TPS siirsi mestaruusjuhlia eteenpäin

Palloseura oli ennen illan ottelua yksinkertaisen asetelman edessä – joko joukkue voittaa, tai vaihtoehtoisesti kaulaan tulee pelin jälkeen hopeinen mitali. Paineensietokykyä tuntui löytyvän, sillä joukkue otti vakuuttavan voiton numeroin 5-0. Illan suurin sankari oli tehot 2+1 kerännyt Antti Aalto. Teemu Lassila puolestaan pelasi TPS-maalilla nollapelin.

Loppuunmyyty Turkuhalli sai tänään nähtäväkseen hyvän kiekkoillan. Pelin viihdearvo oli huomattavasti korkeammalla kuin ensimmäisessä Turun koitoksessa. Mikäli myöhemmin osoittautuu, että kyseessä oli tämän kauden viimeinen liigaottelu Turussa, oli peli ainakin finaalien arvoinen.

Palloseura oli päättänyt, ettei ottelu pääty vieraiden mestaruusjuhlintaan, ja joukkue uskalsi pelata, eikä pelkästään jarrutella ja antaa avaimia vastustajan käteen. Vastaavasti Kärpät ei saanut itsestään ehkä aivan kaikkea irti, sillä onnistujat olivat kovin harvassa.

Palloseura painaa päälle

Ottelun alku oli hieman hermostuneen oloinen. Ensimmäinen tasokas maalintekopaikka aukeni toisessa vaihdossa Ville Vahalahdelle, joka pääsi puolittaiseen läpiajoon. Bäckströmin vastaantulon ansiosta numerot säilyvät nollilla. Tilanteen ulkopuolella tapahtuneen rikkeen johdosta Kärppien Jussi Jokinen passitettiin kahden minuutin istunnolle. Vieraat kestivät kuitenkin jäähyn loppuun ilman erikoisempia ongelmia.

Heti jäähyn loputtua Kärpille avautui hyvä paikka Saarenheimon ja Juntusen päästessä 2-1-hyökkäykseen. Saarenheimo päätti ampua itse, kudin suuntautuessa Lassilan suojiin. Ottelun alussa Lassila vaikutti hieman hermostuneelta ja kiekot hyppivät suojista pariin otteeseen kentälle. Mitä pidemmälle pelissä mentiin, sitä paremmin nuori veskari kuitenkin pääsi otteluun mukaan. Oikeaksi osoittautunut maalivahtivalinta oli ennen ottelua ollut Jukka Koivun mukaan suhteellisen helppo:

- Se oli sillä tavalla selkeä, että vaikka sitä pohdittiin viime pelin jälkeen aika pitkään, niin äänet meni kyllä aika yksinomaan Lassilalle, niiltä keneltä mielipidettä kysyttiin. Meillä on edelleen maalivahtipeli ollut hyvää koko kauden, ja meillä on kaksi hyvää maalivahtia, ja saatiin siihen jatkoa tänään.

Tuomarilinja oli avauserässä melkoisen tarkka. Kruus lähetti pelaajia istunnoille varsin helpolla ja molemmat joukkueet pääsivät hakemaan maaleja ylivoimalla. Jäähyrumbaa jatkoi kuuden minuutin pelin jälkeen Antti Aalto ja hieman ennen ylivoiman loppua puolestaan Petr Tenkrat passitettiin jäähypenkille. Paras yksittäinen paikka jäähyjen aikana tuli Mika Alatalolle, jolle pelattiin kiekko vapaaseen paikkaan takatolpalle. Alatalo ei epäonnekseen saanut kiekkoa nousemaan, ja Bäckström selvisi tilanteesta säikähdyksellä.

Seuraava vähältä piti –tilanne oli edellistäkin täpärämpi. Marko Kauppinen ampui siniviivalta lujan, mutta maskittoman laukauksen, joka hyppäsi Bäckströmin räpylästä tolppaan. Kruus varmisti vielä videolta, ettei kiekko käynyt maalissa asti eikä ”maalia” luonnollisesti hyväksytty.

