Maalit kortilla viime kevään finaaliuusinnassa

LIIGA / Raportti
TPS ja Kärpät eivät tuntuneet saavan keskinäistä paremmuutta selville kirveelläkään. Kun molemmat puolustivat tiiviisti, maalivahdit pelasivat virheettömän ottelun ja vielä ylivoimapelaaminen oli puolin ja toisin tervanjuontia, piti 65 minuutin jälkeen hakea ottelun ainoaa osumaa rangaistuslaukauksista. Palloseuran kohtalona oli kokea jo kauden neljäs rankkaritappio, kun Michael Nylander hassutti ratkaisumaalin ohi Teemu Lassilan.

Odotukset olivat ennen peliä korkealla kun viime kauden kaksi parasta joukkuetta kohtasivat Turussa. Viihdearvo oli kuitenkin melkoisen alhaalla, kun kumpikaan joukkueista ei saanut maalihanoja auki – eikä oikeastaan juuri tilanteitakaan. Ottelulle antoi leimaa varsinkin huono ylivoimapelaaminen, johon syyllistyivät joukkueista kumpikin. Vastaavasti voi tietysti kehua molempien puolustus- ja maalivahtipeliä, mutta yleisöä tämä ei paljoa lohduttanut. Jukka Koivulla riitti tappiosta huolimatta pilkettä silmäkulmassa pelin jälkeen, maalittomuuden viihdearvon suhteen:

näkökulma

Nylander ja Niinimaa toivat lisämaustetta otteluun[lue lisää]

- Tottakai jos tulee tänne ja heittää 25 egeä pöytään ja näkee nollaa-nollaa niin se on selvä asia, ettei se parasta markkinointia ole. Mitä siihen sitten keksii, niin en nyt ainakaan ihan äkkiä osaa sanoa. Siellä on varmaan viisaampia miehiä kun miettii sitä, kun ne on kerran rankkaritkin tähän kisaan tuoneet… Varmaan he osaa tämänkin asian päättää paljon paremmin kuin esimerkiksi minä.

Kärpät sanelee alkutahteja

Ottelun alku oli vierailijoiden. Jo avausvaihdossa Viktor Ujcik pääsi puolittain karkuun, mutta laukaus päätyi suoraan Lassilan syliin. Hieman myöhemmin Michael Nylander järjesti Jussi Jokiselle paikan, jonka tämä kuitenkin haaskasi. Tenkrat puolestaan järjesti Ujcikille uuden tilaisuuden maalintekoon, mutta tällä kertaa ohjaus meni yli maalin. Myös Mikko Lehtonen ja Janne Pesonen pääsivät koittamaan Lassilan virettä, mutta joutuivat pettymään.

Kotijoukkue ei erän aikana kyennyt luomaan vastaavaa määrää tilanteita. Paras tilaisuus koitti heikosti esiintyneelle Rob Valicevicille, joka ampui reboundin hyvästä paikasta kauas oikeasta osoitteesta. Valicevicin ketjukavereina oli Kai Nurmisen lisäksi poikkeuksellisesti Joni Lius. Voi sanoa, että tästä kolmikosta vain Nurmisen pelissä oli edes ajoittain sellaista meininkiä, mitä 1-ketjun pelaajalta kaivataan. Sentterimuutos sinänsä johtui huonosta onnesta, tarkemmin ottaen seuraavasta syystä:

- Aalto oli iso menetys. Hän sai eilen kiekon päähänsä harjoituksissa ja nyt tänä aamuna oli vielä päänsärkyä ja lääkärit sanoivat, ettei voi pelata. Aalto on meillä kuitenkin tällä hetkellä iso pelaaja ja varsinkin tuohon toiseen ylivoimaan Anttia ehkä kaivattiin. Jouduttiin aamulla tekemään nopeita ratkaisuja sen suhteen, kertoi TPS-luotsi Jukka Koivu.

Rikkonainen, mutta tapahtumaköyhä toinen erä

Jo ensimmäisessä erässä molemmat olivat päässeet kertaalleen ylivoimalle ja epäonnistuneet paikkojen luonnissa. Toisessa erässä sama tahti jatkui, ja jos mahdollista – vielä räikeämmin. TPS sai pelata neljä minuuttia ylivoimalla ja Kärpät kuusi. Yhteensä puolet erästä pelattiin siis viidellä neljää vastaan. Maalittomuuden vielä ymmärtäisi, mutta huomionarvoista oli se, ettei kumpikaan kyennyt luomaan edes tilanteita. Kärppien valmentaja Kari Jalonen selitti alivoimapelaamisen yleensäkin parantuneen liigassa:

- Meillä oli vaikeuksia päästä alueelle ja vastustajan alivoima pelasi aggressiivisesti. Me yritettiin yksinkertaistaa sitä alueelle pääsyä, mutta kyllä se vaan nykypäivänä niin on, että alivoimat on niin liikkuvia, että jos vähänkin huolimattomia syöttöjä tulee niin kyllä se näkyy. Näkisin, että alivoimapelaaminen on kehittynyt hirveästi nykypäivänä, se on niin aggressiivista. Tarvitaan laadukkaita syöttöjä, ennen kuin se pystytään murtamaan. Sitten vielä maalivahdit ottaa oman osansa pois.

