Lukko taisteli loppuun asti

LIIGA / Raportti
Peli kestää vähintään 60 minuuttia ja on ohi vasta kun tuomari on käynyt suihkussa. Lukon hallitsemassa pelissä palkinto työstä seisoi vasta lopussa. Tarkalleen ottaen sekunnin päästä lopusta.

Ottelu alkoi todella sekaisesti. Monien kiekon menetysten jälkeen Lukon Erik Hämäläinen pelattiin puolittaiseen läpiajoon, mutta Jason Elliott piti patjansa yhdessä ja torjui tilanteen.

Pian nähtiin ikävä loukkaantuminen vaarattoman näköisen tilanteen seurauksena. Lukon Janne Siivonen jäi Markus Seikolan alle ja polvi taittui pahan näköisesti.Tuskaisen näköinen Siivonen talutettiin pukusuojaan. Lukon peli meni hieman sekaisin joukkuetoverin loukkaantumisesta. Lukon pakit jakelivat surkeita avaussyöttöjä ja Tepsi pääsi painamaan peliä Vehasen maalille.

Vieraiden Viinasen jäähyn aikana ihmeparantumisen kokenut Mikko Rautee hakkasi Vehasen hallussa olevaa kiekkoa ja Vehanen tiputti kiekon, josta Alatalo nappasi sen ja veti sen vanhanaikaisella ohi Vehasen suojiin, josta Rautee törkki sen rajusti verkon perukoille. Kunnon amerikkalaisfutistyylinen maali, josta riittää keskusteltavaa ja jopa jossiteltavaa.

Mikael Holmqvist sai 2+10 minuuttia taklattuaan Marko Toivosta rumasti kyynerpäällä poskeen. Ruotsalainen suivaantui ilmeisesti Toivosen rajusta keskiaulueen puhtaasta pommista. Lukon ylivoima oli todella sekavan näköistä ja pian jatkettiin tasakentällisin.

Lukon Quinn Hancockin koukattua Ville Vahalahden genitaaleista nurin, Tepsi pääsi ylivoimalle. Palloseurankaan tilastojen mukaan liigan parhaasta ylivoimasta ei jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa.

Toinen erä

Toinenkin erä alkoi sekavasti. Kiekko pomppi pari kertaa raumalaisille ja nämä loivat vaarallisia paikkoja Elliottin maalille, mutta tekopaikoissa raumalaisten kädet jäätyivät totaalisesti. Esimerkiksi Pasi Saarela pääsi läpiajoon, mutta koetti jotain ihmeellistä rystynostoa, jonka Elliott torjui varmasti.

Tepsin Ville Immonen petasi Matias Metsärannalle puolittaisen läpiajon, mutta laiturinuorukaisen kädet eivät riittäneet yllättämään Vehasta. Itseasiassa nuorukainen ei edes saanut laukausta aikaiseksi.

Yerkovichin jäähyn aikana nähtiin taas kaksi minuuttia umpisurkeaa ylivoiman rakentelua.

Tasakentällisin Ville Vahalahdella oli läpiajo, mutta Vehasen oikea-aikainen heittäytyminen esti maalin synnyn.

Tasoitus oli myös sääntöjen rajamailla oleva tahtomaali. Matti Kaipainen kuljetti kiekkoa ja lauottuaan sen, syöksyi itse kiekon perään kaataen maalivahdin maalin perukoille. Sekä linjatuomari että tuomari näyttivät maalia. Tilannetta ihmeteltiin videoltakin, mutta tuomari pysyi lujana: se oli maali. Jälkikäteen lehdistötilaisuudessa erotuomaritarkkailijan sanoi, että hänen näkemyksensä mukaan maalia ei olisi kuulunut hyväksyä, koska kukaan ei työntänyt Kaipaista maaliin.

Normion jäähyn aikana nähtiin illan ensimmäinen kunnon ylivoima ja palkinnoksi siitä myös ylivoimamaali. Kai Nurminen asetteli kiekkoa kuin palloa golf-kentällä ja tykitti B-pisteiden kaarelta tiukan lämärin ohi Vehasen.

