JYP yllätti Tepsin - taas

LIIGA / Raportti
Jyväskylän JYP voitti Tepsin toistamiseen Turussa ja neljännen kerran tällä kaudella. Kaiken kaikkiaan hurrikaanipaidat ovat olleet turkulaisille ihmeen sitkeä suupala. Tänään TPS hallitsi, JYP teki voittoon tarvittavat maalit.

JYP koki ensimmäisen takaiskun ennen kuin bussi oli ehtinyt Turkuun asti. Matkalla JYPin ykköskentän laituri Tuomas Pihlman sairastui kuumeeseen. Ongelmaa pahensi ettei JYPillä ollut matkassa yhtään ylimääräistä hyökkääjää.

JYP pelasi ottelun alun haluttoman ja väsyneen oloisesti. TPS aloitti sen sijaan terävästi. Turkulaisten Mika Alatalo polki läpi ja laukoi tiukasti B-pisteen kaarelta, mutta Juha Pitkämäki JYPin maalilla koppasi kiekon syliinsä.

JYPille siunaantui maalipaikka, kun Marko Kauppinen menetti kiekon vaarattomassa tilanteessa kuskatessaan sitä oman maalinsa edessä. Antti Virtanen pääsi nokikkain Tepsin maalia vartioineen Teemu Lassilan kanssa, mutta rystyvippi ei yllättänyt Lassilaa.

JYP jatkoi passiivista kyttäyspeliään ja Tepsin Niko Mikkola vapautettiin läpiajoon JYPin keskialueen muurin läpi ja taskuraketti tykitti vauhdissa lyöntilaukauksen tolppaan. Jälkitilanteessa JYPin Mustonen sai jäähyn. Liigan paras ylivoima pyöritti vakuuttavasti; Kimmo Peltosen siniviivaveto oli pomppia Pitkämäen perhostorjunnasta maaliin.

JYPin maali tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Jari Korhonen nousi rohkeasti ja vapautti Janne Hauhtosen, joka ajoi maalille ja uitti chlubnamaisesti kiekon Lassilan suojuksista verkon perukoille.

TPS:llä oli mahtava tasoitusmahdollisuus, kun Mika Alatalo ei saanut nostettua kiekkoa yli jäässä makaavan Pitkämäen.

Hieno yksilösuoritus nähtiin, kun Tepsin Kai Nurminen harhautti upeasti JYPin Kimmo Pikkaraisen kovassa vauhdissa, mutta Pitkämäen oikea-aikainen heittäytyminen esti turkulaisten kultakuuppaa lisäämästä maalisaldoaan.

Toinen erä

Erä alkoi tahmeasti. Suurin syyllinen tahmeuteen oli vielä juniorien luistelukisan jäljiltä litimärkä jää. Kiekko liimautui valtaviin lätäköihin jatkuvasti ja kaikki hallissa olivat ihmetyksissään. Kaiken liimautumisen keskellä JYPin Tomas Chlubnalla paikka hakata kiekkoa parikin kertaa rystyltä, mutta Lassila torjui kaksi kertaa maassa maatenkin.

Läpi ottelun kuumana käyneen Mikko Koivun jäähyn aikana JYPin Chlubna laukoi one-timerin suoraan Perrinin syötöstä mutta Lassila liikkui hyvin ja kerkesi eteen. Saman jäähyn aikana Mika Alatalo menetti kiekon viivan tuntumassa ja vieraiden Jarkko Immonen polki läpi. Lassila tuli vastaan, mutta Immonen harhautti hänet. JYP-sentteri oli kuitenkin ajautunut nollakulmaan ja hän laukoi kiekon vain maalinedusruuhkaan, josta Kimmo Peltonen syöksyi ja potki kiekon tyhjään maaliin. Todella nolo suoritus Kimmo Peltoselta, joka toi mieleen Andres Escobarin oman maalin vuoden-94 jalkapallon MM kisoissa. Peltosen onneksi turkulaiset eivät suhtaudu jääkiekkoon samalla vakavuudella kuin kolumbilaiset jalkapalloon.

Tässä ajassa Tepsin valmentaja Kari Jalonen vaihtoi maaliin Jason Elliottin.

JYPin Virolainen menetti pelivälineen alimpana miehenä ja Mikko Rautee karkasi läpiajoon ja päätti sen rystyvippiin, mutta Pitkämäki torjui.

Chlubna sai Markku Kruusilta todella helpon huitomisjäähyn. Liigan paras ylivoima hakkasi kiekon maalivahdin suojista sisään ja Pitkämäki oli todella harmissaan. Jopa rauhallisena tunnettu Matti Alatalo kävi kuumana ja paiskoi vaihtoaition luukkua. Myöhemmin pressitilaisuudessa selvisi tuohtumuksen syy. Kruus oli kuulemma viheltänyt pelin poikki hetkeä ennen kiekon lipumista maaliin.

TPS sai hirveästi virtaa kavennusmaalistaan. Joukkue oli tasoittaa, kun Marko Kauppinen avasi Nurmisen läpiajoon mutta Pitkämäki torjui todella upeasti hanskallaan.

