TPS sinnittelee

Alemman pudotuspeliviivan taistelu jatkuu. Asetelmat muuttuivat jälleen tiistaina, kun TPS otti elintärkeän kolmen pisteen voiton Rauman Lukosta. Vauhdikkaan ottelun ratkaisuksi jäi lopulta vasta TPS:n viimeisen erän nousu. Lukko-käskyttäjä Juha Vuorta päätöserän maalit eivät hymyilyttäneet, Pekka Virta puolestaan päästi joukkueensa rentoutumaan.

Turun Palloseuran kannalta tiistain sävelet olivat selvät. Tappio pudottaisi 12. tilalle jääneen joukkueen kauas viimeisestä pudotuspelipaikasta, voitolla turkulaiset olisivat vielä mukana taistelussa sijoituksesta kymmenen kärkeen.

Tilanne näytti Palloseuran kannalta heikolta vielä kolmannen erän alussa, kun Lukko oli 3-2-johdossa. Tomas Plihal oli tehnyt ottelun avausmaalin, mutta Lukko nousi johtoon Mark Bomersbackin ja Eero Elon maaleilla. Toisessa erässä Ville Vahalahti toi kotijoukkueen tasoihin, mutta Teemu Nurmen viimeisen minuutin alivoimamaali palautti vieraiden etulyöntiaseman.

Teemu Aallon toisen erän lopussa ottama rangaistus jatkui vielä päätöserän alkuun ja TPS hyödynsi tilaisuutensa. Jäähyn päättymistä seurannut vaihto päättyi turkulaismaaliin Michal Birnerin tasatessa lukemiksi 3-3. Tasatilanne säilyi taululla pitkään ja voittomaali näki päivänvalon vasta viisi ja puoli minuuttia ennen kolmannen erän loppua. Tapio Laakson laukauksesta syntynyt paluukiekko putosi Marko Virtalalle, joka ratkaisi TPS:lle kolmen pisteen voiton.

– Tasainen peli, niin kuin oli odotettavissa. Oltiin hyvin mukana ja taisteltiin voitosta, mutta kolmas erä oli pettymys. Meidän pitää tehdä paremmin ne asiat, jotka voittoon vaaditaan, Lukon päävalmentaja Juha Vuori sanaili.

Vuorta kismitti erityisesti kolmannessa erässä päästetty maalipari.

– Kolmannen erän ensimmäisen maalin kaltaisia ei saisi tulla. Pakkien pitäisi sellaiset tilanteet selvittää ja niistä on sovittu, miten pelataan. Sellaisessa tilanteessa kun ei niin tee, niin tuo on tulos.

– Viimeisessä maalissa oli meillä huona tuuriakin, kun kiekko meni suoraan Virtalan lapaan.

TPS-luotsi Pekka Virta muistutti kotijoukkueen kilauttaneen aikaisemmin kiekon pariin kertaan maalirautoihin. Virtalan maaliin Virta löysi toisen näkökulman.

– Saatiin vihdoinkin tehtyä maali vauhtieron avulla.

Tapio Laakso ja Marko Virtala vastasivat voittomaalista.

TPS elää edelleen

Kohtaaminen oli jo joukkueiden seitsemäs tämän kauden aikana. Aiemmissa otteluissa nähty vauhti ja tunne olivat mukana myös Turkuhallin tiistai-illassa ja taistoon mahtui useampikin vihellyksen jälkeinen rähinä.

TPS:n kolmannen erän nousu tappioasemasta voittoon oli oikeutettu päätöserän tapahtumien jälkeen. Peli pyöri kolmannessa erässä pääosin Lukon kenttäpäädyssä Palloseuran hääriessä laidoilla ja kulmissa maalipaikkojen perässä. Lukko voitti erän laukaukset kahdella, mutta leijonanosa kudeista nähtiin vasta joukkueen jouduttua tappiolle ottelun viimeisillä minuuteilla.

Koko ottelun laukaustilasto meni TPS:n nimiin lukemin 53-44. Suurin ero numeroissa tuli toisessa erässä, jossa TPS ampui 20 kertaa Lukon yhtätoista vastaan. Maaleilla Mika Noronen uurasti Joni Ortiota enemmän kirjauttaen 30 torjuntaa.

TPS hankaloitti omaa tietään rangaistuksilla, joita joukkue otti yksin kolmannessa erässä kahdeksan minuutin edestä. TPS kesti silti Lukon viime hetken tulituksen ja vieraiden ainoaksi erikoistilannemaaliksi jäi Nurmen alivoimalla syntynyt johto-osuma.

– Hengissä vielä, jos kauden tavoitetta eli kymppipaikkaa ajatellaan, Virta kommentoi.

Puhtaalla pelillä TPS ei voittoaan ottanut. Palloseura tekee edelleen helppoja virheitä etenkin puolustusalueellaan ja turkulaisten kannalta vielä huolestuttavampia ovat 22 kertaa torjuneen Ortion esittämät väsymyksen merkit. Tiistaina Ortio oli toisessa päädyssä torjunutta kohtalotoveriaan varmempi, mutta viime otteluissa turkulaisenkin otteet ovat lipsuneet.

– Liian helpolla menee vieläkin omiin suhteessa tehtyihin maaleihin. Puolustamme niin pitkiä vaihtoja omassa kenttäpäädyssämme, ettei meillä ole enää energiaa lähteä nopeasti. Se syö hyökkäyksen tehoa ja on pois meidän taitopelaajiltamme.

Lukko jatkaa tappiosta huolimatta yhdeksäntenä pisteen verran turkulaisia enemmän keränneenä. Kettupaitojen valttina on myös yksi rästiottelu. TPS:lle voitto oli arvokas, sillä kolmen pisteen saalis nosti joukkueen takaisin kymmenennelle sijalle. Palloseura on pisteen SaiPaa ja kahden verran Tapparaa edellä.

– Huomenna on hallilletulokielto ja nautitaan keväästä, Virta päätti.

Pelit jatkuvat molempien osalta vielä ennen viikonloppua. Lukko palaa tositoimiin jo torstaina JYPiä vastaan, TPS lepää päivän enemmän ja kohtaa perjantaina Tampereella Ilveksen.