Tepsin mylly jauhoi tehokkaasti kun Mikael Holmqvist punnersi taidolla ja tahdolla ohi Mikko Purontakaisen ja vippasi kiekon hallitusti ohi Vehasen. Upea maali kertakaikkiaan.

Lukko otti ilmeisesti mallia äskeisestä maalista. Erän viimeisellä minuutilla Toni Koivisto tuli keskeltä läpi ja vei Markku Paukkusen totaalisesti kahville ja sijoitti kiekon tarkasti Elliottin längistä sisään.

Kolmas erä

Erän alussa Palloseura tuli vahvasti. Paras maalipaikka nähtiin kuin Jaakko Harikkala vapautti Kaipasen mahtavalla syötöllä omalta B-pisteeltä. Kaipainen veivasi hyvin, mutta Elliottin patja venyi yllättävän pitkälle. Tilanteen seurauksena Paukkunen joutui jäähylle. Lukon ylivoima loi laukausupaikkoja, mutta Elliott kesti. Jäähyn viime sekunneilla Koivisto taklasi vaarallisen näköisesti Kimmo Peltosta laidan lähellä.

Niko Mikkolan luultua pelaavansa Denniksessä ja pelaten sekunttitolkulla kiekkoa kädellään, Lukko pääsi ylivoimalle. Nyt TPS:n alivoima näytti miksi se on liigan parasta. Lukon kuvioilla ei ollut mitään mahdollisuutta onnistua.

Tasakentällisin peli puuroutui ja muuttui tyystin keskialueen laitaväännöksi. Lukko loi tarkoilla pystysyöllä hyviä läpiajomahdollisuuksia.

Elliottin siirrettyä maalin noin neljännen kerran tahallaan paikaltaan sai hän viimein jäähyn. Jäähyä odotellessa Lehkonen otti ns. venäläisen aikalisän. Vuorio maaliin Vehasen tilalle. Ylivoimalla Lukon Torkilla oli mahdollisuus laittaa kiekko tyhjään maaliin, mutta Elliott teki upean petershiltonmaisen tiikerisyöksyn ja haali vedon alleen. Hetken päästä Vehanen takaisin maalille.

Lukko ei antautunut. Maalivahti pois ja extramies laatikkoon. Kaipaisella olikin loistava paikka iskeä kiekko maaliin, mutta Elliottin heittäytyminen piti maalisuhteen ennallaan. Kiekko jäi elämään, mutta sen päälle syöksyi huikean paluun tehnyt Rautee. Viimeisellä sekunilla Viinanen laukoi lähes nollakulmasta kiekon Elliottin suojiin. Pakkipari Paukkunen & Kauppisen ihmettelessä katsojamäärää tulostaululta, Kaipainen sai hakata Elliottin suojia niin kauan, että kiekko ponnahti verkkoon. Ajassa 59.59 Lukon tasoitus. Maali meni totaalisesti pakkien piikkiin.

Jatkoaika

Ensin Vahalahdella oli loistava paikka, mutta ranneveto meni parikymmentä senttiä ohi oikean tolpan. Vastahyökkäyksestä Torkki oli survoa kiekkoa maaliin, mutta tällä kertaa turkulaispakit siivosivat maalin edustan edes välttävästi . Lukon siniviivavedot loivat paniikkia Elliottin maalille ja Kauppisen otettua illan tyhmimmän jäähyn lyötyään Torkkia kypärään Lukko pääsi ylivoimalle. Molari pois ja hirveä mylly maalile, mutta kello pelasti Elliottin maalin.

Summa summarum

Illan onnistujiin voidaan laskea Tepsin puolelta Mikko Rautee ja maalivahti Jason Elliott. Elliott pomputteli aivan kaikkia kiekkoja, mutta onnistui olemaan hyvällä prosentilla kiekkojen tiellä. Kolmannen erän lopulla ja jatkoajalla Elliott nappasi monia gamesaver-torjuntoja. Tepsin puolustus on pahoissa ongelmissa. Petriläinen ja Grönman ovat takalinjojen murheenkryynejä. Grönman joutui juoksemaan kiekon perässä ja aiheutti pakkikaverilleen ongelmia. Tämän illan emämoka nähtiin Oskulta kun tämä gynekologin poika laukoi alimpana miehenä heikon sutaisun raumalaiskarvaajan jalkaan ja kaatui kaupanpäällisiksi ja päästi tämän läpiajoon. Pakit Kauppinen ja Paukkunen koettavat olla niin kiekollisia, että varsinainen leipätyö puolustaminen unohtuu jatkuvasti. Puhtaat paperi pakeista voi antaa vain Sergei Yerkovichille ja Markus Seikolalle. Varsinkin Yerkovich avasi peliä hyvin varman peruspelin ohella