Tolpatkaan eivät enää pelastaneet Kärppiä hetkeä myöhemmin. Ansaittuakin kritiikkiä aiemmista peleistä saanut Antti Aalto sai tänään juonen päästä kiinni kunnolla. Ensimmäinen näyttö tästä saatiin erän loppupuolella, kun Aalto tarjoili kiekon kulmasta Nurmiselle. Tämä ei yrittänyt ampua etukulmasta, vaan lähti kiertämään Kärppä-maalia ja iski kiekon täpärästi ”vanhanaikaisella” tolpan ja Bäckströmin räpylän välistä maalin perukoille ajassa 14.27. Ironista on ,että pressiaitiossa kritisoitiin juuri laukausten vähyyttä Nurmisen pelissä. Nurminen taisi näyttää, että onnistuu maalinteko muutenkin.

Erän loppuun saatiin vielä kaksi hieman kyseenalaista jäähyä. Ensin TPS:n Schneider ja tämän jälkeen Kärppien Stepanek pääsivät penkkiä kuluttamaan. Kärppä-ylivoima ei tänään vakuuttanut, TPS sen sijaan pystyi luomaan aiempia otteluita parempaa painetta Kärppä-maalille. Aalto oli saada illan toisen syöttöpisteensä, mutta Seikola ei kyennyt ohittamaan Bäckströmiä. Myöskään siihen ei pystynyt Joni Lius, puolittaisesta läpiajostaan huolimatta. Erätauolle kuitenkin lähdettiin TPS:n ansaitussa johdossa.

Tapahtumarikas toinen erä

Toisen erän alku oli erittäin viihdyttävää kiekkoa. Varsinainen Hawaiji-vaihe alkoi TPS:n saadessa erän alkupuolella toisen maalinsa. TPS:n kolmosketju pääsi vastahyökkäykseen, ja Mikko Rautee heitti kiekon maalille. Hyvässä paikassa ollut Tuokko huitoi kiekosta ohi, mutta Palloseuran kannalta parempi niin. Peliväline nimittäin ajautui suoraan takatolpalla odottaneelle, ja ehkäpä kauden parhaan pelinsä pelanneelle Kiviharjulle, joka sai nauttia iskiessään kiekon tyhjään maaliin ajassa 24.45.

Maalin jälkeen näytti siltä, ettei seuraavaa täysosumaa tarvitsisi kauaa odottaa. Kummaltakin joukkueelta unohtui puolustuspelaaminen usein melkoisen pahasti, ja paikkoja lisämaaleihin riitti. Kärppien parhaat tilaisuudet koituivat Petr Tenkratille, joka loistavalla luistelullaan ja maalipaikkoihin pyrkimisellään erottui muuten vaisusta Kärppä-laumasta.

Tenkrat pääsi kahdesti lyhyen ajan sisään läpi, muttei saanut maalia aikaan. Ensimmäisellä kerralla Tenkratia pystyi estämään Kimmo Peltonen, joka virvelöi mailallaan tältä vauhdin pois. Kruus ei tekoa jäähyn arvoiseksi noteerannut, toisin kuin valtaosa paikalla olleista. Jälkimmäisen avopaikan pelasti Rautee, joka pystyi estämään Tenkratin maalintekoaikeet ilman koiruuksia.

Läpiajojen lisäksi erä tarjosi jälleen molemmille tilaisuuden maalintekoon myös ylivoimalla ja lukuisilla ylivoimahyökkäyksillä. Yleisöllä riitti nähtävää, mutta veskarit tekivät minkä voivat, ja molempien joukkueiden tehot pysyivät paikoista huolimatta piilossa. Kärpillä oli lukuisia 3-2-hyökkäyksiä kun TPS-hyökkääjät eivät ehtineet puolustajien avuksi. Oululaiset kuitenkin tuhrivat tilanteet useimmiten saamatta aikaan edes kunnon laukausta.

Erän loppua kohti tahti hieman laantui, ja peli rauhoittui uudestaan. Kärpät tosin sai vielä erinomaisen tilaisuuden kavennukseen Tenkratin noustua jälleen vahvasti ylös. Lassila pystyi vaivoin torjuntaan ja pelastamaan maalin edestä lähteneen jatkolaukauksen. Voi sanoa, että mailansa tilanteessa kadottaneella Lassilassa oli jo hieman korkeampiakin voimia apunaan. Lisämaaleja ei enää erässä nähty, mutta katsomossa tuskin oli kenelläkään tylsää.