JYPin vaihtoaition purnaus jatkui, kun Koivu oli metritolkulla paitsiossa suurin piirtein B-pisteen kaarella, mutta linjamiehenä toiminut Antti Orelma ei huomannut tätä.

Hurrikaanipaidat pääsivät ylivoimalle, kun Mikkola löi tilanteen mentyä ohi Pitkämäkeä rumasti käsille. JYPin ylivoima oli onnetonta ja ponnetonta. Alivoimalla Peltonen karkasi, sutaisi kiekon kohti maalia ja peli tasan. Laukaus ei ollut kovinkaan hyvä, mutta se lipsahti Pitkämäen längistä. Samalla alivoimalla Alatalo karkasi ja Immonen joutui raastamaan Markku Paukkusen tyhjän maalin edessä nurin jäähyn arvoisesti.

Hauhtonen ja Peltonen halailivat toisiaan jäähyn arvoisesti, mutta mihinkään mättöön pelurit eivät yleisön pettykseksi ryhtyneet. JYPin kapteeni Harri Sillgren kaffitti upeasti Petriläisen, mutta heitti kiekon rystyltä takaverkkoihin aivan avopaikassa. Jos tilanteesta olisi tullut maali, olisi se ollut ehkä Turkuhallissa nähdyistä maaleista kauden komein.

Kolmas erä

Erän alkuun JYPillä oli vaikeuksia purkukiekossa ja sen ansiosta Palloseura sai fantastisen alun erään. Marco Tuokko laukoi ja se jäi Poikolaisen luistimiin, josta Tuokko suti maalinedushässäkästä kiekon rystyltä verkon perukoille. Tilanteen rakensi Tepsin kapteeni Alatalo vahvalla karvaamisellaan.

JYPin tasoitus tuli kun Tuomo Jääskeläinen punnersi TPS:n mailaviidakon läpi ja heitti kiekon aivan vapaaksi unohdetulle Kärkkäiselle joka tykitti vedon Elliottin patjan ja hanskan välistä. Kaamea merkkausvirhe Petriläiseltä.

Kärkkäisellä toinen loistava paikka heti seuraavassa vaihdossa, mutta Elliott torjui upeasti JYP sentterin vedon ja vielä tämän reboundin.

Palloseura painosti aivan hulluna. Mutta JYP iski. Loikala ja Immonen sahasivat turkulaisten puolustuksen halki ja Immonen laukoi vihaisen vedon, jonka maalin eteen liukunut Loikala ohjasi maaliin. Todella hieno maali.

Erän viime minuutilla kiekko pomppi jo maaliviivalla kun TPS otti aikalisän ajassa 59.25, mutta sen jälkeen peli lamaantui, kun Palloseura lähinnä varjeli omaa tyhjää maaliaan.

Summa summarum

JYP pelasi fantastista vieraskiekkoa. Maalipaikat hurrikaanipaikat käyttivät murhaavalla teholla. JYPillä oli realistisesti katsoen seitsemän maalipaikkaa, joista se käytti neljä. Oman maalin edessä Alatalon valmentama joukkue pelasi kuin joukko vain puolustusta varten ohjelmoituja robotteja. Laukauksen tullessa oli jokainen valkopaita merkannut itselleen vähintään yhden mustapaitaisen kaverin ja turkulaisilla ei kerta kaikkiaan ollut mitään mahdollisuutta päästä kiinni reboundeihin. Keskialueen JYP onnistui tukkimaan ja TPS:n karattua laidoista hurrikaanipaidat ottivat kylmästi syöttöpaikat pois, joten suuria laukausmääriä selittää TPS:n jatkuva laukominen onnettomistakin paikoista.

Erityisesti täytyy ihailla JYPin henkistä kanttia. Kyseenalainen kavennusmaali hyväksytään ja tuomarilinja suosi turkulaisten mailatalkoita ja kuin varkain Palloseura pääsee maalin johtoon. Nuori joukkue, jolla ei ole onnistumisia viime peleistä, löytää kuitenkin pelistään vielä sen yhden vaihteen.

Tapaus Chlubna. JYPin maalitykki ei ollut mitenkään näkymätön tai haluton jäällä. Chlubna hankkiutui pari kertaa hyvää maalipaikkaan ja vain Lassilan torjunnat estivät maalin synnyn. Yksi varomaton jäähy koitui tällä kertaa Jihlavan Jyrän kohtaloksi. Tuo jäähy tuli varsin kevyesti ja sen seurauksena syntyi maali, jota ei olisi pitänyt hyväksyä. Mutta näkyvämpi hahmo Chlubna kentällä oli kuin esimerkiksi kultakuuppa Perrin.

TPS kahvasi rumasti. On kieltämättä aika kornin näköistä kun Kimmo Peltonen (181 cm) surffaa Jouni Kulosen (170 cm) selässä.

