TPS-Lukko 12-0

TPS:n tappiokierre tuli päätökseen Lukon hävitessä Turkuhallissa maalein 3-4. Neljän keskinäisen kohtaamisen jälkeen kaikki pisteet ovat päätyneet TPS:n laariin yhteisvoitoin 4-0, eikä Lukko ole päässyt nauttimaan pisteestäkään. Perjantain tapahtumarikas ottelu oli viihdearvoltaan TPS:n paras pitkään aikaan.

TPS palasi voittokantaan kukistamalla Lukon. Ratkaisuhetkeksi nousi toisen erän avauspuolikas, jonka aikana TPS maalasi kolme kertaa.

Lukon tekemä avausmaali ei riittänyt pitkälle, vaan TPS tasoitti jo ensimmäisessä erässä ja karkasi toisessa 4-1-johtoon. Raumalaiset nousivat silti vielä peliin mukaan kahdella toisen erän loppupuoliskon maalilla ja kolmannen erän alussa eroa oli vain yhden maalin verran. TPS kuitenkin kesti Lukon kirin ja lopulta yhden maalin ero riitti voittoon.

– Viime ajat ovat olleet tuskaisia ja lähtö peliin oli hermostunut. Katastrofialku ja maali kaverille, sen jälkeen ihan hyvää pelaamista. Neljä tehtyä maalia tietenkin lämmittää, varsinkin kun ne jakautuivat vähän eri pelaajille, jotka eivät ole pitkään aikaan maaleja tehneet, TPS:n Pekka Virta pohti.

– Kaksi ja puoli erää hyvää kiekkoa, ensimmäinen kymppi toisessa erässä oli todella huono. Parannetaan huomiseksi, Lukon päävalmentaja Juha Vuori kommentoi.

Ville Vahalahti vastasi TPS:n 2-1-maalista.

Heti ensimmäinen erä oli TPS:n ja Lukon aiempiin kohtaamisiin verrattuna pirteää jääkiekkoa. Etenkin TPS:n viime aikojen otteisiin verrattuna pelin vauhti oli uudessa sfäärissä. Vahvemmin pelin aloitti kuitenkin Lukko, joka vei sähäkällä startillaan pelin välittömästi TPS-päätyyn.

Muutama hyvä laukaus ei suoraan tuottanut avausmaalia, mutta kettupaitojen yritys palkittiin Kris Beechin sohiessa Eero Elon kudin paluukiekon. Pitkän videovartin jälkeen kiekon todettiin löytäneen tiensä maaliviivan toiselle puolelle.

Lukon yliote kesti kutakuinkin ensimmäisen viiden minuutin ajan, kunnes Rasmus Kulmalan hyvä pelaaminen vei TPS:n ylivoimalle ja erikoistilanne tasasi puntit sekä pelillisesti että tuloksellisesti. TPS haki ahkerasti tilanteita siniviivalta ja ohjauksilla, kunnes Jarkko Hattunen avasi turkulaisten maalitilin.Syötön maaliin antoi Michal Birner, jonka epäonnistunut vanhanaikainen muuttuikin suoraan Hattusen lapaan napsahtaneeksi poikkisyötöksi.

TPS:n ykkösketjun kolmas lenkki, sentteri Tomas Plihal sai kakkossyötön ja kauan hämärän rajamailla vaeltaneen ykkösvitjan onnistuminen oli Palloseuran kannalta äärimmäisen arvokas. Avauserän maali vapautti trion peliä selkeästi ja mustapaitojen ykkönen pelasi parhaan ottelunsa pitkään aikaan. Koko kolmikolle merkittiin kaksi pistettä mieheen.

Toisen erän maalijuhlat

Toisen erän alku osoittautui lopulta ottelun ratkaisukohdaksi, kun TPS teki tehokkaan kymmenminuuttisen aikana kolme maalia. Ville Vahalahti maalasi läpiajosta heti 18 sekunnin jälkeen, Birner hyödynsi Matt Generousin lepsun puolustamisen seitsemän minuuttia myöhemmin ja Mika Viinanen viimeisteli 4-1-johdon vahvalla nousulla maalinedustalle. Maali oli Viinasen SM-liigauran 94. ja piste 200.

Kotijoukkue ei vielä halunnut pitää ylimääräistä turvaväliä vastapuoleen, vaan TPS-jäähyt antoivat Lukolle oivan tilaisuuden kuroa eroa kiinni. Kahden miehen ylivoima tuotti tulosta ajassa 34.34 Teemu Aallon hyödyntäessä TPS-kolmion antaman tilan kovalla lämärillä.

– Vähän huolimaton jäähy ja kaverille 5-3-ylivoima, pyydettiin että tulkaa tekin pelaamaan, Virta harmitteli.

