Kauppinen kaatoi Jukurit

LIIGA / Raportti
TPS kukisti Raision pakastelokeroa muistuttavassa jäähallissa hallitsevan Mestiksen mestarin Jukurit maalein 3-1. Illan hahmo oli mikkeliläislähtöinen Marko Kauppinen

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun vahvalla liikkeellä. Vieraat eivät kumarrelleet kuvia vaan ajoivat kiekkoammattilaisiin ahnaasti kiinni. Jukurien Matti Kuusisto taklasi komeasti Matias Metsärantaa ja pari vaihtoa tästä Tepsin Marco Tuokko kosti sen taklaamalla vähintään yhtä komeasti Kuusistoa.

Ottelun avausmaali nähtiin, kun Jukurien huolimattoman purun seurauksena kiekko pelattiin Marko Kauppiselle, joka harhautti komeasti mikkeliläispuolustajan ja laukoi tiukan rannevedon ohi Jukurien maalivahti Mikko Strömbergin. Peli 1-0 kotijoukkueelle.

Peli puuroutui Tepsin avausmaalin jälkeen ja molemmat joukkueet
alkoivat heittää kiekkoa ristikulmaan eivätkä pyrkineetkään aktiiviseen kiekolliseen peliin. Tätä pelkän pelailun makuista vaihetta kesti kuutisen minuuttia ja harvalukuisella yleisöllä alkoi olla todella kylmä.

Tepsin toinen maali herätti yleisön talviunestaan ja sen teki huikealla pelipäällä ollut Marko Kauppinen. Mikkeliläislähtöinen Kauppinen nousi röyhkeästi maalille, mutta Strömbergin vastaantulon seurauksena kiekko ajautui kulmaan. Kauppinen haki kiekon uudestaan itselleen ja ajoi taas maalille ja uitti kiekon Strömbegin längistä toistamiseen verkon perukoille.

Tuokon jäähyn aikana Jukurien Ilkka Kallioisella oli loistava paikka kaventaa Kuusiston löytäessä tämän takakulmalta, mutta Karjalainen liikkui sivuttaisliikkeessä käsittämättömän nopeasti ja torjui vedon. Illan komein torjunta!

Toinen erä

Toiseen erään Palloseura tuli alkuhetkistä asti todella lujaa. Jukurien puolustus syöteltiin halki pariinkin otteeseen ja Strömberg oli todella kovilla.

Tepsin vahva vaihe taittui - outoa kyllä - heidän ylivoimansa seurauksena. Jukurien Piiroisen ottaman jäähyn aikana Tepsin ylivoima takelteli eikä Palloseura saanut enää tasakentällisinkään pelihuumoriaan kuntoon.

Yht'äkkiä isännät olivat pelkkiä statisteja. Vieraitten Miro Laitinen taklasi komeasti Jiri Vykoukalia ja tshekkipakki keräili kamojaan hetken jäässä. Olli Sipiläinen karkasi läpi, mutta kriittisellä hetkellä kiekko karkasi lavasta. Palloseuran puolustajat olivat ihmeissään mikkeliläisten ahnaan karvauksen kanssa.

Jukurit eivät kuitenkaan kyenneet hyödyntämään vahvaa vaihettaan, ja
Palloseura sai jälleen pelin juonesta kiinni.

Ilkka Kallioisen virhettä seuranneen siirretyn rangaistuksen aikana
Marko Kauppisella oli kolmisen loistavaa paikkaa viimeistellä puhdas
hattutemppu, mutta onnikaan ei ollut miehen mukana.

Jäähyn aikana kiekko saatiin maaliinkin. Jukurien Aku Joki-Erkkilä sai hakatuksi maassakin maaten kiekon alivoimalla Karjalaisen selän taakse, mutta summeri ehti soida Jukureiden kannalta sekunnin liian aikaisin.

Kolmas erä

Heti erän ensimmäisellä minuutilla Marco Tuokko sai helpon jäähyn
huitomisestaan karvaustilanteessa.

Erän keskivaiheilla Tuokko veti kääntölaukauksen tolppaan.