Passivoituuko Palloseura jälleen?

TPS johti kahta ensimmäistä finaalia molempia maalilla, mutta hävisi kummatkin. Kolmanteen erään jännitettiin, riittäisikö tällä kertaa kahden maalin johto. Ongelmia ei Tepsillä tässä suhteessa tänään ollut. Kärpät ei kolmannessa erässä enää kyennyt luomaan kunnollisia maalipaikkoja, ja TPS iski varmimmaksi vakuudeksi lopulta melkoisen tylyt luvut taululle. Palloseura myös pelasi aktiivisesti loppuun asti, eikä jäänyt vain odottelemaan naapurin ratkaisuja. Kärpät yritti kolmannessa erässä ketjuja muuttamalla saada peliinsä uutta virtaa, mutta tuloksetta.

- Se oli semmoista tekohengitystä, jotain kokeiltiin... On jotain päiviä, että vaikka siellä suorittaisi käsilläseisonnan, niin se ei toimi. Tänään oli semmoinen päivä, kuvaili Kari Heikkilä muutoksia ja niiden vaikutusta.

Erän alkupuolella ei kentällä tapahtunut juuri mitään mainitsemisen arvoista. Lopun alkua Kärpille enteillyt niitti syntyi heti erän puolivälin jälkeen. TPS pääsi hyvään vastahyökkäykseen Niko Mikkolan johdolla, ja tämä laukoi itse. Bäckström torjui kiekon vaivoin eteensä, josta Aalto pääsi korjaamaan hedelmät, tuloksena hallittu nosto yli jäässä olleen veskarin ja taululle kolmen maalin johto. Aallon maalin kunniaksi halliin saatiin aikaiseksi myös yleisöaalto, jota Jukka Koivu kehaisi ottelun jälkeen:

- Kun aina puhutaan turkulaisesta yleisöstä, niin tällaista aaltoa mä en kyllä tiedä missään muualla Suomessa kuin täällä. Täällä on kyllä valtava aalto, enkä nyt tarkoita Antti Aaltoa, vaan tuota yleisöä. Se on aika hieno tunne kun tuolla tavalla yleisö lähtee mukaan.

Kolmas maali avasi lopullisesti kotijoukkueen hanat. Henrik Juntusen jouduttua istunnolle lähes heti maalin jälkeen, iski Palloseura ylivoimalla. Vykoukal pääsi nousemaan maalia kohti, mutta ei laukonut, vaan pelasi kiekon takatolpalle nousseelle Aallolle. Tämä kiitti, ja siirsi kiekon maaliin viimeistellen näin ottelun toisen maalinsa kahden minuutin sisään.

Karkelot jatkuivat muutamaa minuuttia myöhemmin Kimmo Peltosen sudittua oman reboundinsa maaliin, yli Bäckströmin, jonka maalinjälkeisistä eleistä päätellen muutaman kentällä olleen Kärppä-pelaajan korvat saattoivat hieman punottaa.

Ottelun ratkettua TPS siirsi nilkkavammasta hiljattain toipuneen Vahalahden vilttiin. Kiviharju nostettiin kakkoskenttään, ja ylimääräisenä hyökkääjänä aloittanut Mika Suoraniemi sai lopussa jääaikaa.

- Vahalahden suhteen tämä oli tämmöistä hätävarjelun liioittelua. Haluttiin Ville saada sieltä pois, koska jos ajatellaan, että hän on ollut yli kuusi viikkoa poissa, niin… tämä ottelurytmi on kuitenkin sellainen, että mitä enemmän hänelle saadaan happea, niin sen parempi, kertoi Koivu.

Lopussa sattui vielä pahan näköinen tilanne, kun Peltonen heittäytyi Kärppä-laukauksen eteen vieraiden pelatessa ylivoimalla. Kiekko osui Peltosta kaulaan, joten tilanne oli varsin vaarallinen. Pahasti ei kolhun jälkeen suoraan pukuhuoneeseen poistunutta Peltosta kuitenkaan sattunut. Koivu kertoi tilanteesta seuraavasti:

- Se tuli suoraan tänne kaulaan, lihaksistoon. Ei tullut suoraan eteen. Sillä tavalla oli onni onnettomuudessa.

