Vapauttava kotivoitto

LIIGA / Raportti
Ennen illan ottelua TPS oli luisumassa pahaan alamäkeen. Viime kauden kammottava alku oli tuoreessa muistissa eikä kaksi ensimmäistä peliä luvannut täksi kaudeksi paljon parempaa. TPS taisteli kuitenkin hienosti ja otti Oulun Kärpistä mukavan kotivoiton.

Nihkeä ensimmäinen erä

Marko Kauppinen oli illan sankari

© Matti Liljaniemi
alt="Marko Kauppinen oli illan sankari">

Ottelun ensimmäinen erä tarjosi 6574 paikallaolleelle nihkeää kiekkoviihdettä. Syötöt eivät löytäneet kohteitaan ja pelistä puuttui idea. Hyvin pian vaihdettiinkin jääkiekosta pystypainiin. TPS iski ottelun avausmaalin 12 minuutin jälkeen. Asialla oli puolustajan tontiltaan hienosti noussut Marko Kauppinen. Kauppinen sai kiekon omalla siniviivallaan ja pyöri Kärppien kentällisen läpi ennen kylmäveristä viimeistelyään maalin edustalta. Kauppisen tuuletus kertoi, että katsojat eivät olleet yksin yllättyessään maalintekijän henkilöllisyydestä.

Kärpät ei ensimmäisessä erässä juuri tilanteilla mässäillyt ennen Mikko Koivun rangaistusta 17 minuutin kohdalla. TPS:n hyvin aloittanut alivoimaryhmä pelasi laiskaa peliä ja Kärpät pääsi kerta toisensa jälkeen nousemaan vapaasti takatolpalle. Erityisesti sopeutumisvaikeuksista kärsivä Sergei Jerkovitsh oli hetkittäin helisemässä, mutta paikkasi kyllä hyvin katkomalla Kärppien syöttöjä ja häätämällä miehiä takatolpalta. Hieman tarkemmalla pelillä Kärpät olisi voinut hyvinkin tasoittaa pelin vielä ensimmäisen erän aikana. TPS lähti kuitenkin erätauolle maalin johdossa.

Kunnon jääkiekkoa

Ensimmäisen erän karmeuksien jälkeen toinen erä oli tervetullutta piristystä. Kumpikin joukkue pelasi kelvollista jääkiekkoa ja sai syöttöjäkin kohdalleen. Kärpät tasoitti pelin ylivoimalla kolmen minuutin pelin jälkeen. Mikko Myllykoski katkaisi hyvin kiekon hyökkäyssiniviivalla ja pääsi ampumaan tulisen lämärin. Tilanteessa oli päällä täydellinen maski, joten Jason Elliotilla ei ollut paljon sanottavaa. Oudosti Kärpät ei pystynyt hyödyntämään varhaisen maalinsa tuomaa psykologista piristystä, vaan TPS meni maalin jälkeen menojaan. Kun Kärpät innostui jäähyilemään ja otti kaksi päällekkäistä kaksiminuuttista, TPS käytti tilanteen hyväkseen ja siirtyi Niko Mikkolan maalilla johtoon. Maali syntyi b-pisteen kaarelta hienon yv-kuvion seurauksena.

Erän toinen puolisko ei tarjonnut paljon parempaa harvalukuisille Kärppä-kannattajille. Molemmat joukkueet jäähyilivät vuorotellen pitkin erää, ennen kuin Kai Nurminen jatkoi hyvin alkanutta kauttaan ja siirsi TPS:n kahden maalin johtoon. Joni Pitkäselle tuli täydellinen ajatuskatko ja hän iski rystyllä Tuomas Grönmanin syöttöyrityksen kauas keskialueelle, josta Nurminen poimi sen mukaansa. Harvinaisesti mies jaksoi polkea täysillä ja pääsi vapaasti Bäckströmiä vastaan. Miehen tavaramerkkinä tunnettu rannelaukaus lähti tarkasti ja kovaa. Kiekko livahti längistä maaliin ja TPS ratkaisi pelin.

Vaisu päätös pelille

Kai Nurmisen kultaranne viuhahti kertaalleen

© Matti Liljaniemi
alt="Kai Nurmisen kultaranne viuhahti kertaalleen">

Kolmas erä olisi voinut tarjota hyvää viihdettä, mikäli Kärpät olisi saanut nopean alun erään. Hölmöt jäähyt kuitenkin veivät terän takaa-ajolta ja tarjoilivat TPS:lle avaimet voittoon. Kauppinen iski ylivoimalla illan toisen osumansa Mikko Koivun syötöstä, eikä Kärpillä ollut enää kuin teoreettiset mahdollisuudet.

Kärpät sai viimeisen kymmenminuuttisen aikana muutamankin maalipaikan, mutta onnistui jotenkin tunaroimaan ne vaarattomasti ohi TPS-maalin. Petr Ton olisi yksinään voinut tehdä pelistä taistelun käyttämällä kaksi avopaikkaansa hyväkseen, mutta molemmilla kerroilla veto suuntautui muikkuverkkoihin. TPS olisi niin ikään voinut tehdä hyvinkin kolme maalia, sillä Kärppien heikkoutena pidetty puolustus roikahti täysin erän loppuhetkillä. Vain Niklas Bäckströmin hyvä erä piti lukemat siedettävinä.

Selvä ero

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ei kuultu mitään mullistavaa. Kari Jalonen oli tyytyväinen TPS:n hyvästä esityksestä ja erityisesti tehokkaasta viimeistelystä. Kari Heikkilä oli toisaalta tyytyväinen omiensa yrityksestä, mutta harmitteli muutamaa virhettä, joiden kautta TPS lopulta ratkaisi ottelun.

Loppunumerot ovat aivan ansaitut. Kärpät oli jotenkin koko illan pari potkua TPS:ää jäljessä, eikä varsinkaan Kärppien puolustuksella ole mitään syytä olla tyytyväinen tällaiseen esitykseen. Tarkemmalla viimeistelyllä TPS olisi voinut lähes tuplata luvut, mutta tästä iso kiitos kuuluu myös Niklas Bäckströmille. Vaikka voittomaali tulikin hänen jäähynsä aikana ja Kauppisen toinen maali osui matkalla hänen räpyläänsä, oli maalivahti tänään Kärppien paras.

» Lähetä palautetta toimitukselle