Jukurit kavensi, kun David Schneider menetti kiekon omassa päässään.
Samuli Piiroinen toimitti kiekon maalin takaa suoraan kulmalle, josta Sipiläinen nuppasi sen vähäeleisesti alanurkkaan.

TPS kuittasi pari vaihtoa tästä. Strömberg torjui Antti Aallon
laukoman kiekon pahasti eteensä ja Aalto seurasi tilanteen loppuun ja nosti pelivälineen Strömbergin hanskan yli ylänurkkaan.

Viimeisellä minuutilla Aalto antoi loistavan vapauttavan syötön Markku Erholzin jaloista ja Tuokko pääsi läpiajoon, mutta tämä ei onnistunut uittamaan kiekkoa Strömbergin längistä.

Summa summarum

Jääkylmä halli ja noin kahdeksan vuotta vanha tekno vetivät halliin 190 silmäparia.

TPS pelasi erittäin vajaalla miehistöllä. Poissa oli Kai Nurminen, Mikko Koivu, Ville Vahalahti, Jani Kiviharju, Markku Paukkunen ja Kimmo Peltonen. Tuuraajiksi oli haalittu nippu junioreita - Markus Tuomaala,
Jussi Makkonen, Simon Backman ja Arttu Virtanen. Backman ja Makkonen pelasivat kelpo pelin, mutta Tuomaalalla ja eritoten Virtasella oli todellisia vaikeuksia pysyä liukkauden mikkeliläisten mukana.

Ilta oli Marko Kauppisen. Kaksi maalia on saavutus, jota on vaikea vähätellä – varsinkin kuin kolmas maali oli enemmän kuin lähellä. Silti moitteen sijaakin löytyi: puolustuspäässä Kauppinen oli ajoittain pahassa pulassa. Jiri Vykoukalin itseluottamuksen kiekon kanssa kykeni aistimaan jokainen hallissa istunut. Marco Tuokko tsemppasi todella lujaa ja taklasi kaikkea liikkuvaa. Mies oli pariin otteeseen saada maalin aikaiseksi, mutta tänään ei onnikaan ollut mukana. Antti Aalto pelasi parhaan pelinsä turkulaisten paidassa ja oli paljon parempi kuin laiturinsa.

Jukurien pelistä näki ne elementit, miksi se on Mestiksen kolminkertainen mestari. Kurinalaisuus yhdistettynä luovaan kiekolliseen peliin ja vahvaan luisteluun on kombinaatio, jolla mennään tänäkin vuonna Mestiksessä pitkälle. Mikkeliläisryhmän paras oli ilman muuta Matti Kuusisto, jonka kovat ja puhtaat taklaukset koettelivat turkulaisten hermoja. Olli Sipiläinen oli myös ärhäkkä hyökkäyspäässä. Suurimmat pelilliset puutteet Jukureilla oli puolustajien avauksissa.

TPS:n Kentälliset

Niko Mikkola - Antti Aalto - Marco Tuokko

Matias Metsäranta - Mikko Rautee - Mika Suoraniemi

Mikko Kankaanperä - Tuukka Pulliainen - Tomi Sykkö

Arttu Virtanen - Markus Ojala - Jussi Makkonen

Jiri Vykoukal - Antti Hulkkonen

Marko Kauppinen - Markus Seikola

Simon Backman - David Schneider

Markus Tuomaala - Jussi Timonen

Tuomo Karjalainen (Teemu Lassila)

Jukureiden kentälliset

Olli Sipiläinen - Tero Koponen - Samuli Piiroinen

Tero Tourunen - Petri Lehtonen - Aku Joki-Erkkilä

Tuomo Jormakka - Mikko Hakkarainen - Tomi Lindfors

Perttu Ahvenainen - Miro Laitinen - Teemu Siren

Ilkka Vaarasuo - Esa Saksinen

Markku Erholtz - Matti Kuusisto

Teppo Tuomanen - Ilkka Kallioinen

Kari Riepponen - Iivo Hokkanen(h)

Mikko Strömberg (Mikael Vuorio)

» Lähetä palautetta toimitukselle