TPS:n korttitalo romahti kolmessa minuutissa

Turkuhallin laimeassa tiistaiottelussa JYP venytti voittoputkensa kuuteen otteluun. Ottelu ratkesi toisen erän loppuhetkillä, kun JYP iski kolme maalia lyhyellä aikavälillä Palloseuran katsellessa vierestä.

Kuntopuntarin hännänhuippu TPS ei saanut tilanteeseensa helpotusta tiistaina. JYPiä isännöineet turkulaiset onnistuivat vihdoin ja viimein maalinteossa, mutta oman kenttäpäädyn pelaamisesta on vaikea löytää sitä yhtäkään onnistunutta suoritusta. Pekka Virta huomautti ottelun jälkeen myös ylivoimapelin tehottomuudesta.

– Pelattiin 5-7 minuuttia ihan hyvin, sitten annettiin taas vastustajalle helppo maali ja niitä vastaan ei sitten ole helppo pelata. Ylivoima oli tänään onnetonta, siinä ei haluttu ottaa vastuuta laukausten muodossa, ja se vain syö joukkueen itseluottamusta onnistumisten tuomisen sijaan.

– Toisen erän loppuun sitten kuolema ja sitä kautta peli oli ohi. Ei kahta sanaa; JYP oli fiksumpi, viisaampi ja vahvempi ja ansaitsi voiton.

JYPin päävalmentaja Jyrki Aho kiitteli omiensa puolustuspelaamista.

– Tauolta tullessa on pieni kysymysmerkki, miten peliin päästään takaisin kiinni. Tänään olin tyytyväinen että kaukalon koosta huolimatta pystyttiin tasalukuisina pitämään vastustaja aika hyvin poissa maalipaikoilta.

– Toisessa erässä pelin käsikirjoitus olisi voinut muuttua, se hoitamamme 3-5-alivoima oli tärkeä pelin juoksun kannalta. Jäähyjen jälkeen kumpikaan ei oikein enää päässyt 5-5-pelin rytmiin.

JYP sai tuulettaa viidesti.

Ensimmäistä erää pelattiin kovalla tahdilla ensimmäisen kymmenen minuutin ajan. Pelikatkoja ei liiemmin tullut, eikä tilanteillakaan päästy juhlimaan. Tomas Mojzis kehitti itselleen kotijoukkueen erän parhaan tekopaikan pujottelemalla JYP-maalille. Tšekkiä Euro Hockey Tourilla edustanut Mojzis ja Mika Viinanen eivät kuitenkaan onnistuneet sohimaan kiekkoa maaliin.

Sen sijaan tilannetta seurasi nopea JYPin vastahyökkäys kun Turo Asplund pääsi haastamaan Marek Schwarzia, joka kuitenkin pysäytti sekä ensimmäisen yrityksen että reboundin. Ottelun avausmaalia ihasteltiin hetkeä myöhemmin, reilun seitsemän minuutin jälkeen. Kädet ilmaan sai nostaa Miika Lahti, joka ampui kiekon verkkoon saatuaan Olli Sipiläiseltä syötön b-pisteiden väliin.

Osuman jälkeen jouheva pelitahti jäi historiaan, kun päätuomaripari vihelsi loppuerän aikana viisi rangaistusta. Vaikka kaukalossa olivat tilastollisesti SM-liigan kolmanneksi ja neljänneksi parhaat ylivoimajoukkueet, ei kummankaan joukkueen pelaaminen ihastuttanut ja harvat laukaukset suuntautuivat pääasiassa maalivahtien rintapanssareihin.

Yhteensä kymmenen erikoistilanneminuutin aikana vaarallisimman paikan loikin juuri alivoimainen joukkue, kun Ossi Louhivaara ja Juha-Pekka Hytönen pääsivät hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Louhivaara pääsi oman laukauksena paluukiekkoonkin, mutta tyhjästä maalinpuolikkaasta huolimatta Louhivaara ampui kiekon maalin yli.

TPS romahti toisen erän lopussa

Toisen erän ylivoimalla aloittanut JYP päästi turkulaisetkin kokeilemaan pakkopeliään ottamalla kaksi rangaistusta puolen minuutin aikavälillä. TPS:n kahden miehen ylivoima tuhrautui ylimääräiseen näpertelyyn, eikä keneltäkään löytynyt halua ratkaista tilannetta itse. Jäähysuman maineikkaimmasta teosta vastasi Jani Tuppurainen, joka pääsi kertaalleen nokikkain Schwarzin kanssa. Muuten molempien joukkueiden erikoistilannepelaaminen oli lähinnä tuhlattua aikaa.

