun taklaten vahvasti kaikkea mikä liikkui.
Ensimmäinen maalipaikka siunaantui kuitenkin kotijoukkueelle. Kokoonpanoon palannut Juho Lehtisalo karkasi laidasta läpi ja heitti hyvän vedon rystyltä, mutta Petri Vehanen Lukon maalilla koppasi sen varmasti hanskaansa.

Lukon Sami Torkin koetuttua nostaa Pasi Petriläistä laidan yli noin parikymmentä sekuntia, TPS pääsi ylivoimalle. Mikko Koivu antoi gretzkymäisesti maalin takaa syötön maalin kulmalle ja Mika Alatalo sutaisi kiekon Vehasen suojiin. Päätuomari Favorin soitti jo maalituomarillekin, mutta tilanne ei ollut maali ja Turkuhallissa kuului vaimea huokaus.

Seikolan typerän jäähyn aikana Lukko painosti koko kahden minuutin ajan ja Palloseura ei saanut millään kiekkoa purettua, mutta laukaukset puuttuivat raumalaisten kuvioista.

Kettupaitojen Pasi Saarela puski Tepsin Seikola reppuselässään maalille ja törkkäsi kiekon rystyltä kohti maalia, mutta Teemu Lassila torjui patjallaan takakulmalta.

Vieraitten Jaakko Harikkala sai todella kevyen jäähyn taklatessaan puoli metriä lyhyempää Kiviharjua täysin puhtaasti.

Ottelun avausmaali meni Tepsin rottaketjun nimiin. Jani Kiviharju antoi maalin takaa passin Marco Tuokkolle B-pisteen kaarelle, josta mies laukoi todella epäonnistuneen lirun johon Rautee sai kuitenkin mailansa maalin edessä eteen ja kiekko lirui Vehasen haaroista verkon perukoille. Tuurilla ne laivatkin seilaa.

Seuraavassa vaihdossa Saarela löi tarpeettomasti Holmqvistia mailalla
kasvoihin ja joutui jäähylle. Jäähyn aikana Lius odotteli hetken maalin takana ja kun ei löytänyt syöttöpaikkaa, kiersi maalin ja laukoi kääntölaukauksen Vehasen olkapään yli yläkulmaan. Tilanteessa Kimmo Peltonen blokkasi hienosti Lukon kulmamiehen tilanteesta ulos.

Toinen erä

Erän alkuun Nurminen kahvasi itselleen jäähyn. Jäähyn umpeuduttua
Lius ja Nurminen karkasivat läpiajoon ja he passailivat toisilleen ja
lopulta Nurminen suti kiekkoa heittäytyneen Vehasen kylkeen.

Tämän jälkeen peli puuroutui ja muuttui kiekon heittämiseksi
vastustajan ristikulmaan.

Sitten Saarela ja Hancock pääsivät puolittain läpi. Saarela pelasi kiekon toiseen aaltoon, Hancock laukoi ja
kiekko pomppasi maalista oudon näköisesti. Tätä vetoa katseltiin
videoltakin, mutta jo toisen kerran tässä pelissä Favorin tuli
toimitsija-aitiosta levittäen käsiään.

Normio laukoi siniviivalta ja kiekko meni ylärimaan Lassilan seuratessa sen kulkua katseella. Ohi meneviä vetojahan ei tarvitse tunnetusti torjua.

Kronin jäähyn aikana Peltonen menetti pelivälineen alimpana miehenä ja Jason Ulmer oli päästä alivoimalla läpiajoon. Saman erikoistilanteen aikana Koivulle pelattiin loistava laukaisupaikka ja pikkuveli laukoi lämärin suoraan syötöstä, mutta Petri Vehanen torjui ilmiömäisesti napaten kiekon sivuttaisliikkeessäkin hanskaansa. Fantastinen torjunta!

Kolmas erä

Kolmas erä oli kokonaisuutena todella sekavaa kiekkoa. Molemmat
joukkueet roiskivat kiekkoa ja koettivat yllättää maalivahteja
siniviivakudeilla.

Sitten Koivu ja Ville Vahalahti livahtivat 2-1-hyökkäykseen, mutta Ulmer syöksyi oikea-aikaisesti ja esti syötön. Kiviharjulla oli paikka, mutta Vehanen istahti kiekon päälle.

Mielenkiintoinen episodi nähtiin kun Grönman taputti mailalla
entistä joukkuetoveria Torkkia takamukselle, mutta Torkki luuli että kyse oli haasteesta ja kävi Grönmania tönimään. Torkilla ei kuitenkaan ollut kanttia tiputtaa hanskojaan.