Mutta ongelma on Palloseuran puolustus. Kaksi JYPin neljästä maalista oli Palloseuran yhden tietyn pakin – Kimmo Peltosen – henkilökohtaisen epäonnistumisen tulosta ja kolmas Pasi Petriläisen nimiin. Seikola ryntäili puolustuksessa kuin nainen Hulluilla päivillä. Puolustuksen paras oli Tuomas Grönman - eikä ollut kovin hyvä hänkään.

TPS:n hyökkäyspeli nojautui yksilösuoritusten varaan. Minkäänlaista kuviota Palloseura ei koettanutkaan rakennella tasakentällisin. Viivan jälkeen laukaus ilman maskia kohti Pitkämäkeä ja kulmiin tappelemaan reboundista. Siinä pähkinän kuoressa Palloseuran eväät hyökkäyspäässä. Mukaan mahtui yksittäisinä sattumina lähinnä Alatalon ja Nurmisen taidonnäytteitä. Kai Nurminen luisteli kuin raketit jaloissaan ja esitti hienoja oivalluksia kiekon kanssa. Niko Mikkola taklasi ahkerasti ja karvasi nöyrästi, mutta otti tyhmiä jäähyjä ja taklasi jatkuvasti puolen kentän vauhdilla.

Kommentit

Matti Alatalo, JYP

- Oli aika mielenkiintoinen peli. Jotenkin haettiin sitä meidän ilmettä, joka meiltä on viime peleissä puuttunut. Tänään musta tuntuu, että me löydettiin vähän sellaista pelaamista. Ei se kaunista oo, mutta miehet taistelee ja se on ollut – tänään varsinkin – tehokasta. Hieno kun saatiin tehtyä maaleja. Se on ollut meille vaikeata viime peleissä. Iso onnistuminen meidän joukkueelle, totesi Matti Alatalo rauhallisesti.

Kysymykseen Tomas Chlubnan viltittämisestä Alatalo sanoi seuraavaa:

- Ihan sen takia (taistelun takia). Hirveä kardinaalivirhe oli se ensimmäinen maali, jonka Tepsi teki. Ei meillä ole varaa pitää tuollaisia pelaajia joukkueessa. Meillä valitettavasti oli tällainen tilanne tänään. Toivottavasti Tomas herää. Ei me pystytä. Ei ole kerta kaikkiaan varaa.

- Kärkkäinen teki loistavan maalin ja vielä toinen mahtava maalipaikka ja samanlainen tilanne. Taisteli muutenkin hyvin. Että ei pelkästään nämä tilanteet. Mutta näin se täytyy ollakin, että jos joku puuttuu, niin sitten muut ottaa vastuuta ja näin joukkue toimi.

- En ole miettinyt Tepsiä vastustajana erikseen. Kaikki joukkueet meille on yhtä vaikeita tässä sarjassa. Jostakin syystä me ollaan onnistuttu heitä vastaan ja pitää olla tietysti iloinen. Kotona ja vieraissa. Kyllähän Tepsi on pelillisesti ollut varmasti ihan yhdenveroinen kaikissa näissä peleissä. Ei siitä ole kysymys, vaan on kiekot pomppinut meille ja voitot on tullut. Joskus se käy näin. Ehkä ensi vuonna on eritavalla. Sitä ei koskaan tiedä.

- Ensimmäisestä maalista ei kukaan vaan sanonut mitään. Mun mielestäni siinä tapahtui erotuomarivirhe. Puhalsi pelin poikki ja sitten rupes käsi käymään, manasi Alatalo näyttäen elekielellä maalin merkkiä.

Kari Jalonen, TPS

- Päällimmäisenä on se, että kyllä me 3-2 johtoasemassa me annetaan kaverille vielä voiton avaimet käteen. Jotenkin semmonen ajatus - ennen kaikkea tämmöinen henkinen ajatus – meillä kyllä herpaantui tilanteissa. Ennen niitä maaleja siellä oli jo JYPillä ylivoimahyökkäyksiä. Niistä ne sitten loppujenlopuksi ratkaisi tämän. Tarvitaan kyllä nyt ladata pikkuisen akkuja ja tähdätä Tappara-peliin.

- Pelianalyysi kyllä näyttää että me koko ajan viedään peliä ja tasapäitten pelataan kaverin kanssa, mutta kaveri voittaa pelin. Kyllähän tällaiset isot virheet ratkaisee. Kaveri on ollut terävämpi maalintekopaikoissa, selitti Jalonen miksei Palloseura kyennyt kertaakaan kukistamaan tällä kaudella JYPiä.

Kysymykseen Sergei Yerkovichin asemasta verrattuna Markus Seikolan vastaavaan, Kojo suhtautui ylimielisesti.

- Enköhän mä päätä kuka täällä pelaa….vielä jonkun aikaa. Sitten saa päättää joku muu, sanoi Jalonen halveksiva hymy kasvoillaan.

Kysymykseen illan maalivahtivalinnasta Jalonen kieltäytyi ottamaan kantaa

- Tää on jälkiviisautta. Sitä on turha pohtia nyt. Lähdetään miettimään tuota Tappara-peliä ja katsotaan kumpi siellä pelaa, sanoi Jalonen ja poistui kesken pressitilaisuuden.

» Lähetä palautetta toimitukselle