Erän seuraava tosipaikka ajoittui vasta viimeisille minuuteille Harri Pesosen saatua kiekon maaliviivalle asti. Tolppalaukaus ohjasi kiekon tällä kertaa väljemmille vesille, mutta verkko heilui pari minuuttia myöhemmin Hytösen nöyryyttäessä Schwarzia ja Rasmus Ristolaista. Hytönen pelasi Ristolaisen tilanteen ulkopuolelle maalin takana antamalla itselleen syötön TPS-maalin takaraudan kautta, ennen kuin syötti kiekon takaisin maalinedustalle. Schwarz ehti ylireagoida Hytösen liikkeeseen ja kompuroi maalin oikealla kulmalla, joten Antti Jaatinen pääsi sijoittamaan kiekon käytännössä tyhjään häkkiin.

Kolmannen kerran JYP tuuletti tasa-ajassa 38.00. Veli-Matti Vittasmäki syötti kiekon päädystä Eric Perrinille, joka antoi pelivälineen viereensä Pesoselle ja tämä ampui vieraat kolmen maalin karkumatkalle. Toisen erän teurastus ei päättynyt vielä tähän, vaan Louhivaara viimeisteli vielä hurrikaanipaitojen kolmannen maalin kahden ja puolen minuutin sisään.

Kokonaisuutena ottelun toinen kolmannes ei tarjonut kovinkaan kummoista jääkiekkoa kummaltakaan osapuolelta, vaan JYP yksinkertaisesti hyödynsi TPS:n räikeät virheet. Toisen erätauon alkaessa 0-4-tilanteesta TPS ehti jo ylittää kymmenen erän ja 200:n minuutin rajapyykin ilman yhtäkään kotihallissa tehtyä maalia. Taiston tiimellyksessä TPS menetti muutenkin kapeista riveistään Ryan Stonen, joka jätti leikin kesken olkapäävamman vuoksi.

JYPin huolellinen puolustuspeli piti TPS-hyökkäyksen hallinnassa.

Kavennusmaalista laiha lohtu

Kolmanteen erään TPS vaihtoi maalilleen Aleksis Ahlqvistin ja sai heti alkuun myös positiivisia uutisia, sillä isäntien kuiva kausi päättyi vihdoin erän toisella minuutilla. Markus Palmroth nousi aloitusvoiton jälkeen rohkeasti maalille ja vaikka Palmrothin ratkaisuyritys pysähtyi Joni Myllykosken patjaan, pääsi Viinanen rikkomaan kotijoukkueen kuparisen.

Puolustavasti pelanneen JYPin hyökkäysinto ei syttynyt uuteen liekkiin päätöserässäkään, mutta silti Ahlqvist joutui antautumaan. Helpon huitomisjäähyn saanut Sipiläinen sai kunnian viimeistellä JYPin viidennen täysosuman päästyään läpiajoon suoraan rangaistusaitiosta. Vapauttavan syötön maaliin tarjoili Hytönen, ja Sipiläinen kiitti mahdollisuudesta sijoittamalla kiekon maalin vasempaan nurkkaan.

Kärsivällä ja puolustusvoittoisella taktiikalla Turussa vieraillut JYP ja nyt neljä peräkkäistä tappiota kärsinyt TPS eivät tämän jälkeen enää iskeneet lisämaaleja, vaan Perrinin läpiajoa lukuun ottamatta loppuerä meni tasapaksuun pelailuun. 5-1-loppulukemat kasvattivat hurrikaanien pistesaldon 34:een, mikä ei kuitenkaan riitä nostamaan JYPiä viidettä sijaa korkeammalle. TPS puolestaan putosi yhdeksännelle tilalle 28:n pisteen kokonaissaaliilla.

TPS:llä on edessä kahden päivän tauko ennen seuraavia otteluitaan. Turkulaiset kohtaavat perjantaina Lukon Raumalla ja suuntaavat heti lauantaiksi Helsinkiin HIFK:ta vastaan. JYPin pelit jatkuvat kotiottelulla perjantaina, jolloin Jyväskylässä vierailee HPK. Sama kaksikko kohtaa uudelleen myös launtaina, mutta Hämeenlinnassa.