TPS:n Paukkusen jäähyn aikana Eepi Hämäläinen laukoi upeasti ja Torkki sai sutia kiekkoa maaliin mutta Lassila onnistui kuin onnistuikin olemaan kiekon tiellä. Alivoimalla Alatalo polki läpiajoon, mutta Vehanen venytti patjallaan alakulmasta jälleen paraatipelastuksen.

Vehanen otettiin pois kun erää oli alle kaksi minuuttia jäljellä, mutta se vain sekoitti Lukon peliä kun Palloseura haki ahnaasti kolmatta maalia.

Summa summarum

Rottaketju oli loistava. Rauteen kiekollinen oveluus yhdistettynä
junamaiseen luisteluun ja Tuokon peräksiantamattomuus olivat sellaisia elementtejä mitä Turkuhallissa ei kotijoukkueessa olla nähty tällä kaudella kovin usein. Mikko Koivu pelasi myös vahvan pelin. Erityisen vahva Koivu oli aloituksissa. Lassila pelasi ihan mukavan peruspelin, jolla sai tällä kertaa nollapelin. Tämän iltainen nollapeli ei kerro mitään Teemu Lassilan kyvyistä maalivahtina, vaan Palloseuran puolustuksen tasonnoususta. Tepsin puolustus pelasi loistavan pelin, vaikkakin mukaan tuli pakolliset hasardisyötöt herroilta Peltonen ja Paukkunen. Puolustajista Sergei Yerkovich ei käynyt kentällä kertaakaan, vaikka oli merkitty kokoonpanoon.

Lukon parhaimmistoa oli sen kakkosvitja Viinanen-Hancock-Saarela. Edukseen esiintyi myös Jason Ulmer.
Muuten koko joukkue oli harmaata massaa mukaan lukien kohuttu ykkösketju Torkki-Tähtinen-Kron, joita täytyi oikein etsiä kentältä. Vehanen pelasi hyvän pelin ja napsi pari fantastista paraatipelastusta.

Kommentit

Ismo Lehkonen, Lukko

- Onnittelut TPS:lle kahdesta sarjapisteestä. Sellaisia elämää suurempia lauseita voisi tähän heittää että ”tolppa sisään, tolppa ulos”. Tää on pienten marginaalien peli. Viimeinen erä: oltaisiin ansaittu kavennusmaali. Mutta sitä ei tullut ja Tepsi korjasi kaksi pistettä, totesi Lehkonen erittäin lyhytsanaisesti.

- Jostain kumman syystä kun me yritetään pelata tota meidän pelaamista, niin kotona me pystytään pelaamaan sitä, mutta vieraissa – kuten tänäänkin kävi – viistoista minuuttia pelattu ja kolme kakkosta. Syy: jääkiekon pelaaminen. En mä voi kauheesti mun kavereita syyttää siitä, että se tappaa meidän pelaamista. Erätauolla koetettiin muuttaa siihen, että pyritään peilaamaan ja ohjaamaan. Pelattiin sitä peliä, mitä SM-liigassa pitää pelata, manaili Ika.

Kari Jalonen, TPS

- Kotihallissa erittäin tasapainoinen – ehkä kauden tasapainoisin – esitys. Se on hyvä asia. Meillä on ollut täällä jonkinmoista peikkoa pelata. Joukkueen sellainen ilmapiiri ja ennen kaikkea olotila on sellainen rento ja oikeenlainen, että me uskalletaan täällä kotona pelata rohkeesti. Sitä kautta varmaan noi kaks pistettä tuli meille kaiken kaikkiaan. Nolla omissa - se on hyvä asia. Teemun hyvät pelit jatkuu siellä maalilla ja siinä edessä oleva puolustuspeli on tiivistynyt selvästi. Tauko on tehnyt meille hyvää. Ollaan kyllä onnistuttu tuossa tauossa, että oltiin hyvällä liikkeellä edelleenkin. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, tuumaili Jalonen.

- Me ollaan voittoputkessa; kolmas voitto peräkkäin. En usko, että meillä mitään ongelmia tän nollaamisen kanssa on. Me tiedetään, että meillä on taas giljotiinipeli edessä lauantaina. Palaudutaan tässä rauhassa ja huomenna vähän harjoitellaan ja sitten vaan lähdetään kohti Helsinkiä, visioi Kojo.

» Lähetä palautetta toimitukselle