Sarja jatkuu ylihuomenna

Vaikka numerot olivat Kärppien kannalta melkoisen rumat, ei Kari Heikkilästä ainakaan päällepäin näkynyt ihmeempää hermostumista. Itse tappiota ei Heikkilä ihmeemmin selitellyt. Väsymyksestä kuulemma ei ollut kyse, vaikka palautumisaika oli edellisen ottelun jälkeen jäänytkin lyhyeksi:

- No ei se eilinen kyllä jaloissa painanut. Tänään oli ihan uusi peli ja sama ohjelmahan meillä tässä on Tepsin kanssa. Joukkueiden välinen ero oli tänään juuri semmoinen mitä tulostaululla näkyi. Ei sitä oikein enempää voi selittää. Toinen joukkue halusi voittaa tämän pelin ja oli selkä seinää vasten – toinen joukkue ei halunnut niin paljoa. Silloin kun pakon edessä pelataan niin sen näkee. Ei oltu valmiita katkaisemaan tätä ottelusarjaa.

Koivun oli helppo kehua omiaan joukkueen taisteltua komean voiton:

- Me saatiin ensimmäisen kerran tämän sarjan aikana semmoinen koko joukkueen rento hermokontrolli ja tunnetaso. Sitten ennen kaikkea meidän pääpelaajat otti tänään sitä roolia mitä heidän kuuluu ottaakin. Sitten vielä näin ehjä puolustuspelaaminen – toki siellä oli muutama hyvä paikka vastustajalla – mutta kuitenkin jaksettiin puolustaa ja tehdä sitä omaa asiaa.

- Tietysti olen tyytyväinen vielä siitä, että pystytään kilpailemaan tästä voitosta. Se olisi ollut kyllä vähän liian halpa, jos tästä olisi lähtenyt poikki. Mun mielestä kuitenkin me ollaan kaksi edellistäkin ottelua oltu hyvin lähellä toinen toisiamme. Erot ja marginaalit on kuitenkin niin pieniä. Hienoa, että päästään vielä sunnuntaina vähän ottamaan mittaa, veti Koivu pientä yhteenvetoa tähänastisista otteluista.

mielipide

Onko aloitusten voitolla merkitystä ottelun lopputulokseen?
lue lisää

Lehdistötilaisuuteen saatiin pientä kevennystä, kun Heikkilältä kysyttiin, onko Bäckströmin polvi puudutettu. Tiedä sitten, odottiko toimittaja itsekään vastausta hilpeyttä herättäneeseen kysymykseensä, mutta Heikkilän ”epätietoisuus” polven suhteen tuskin yllätti monia tässä vaiheessa kautta:

- Heh, en mä tiedä… Pannaan laastari siihen…

- Mä olen kuullut, että tämän kauden aikana joku joukkue olisi joutunut jopa käyttämään jääpusseja ottelun jälkeen, säesti Koivu virkaveljeään tilanteen hengen mukaisesti. Tämän jälkeen Koivu hieman vakavoitui, kun Antti Hulkkosen tilanne tuli puheeksi:

- Me oltiin tänään Hulkkosen kanssa sanotaan 50-50-tilanteessa, että mitä me tehdään. Edelleen tulin siihen tulokseen, että meillä terveet pelaajat pelaa. Tämä sama ratkaisu me tehdään sunnuntaiaamuna, että katsotaan mitä tämän asian suhteen hänen ympärillään tapahtuu. Nyt kun saatiin kaksi vuorokautta lisää, niin varmaan helpottaa huomattavasti. En lähde sen enempää veikkailemaan.

Hulkkosen loukkaantumisen myötä kokoonpanoon noussut Simon Backman oli yksi lukuisista illan TPS-onnistujista. Kärpistä sitä vastoin on todella vaikea keksiä onnistujia. Tenkrat saa plussaa siitä, että pystyi luomaan tilanteita hyökkäyspäähän, Aarnio puolestaan sentään pyrki osaltaan tavaramerkkiinsä, eli fyysiseen peliin. Kärpät johtaa finaalisarjaa yhä, ja on kahden ottelupallonsa turvin edelleen ykkössuosikki mestariksi. Sunnuntain peliin Kärppien on kuitenkin pakko nostaa tasoaan tai muuten on helppo ennustaa, että Turussa pelataan vielä ensi viikon tiistaina.