Huono ylivoimapelaaminen sai myös TPS-valmennuksen huomion seuraavalla erätauolla:

- Kyllä me sitä koko ryhmän kanssa mietittiin toisella erätauolla, että mistä me sitä peliä saadaan levitettyä ja päästään pelaamaan kiekkoa sinne maalille. Ei me siinä onnistuttu. Pienistä asioista jos puhutaan, niin se on yksi syöttö joka voi hajottaa koko jutun. Kaikki varmaan tuijottaa nykyään videoita jo niin paljon, että tiedetään mitä toinen yrittää ja mistä ratkaisuja haetaan. Siihen pitäisi jotain keksiä, sillä voisi voittaa paljon pelejä jos sen saisi toimimaan, kertoi Koivu.

Rankkareita odotellessa

Kolmas erä ei ollut yhtä vaisu kuin toinen, mutta maalit jäivät edelleen puuttumaan. Mika Alatalo oli lähellä nousta sankariksi saatuaan loistosyötön maalille Ville Vahalahdelta, mutta Alatalon laukaus kilpistyi Niklas Bäckströmin suojiin. Kärpiltä puolestaan mm. Petr Tenkrat sai kokea samaa turhautumisen tunnetta toisessa kenttäpäädyssä, kun Lassila jatkoi hyviä otteitaan. Vielä aivan viimeisillä minuuteilla Michael Nylander sai aikaan melkoista kaaosta TPS-maalilla, mutta ilman tulosta.

Jatkoajalla Kärpät oli lähellä onnistumista. Paras tilanne koitti Eero Somervuorelle, jolle Janne Niinimaa tarjoili kiekon takatolpalle. Kuin ihmeen kaupalla Lassila sai vielä tähänkin laukaukseen mailansa väliin ja TPS selvisi ilman takaiskua jatkoajan loppuun. Hyötyä tästä ei kuitenkaan juuri ollut, sillä Jari Kauppilan epäonnistuttua totuttuun TPS-tapaan rankkarissa, näytti Nylander tekemisen mallia ja veivasi kiekon hienosti Lassilan taakse.

Voi sanoa, että vaikka ratkaisu saatiin vasta rankkareilla, niin oikea joukkue sai lopulta kaksi pistettä mukaansa. TPS olisi voinut hävitä pelin jo ennen Nylanderin hienoa rankkaria. Jukka Koivu ei vaikuttanutkaan turhan pettyneeltä saavutettuun pisteeseen:

- Puolustuspelaamiseen olen tyytyväinen. Vastassa oli ehdoton sarjan huippujoukkue. Neljä niin liikkuvaa kenttää kun niillä on, niin kyllä mä tosi tyytyväinen tähän pisteeseen olen. Tosiasia on, että vastustaja oli kiekollisessa pelaamisessa ja maalintekopaikoissa selkeästi edellä. Varsinkin ensimmäisessä erässä niillä oli 6-7 ihan selvää maalintekopaikkaa kun meillä oli pari. Alivoimapelaamiseemme olen tyytyväinen. Meillä on siinä ollut ihan selkeästi sellaista reserviä ja nyt onnistuttiin. Lassilalle kiitokset loistavasta maalivahtipelistä.

- Aika varovaista pelaamistahan tämä oli. Tiedettiin, että täältä on vaikea hakea pisteitä, ja ehkä se teki meitä jollain tavalla varovaisiksi. Kaiken kaikkiaan joukkue kyllä lähti hakemaan kolmea pistettä. Kaksi saatiin, ja ollaan siihen ihan tyytyväisiä. Ihan hyvää joukkuepelaamista esitettiin, viisikot pysyivät kasassa hyökkäys- ja puolustuspäässä. Hyvä maalivahtipeli tietysti oli yksi tekijä, veti puolestaan Jalonen peliä yhteen.

haastattelu

Rankkarit Lassilan kiusana[lue lisää]

Kotijoukkueesta parhaimmistoa oli Lassilan lisäksi jälleen kolmikko Vahalahti-Kauppila-Alatalo. Myös 4-ketju ansaitsee kiitoksen hyvästä yrittämisestä. Ilahduttavaa oli varsinkin Matti Ahon pelaaminen. Taklaamiseen ei aina tarvita isoa kokoa, ja ainakin joku nosti omalla panoksellaan ottelun viihdearvoa. Samaa voi sanoa jälleen aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti pelanneesta 3-ketjun valopilkusta, Lauri Korpikoskesta.

Kärppien uudet miehet Janne Niinimaa ja Michael Nylander pelasivat kelpo pelin. Muutoin Kärpistä erottuivat maalintekopaikkoja luoneet Tenkrat ja Ujcik, tosin näistä ensimmäisenä mainittu kunnostautui myös parilla turhalla kiekonmenetyksellä, sekä yhdellä typerällä hyökkäyspään jäähyllä.

» Lähetä palautetta toimitukselle