Pian osuman jälkeen maalinedustakahina otti kipinän kokonaisuutenakin viihdyttävän ottelun tunnelmasta ja Markus Palmroth tiputti hanskat Lauri Tukosen kanssa. Voittaja jäi lopulta arvailujen varaan molempien linjatuomareiden keskeytettyä silmittömän väkivallan nopeasti. Taistelupari vietti seuraavat 14 minuuttia rangaistusaitiossa.

Viiden maalin erän tapahtumat eivät jääneet vielä tähän, vaan Janne Keränen ehti ohittaa Aleksis Ahlqvistin loppuminuuttien aikana.

– Joukkueesta löytyy vääntöä. Vaikka oltiin toisessa erässä huonossa tilanteessa, niin tultiin takaa ja yritettiin loppuun saakka. Ne on tärkeitä asioita ja niistä pidetään kiinni, Vuori totesi.

TPS koki uuden takaiskun Timo Seppäsen loukkaantuessa.

Pikkubussillinen pelaajia

Kolmannen erän alun jääpallon jälkeen länsirannikon toissijaisen derbyn tunnetaso saatiin uuteen nousuun Timo Seppäsen jäätyä Elon taklaamaksi. Seppänen jätti pelin kesken ja Elo sai lähteä laitataklaustuomion jälkeen suihkuun. TPS:n viiden minuutin ylivoima oli tehojen suhteen heikko, mutta rangaistuksen päättyessä Lukon takaa-ajolle varattu aika oli pudonnut alle kahdeksaan minuuttiin.

Kahden ensimmäisen 20-minuuttisen tapaan erän loppu oli jälleen Lukko-merkkinen. Raumalaisten monen minuutin yhtäjaksoinen pyöritys nosti TPS:n aiemmissa otteluissa monesti nähdyn viimeisten minuuttien sulamisen ajankohtaiseksi puheenaiheeksi, eikä Palmrothin kaksiminuuttinen helpottanut viidellä puolustajalla pelanneen Palloseuran tilannetta. Turkulaispuolustus onnistui silti pitämään Lukon maalin päässä ja 24 torjuntaa kirjauttanut Ahlqvist sai pomputtelusta huolimatta tililleen TPS-kauden 16:n kolmen pisteen voiton.

– Ei pelattu paremmin tai saatu enempää maalipaikkoja kuin esimerkiksi Jokereita, HIFK:ta ja Kärppiä vastaan, mutta tämä on mielenkiintoinen bisnes ja päivän kunto ratkaisee. Lauantaina on psykologisesti helpompi lähteä pelaamaan. Rentouden puuttuminen on tehnyt pelaamisesta hermostunutta ja pelokasta, joten tärkeä voitto, Virta mietti.

– Toivon meidän peliin lauantaille lisää intensiteettiä. Intensiteetti oli tänään korkea tuomarin pillin soimisen jälkeen ja se on osa viikonloppupeliä, mutta toivoisin että pystyisimme lisäämään pelin nopeutta ja etenkin syöttöjen vauhtia, TPS-käskyttäjä jatkoi.

Lukon Vuori puolestaan oli tyytyväinen omiensa vauhtiin ja näki raumalaisten esityksessä paljon hyvää.

– Pelinopeuden ja intensiivisyyden nostaminen on ollut tavoite alusta lähtien. Se on meidän tyyli ja pidetään siitä kiinni. Tietenkin kun vähän vauhtia lisää, niin saattaa tulla vähän virheitäkin, mutta opitaan niistä. Olen tyytyväinen siihen että pelinopeus pysyy ihan hyvänä.

– Otetaan puolustukselliset virheet pois, niin ollaan hyvällä suunnalla, päätti Vuori päätti.

Vielä päätössummerin jälkeen käyty jälkipuinti antoi eväitä alle vuorokautta myöhemmin Raumalla käynnistyvään revanssiin, mutta tulostaulua koristaneiden 4-3-lukemien myötä tämäkin näytös merkittiin kauden trendin mukaisesti TPS:n nimiin. Lauantain kohtaaminen antaa silti Lukolle tilaisuuden ottaa menetetyt kolme pistettä takaisin joukkueiden taistellessa viimeisistä pudotuspelipaikoista. Perjantain jälkeen TPS on 10. 58:n pisteen saaliilla, Lukko on yhden ottelun vähemmän pelanneena kuuden pisteen päässä.

Virta ei vielä ottelun jälkeen kertonut lisätietoja loukkaantuneen Seppäsen kunnosta lauantain ottelua ajatellen. Kaksi puolustajaa loppukaudeksi menettäneen TPS.n pelaajahankinnat herättivätkin jälleen keskustelua, mutta tilanteeseen eie ollut tarjolla päivitystä.

– Tilanne on loistava. Meillä on pikkubussillinen pelaajia tuolla odottamassa julkistamista, Virta lohkaisi.

– Uskon että saadaan jotain vielä aikaiseksi, olen sen suhteen toiveikas. Keskushyökkääjä edellä on tässä menty, mutta puolustuskin on mennyt kapeaksi. Täytyy olla kärsivällinen.