Immosen pelissä sen sijaan alkaa näkymään pieniä valonpilkahduksia. Paremmalla onnella ja laitureilla olisi miehelle voinut kertyä parikin tehopistettä tästä illasta. Ikävä piirre pelissä oli Alatalon ja Nurmisen jatkuva jälkihakkaaminen. Syy miksei jäähyaition ovi heilu tästä, taitaa olla nimet selässä.

Lukko pelasi hyvin nimenomaan joukkueena. Maalivahti Vehanen saa napsia flunssalääkkeitä kotimatkalla, sillä niin kylmä hänelle tänään tuli. Näkyvimmät pelaajat olivat Kaipainen, Saarela ja mojovia pusuja jakeleva Toivonen. Myös Toni Porkka on saanut lisäuskallusta kiekolliseen peliin maajoukkuekomennuksen ansiosta. Lukon ulkomaalaisista ei kukaan erottunut kentältä mitenkään.

Kommentit

Lukon valmentaja Ismo Lehkonen vakuutteli tyytyväisyyttään pokerinaamalla.

-Mun mielestä ansaittu pinna. Olen ollut kauden aikana turvallin mielin kauden aikana kun tuo huumori, tuo taistelu ja tuollainen työmoraali on tuossa ryhmässä ollut. Vietän enemmän ja enemmän hauskoja hetkiä kun nautin ihan älyttömästi tuon meidän ryhmän toiminnasta. Kyllä me tullaan plussan puolelle pääsemään tässä jatkossa, totesi Lehkonen.

Kysymykseen Siivosen jalan kunnosta Ika suhtautui pessimistisesti

-Siinä meni varmaan sivusiteet. Kun olen lukuja vaille lääkäri niin veikkaisin, että vääntyi ja on pidemmän aikaa poissa. Toivottavasti mikään ei katkennut ja olisi vain venähdys, harmitteli Lehkonen.

-Asia on selvä, että jos jääkiekossa saadaan erän loppuun maali niin se tappaa vähän kaverilta tunnetta ja nostaa meidän tunnetasoa, analysoi Lehkonen Lukon toisen erän lopun kavennusta.

Tepsin valmentaja Kari Jalonen oli vähäpuheisempi

-Meiltä ihmeellisten esitysten ilta. Lukon ensimmäinen maali: koko halli odottaa Lukolle jäähyä ja se hyväksytäänkin maaliksi ja sitten katsotaan videonauhalta mitä siellä on itseasiassa tapahtunut. Tähän toisen erän loppuun kiekonmenetys keskialuella, Immonen menettää kiekon. Sitten viimeisen sekunnin tasoittava maali. Niiden hyökkäyspäässä aloitus ja siihen väliin mahtui vielä Mikkolan pesäpalloheitto. Tyhmä jäähy vielä jatkoajalla poikittaisella päähän. Kauppinen ja tyhmä jäähy ja me jouduttiin taistelemaan vajaallakin tuo loppu. Mutta täytyy olla tyytyväinen tuohon pisteeseen. Jason Elliott oli kuitenkin se herra joka tuon pisteen meille pelasi.

-Jonkunnäköinen jarru on täällä kotihallissa päällä. Ei saatu itsestämme omaa tasoamme irti. Pojillekin sanoin tuossa kopissa, että tämä on vain jääkiekkoa. Maailmassa tapahtuu paljon muitakin asioita. Tää on urheilua ja meidän pitäisi saada tuohon sellaista rentoutta, analysoi Jalonen.

-Lukko on nälkäinen ja liikkui hyvin. Me ei oikein pystytty vastaamaan siihen liikeeseen toisessa erässä ja kolmas erä menikin tällaiseksi asemasodaksi, Jalonen kuvaili vastustajaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle