Väritöntä pyhäpäiväkiekkoa Turussa

LIIGA / Raportti
Moni turkulainen oli odottanut Jokereiden kohtaamista jo pitkään. Parhaimmillaan odotettiin 90-luvun mallista suurten kohtaamista, jossa mitään ei anneta ilmaiseksi. Oman jännitteensä peliin antoi medioissa etukäteen hehkutettu Hannu Jortikan paluu Turkuhalliin. Odotuksia vasten pettymys oli melkoinen, sillä pelin viihdearvo oli sanalla sanoen surkea. Sarjapisteitä toki jaettiin normaaliin malliin, ja ne jäivät viimeisen erän kahden maalin turvin kotijoukkue TPS:n haaviin. Jokerit puolestaan jatkoi tehottomasti ja jäi nollille.

Puuduttava avauserä

Ottelun ensimmäinen erä oli suoraan sanoen harvinaisen tylsä. Intensiteetti oli heikonlaista eikä turkulaisyleisöä hemmoteltu sen koommin maaleilla kuin kovilla taklauksillakaan.

Ennen erän puoliväliä Jokerit pääsi yrittämään avausmaalin tekoa ylivoimalla kun Mikko Rautee sai jäähyn kiinnipitämisestä. Jokerit ei kuitenkaan saanut aikaan TPS-maalille mainittavampia tilanteita. TPS-valmentaja Jukka Koivu korosti Kärppä-pelin jälkeen, että yksi loppuviikon teemoista tulee olemaan ylivoimapelin hiominen. Joukkue sai ajassa 10.59 tilaisuuden näyttää kyntensä kun Kevin Kantee lähti laitataklauksesta kahden minuutin istunnolle, mutta Palloseuran ylivoima oli tehotonta.

Jokereiden paras tilaisuus maalintekoon koitti erän loppupuolella, kun TPS:n Markku Paukkunen arpoi keskialueella pelatako miestä vai kiekkoa. Yritteliäästi pelannut Teemu Laine käytti empimisen hyväkseen, ja polki pelivälineen kanssa väkisin läpiajoon Paukkusen ohi. Laineen ratkaisuyritys kuitenkin epäonnistui ja laukaus suuntautui maalin ohi. Paria minuuttia myöhemmin Jokereiden Glen Metropolit kiersi Marko Kauppisen ja nousi röyhkeästi TPS-maalille. Karjalainen kuitenkin peitti etukulman ja pystyi torjumaan laukauksen. Jatkotilanteessa kiekko toimitettiin maaliin asti Tomek Valtosen rynnittyä maalille, mutta tässä vaiheessa peli oli jo vihelletty poikki.

Erän lopussa Jokerit pääsi vielä ylivoimalle Marco Tuokon saatua jäähyn, mutta paras tilaisuus maalintekoon oli TPS:n Jiri Vykoukalilla. Toistaiseksi kuitenkin jatkettiin maaleitta.

Jokereita lehdistötilaisuudessa edustanut Waltteri Immonen kuvaili avauserää seuraavasti:

- Päästiin kyllä ihan hyvin peliin mukaan. Siitä ei jäänyt kiinni että oltaisiin nukuttu ottelun alussa, kuten kävi edellisessä ottelussa HIFK:ta vastaan. Ensimmäisessä erässä oli oikeastaan meidän tämän pelin paikat.

TPS:n Jukka Koivu tiivisti erän seuraavasti:

- Ensimmäisessä erässä oltiin hermostuneita ja kaveri määräsi siinä luistelun ja tahdin. En tiedä mistä johtui, sitä mietittiin miksi oltiin ikään kuin jäässä.

TPS ottaa aloitteen

Jo toisen erän ensi vaihdoista näki, ettei pelin yleisilme ollut juuri muuttunut. Intensiteetti ei huimannut päätä. Ensimmäisestä erästä poiketen toisessa kuitenkin syntyi edes tilaisuuksia maalintekoon. Ennen kaikkea Pasi Häkkisen loistava maalivahtityöskentely kuitenkin takasi sen, että numerot säilyvät ympäripyöreässä 0-0:ssa.

Erän alussa Marko Kauppinen joutui rangaistujen penkille. Jokerien ylivoima oli kuitenkin totutun tehotonta, ja paras paikka siunaantuikin jäähyn aikana TPS:lle Mikko Rauteen vapautettua Kai Nurmisen läpiajoon. Kultaranne ei tällä kertaa puhunut, vaan erän hahmo Pasi Häkkinen vei pidemmän korren.

Häkkisen hyvät otteet saivat jatkoa, kun pian edellisen tilanteen jälkeen Mikko Koivu nousi siniviivan yli. Häkkinen tuli hieman vastaan maaliltaan, ja Koivu yritti valelaukauksen jälkeen kiertää parempaan laukaisukulmaan. Yritys oli hyvä, mutta torjunta vielä parempi Häkkisen heittäytyessä upeasti kiekon eteen.

Erän puolivälissä TPS pääsi vuorostaan ylivoimalle Petri Pakaslahden jäähyn aikana. Nurminen pelasi hyvällä poikittaissyötöllä Niko Mikkolalle paikan maalintekosektoriin, mutta Häkkinen ei ollut yllätettävissä. Hieman myöhemmin hyvän ottelun pelannut TPS:n 4-ketju sai pelin painettua Jokereiden päätyyn. Kiekko pelattiin Simon Backmanille, jonka laukauksen Häkkinen sai vaivoin torjuttua eteensä. Backman pääsi yrittämään vielä toistamiseen omasta reboundistaan, mutta laukaus suuntautui niukasti ohi maalin.

Jokereiden osalta erä oli todella vaisu. Joukkueella oli oikeastaan vain yksi todellinen maalintekopaikka, kun Antti Aalto menetti kiekon hyökkäyssinisellä ja Jussi Pesonen sekä Thomas Sjögren pääsivät hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Tilaisuus valui kuitenkin hukkaan laukauksen mennessä ohi.

Erä oli kokonaisuutena selvästi TPS-merkkinen, ja Jokerit pysyi pelissä mukana lähinnä Pasi Häkkisen torjuntojen ansiosta. Muutoin joukkueesta ei juuri valopilkkuja löytynyt. Maalivahtien torjuntatilasto (TPS 3 – Jokerit 13) kertoo erästä kaiken oleellisen.

Jukka Koivun harmitellessa huonoa viimeistelyä, antoi Immonen sekä kritiikkiä omilleen että kehuja vastustajalle:

- Toinen erä oli meiltä omasta mielestä kauden huonointa peliä. Tietysti TPS on siihen osasyyllinen, pakottaen meidät pelaamaan niin huonosti.

TPS ratkaisee lopussa

TPS ei enää kolmannen erän alussa ollut niin paljoa niskan päällä kuin aiemmin. Toisaalta myöskään Jokerit ei pystynyt painamaan peliä TPS-päätyyn siinä määrin, että joukkue olisi kyennyt luomaan todellisia maalipaikkoja. Hieman erän puolivälin jälkeen Mikko Koivu voitti hyökkäyspään aloituksen, ja kiekko toimitettiin David Schneiderille joka ampui tolppaan. Seuraavassa vaihdossa Jokerit ei kuitenkaan enää ollut yhtä onnekas. Mikko Koivu pelasi kiekon Jokeri-maalin taakse, jossa huikean määrän töitä jälleen kerran läpi koko ottelun tehnyt Mikko Eloranta oli kaksinkamppailussa Arto Tukiota vahvempi ja pystyi jatkamaan kiekon Ville Vahalahdelle. Vahalahti nousi maalille, ja matala laukaus yllätti Häkkisen ajassa 53.05.

Jokereiden loppurynnistys jäi lopulta melkoisen torsoksi, ja viimeinen naula vieraiden arkkuun koitti puolitoista minuuttia ennen loppua, kun Niko Mikkola jallitti laidan vieressä Kevin Kanteen ja syötti maalin eteen vapaaksi jääneelle Kai Nurmiselle. Kultaranne ei aikaillut, vaan laukoi suoraan syötöstä kiekon Häkkisen haarojen välistä maaliin. Seuraavassa vaihdossa oli vielä lähellä että TPS olisi kaunistellut numeroita, sillä Ville Vahalahden hienon jalkasyötön jälkeen kentän paras pelaaja Mikko Eloranta ampui kiekon tolppaan.

Jukka Koivu veti erästä seuraavat johtopäätökset:

- Kolmannessa erässä oli hyvää puolustamista ensimmäisen maalin jälkeen. Hyvää oli myös, että tunnetila pysyi hallinnassa – ensimmäisessä erässä tuli kaksi turhaa puolustuspään jäähyä, joissa kärsivällisyys ei riittänyt. Mitä pidemmälle mentiin, sitä paremmin sujui. Tottakai ollaan tyytyväisiä kahteen pisteeseen kovan väännön ja taistelun jälkeen.

TPS-juna jatkaa radallaan

Palloseura otti jälleen kaksi sarjapistettä ja jatkaa hyviä otteitaan varsinkin puolustuspelaamisen osalta. Kauden ensimmäisen kohtaamisen jälkeen joukkueiden osat olivat kääntyneet päälaelleen, joten lopputulos varmasti tyydyttää. Alle kuuteen tuhanteen silmäpariin jääneen yleisön kannalta ottelu oli melkoisen tylsä ja väritön, mutta tyylipisteitä ei jääkiekossa jaeta. Toki monia turkulaisia lämmittää varmasti jo se, että rakas vihollinen Jokerit pidettiin nollilla.

Sairastuvan kuulumisista Koivu kertoi seuraavaa:

- Alatalo aloittaa huomenna normaalin harjoittelun. Tähän mennessä hän on vain liukunut jäällä, mutta nyt aletaan mennä normaalisti, ja se on tietysti iso asia. Alatalo ei tietenkään vielä pelaa, mutta tulee maaottelutauon jälkeen mukaan peliin.

TPS jatkaa urakkaansa tiistaina HIFK:n vieraana. Ottelussa tullaan todennäköisesti näkemään myös try-out -sopimuksella joukkueen mukana harjoitteleva kanadalaispuolustaja Harlan Pratt, jota ei tänään ollut merkitty kokoonpanoon.

- Luulen että hän on varmaan Helsingissä tiistaina kentällä. Siihen me kuitenkin pyritään, että hän saa näyttöpaikan. Ei mene ainakaan lentolippu haaskuun, kertoi Koivu.

Maalinteko tervanjuontia Jokereille

Jokerit tuskailee maalinteon kanssa. On todella harvinaista, että joukkue onnistuu samassa ottelussa tekemään enempää kuin kahta maalia. Kahdessa viimeisessä ottelussa on syntynyt yhteensä yksi ainoa osuma. Immonen totesi ongelmasta seuraavasti:

- En ole kyllä yhtään tyytyväinen tämän illan koitokseen. Oltiin aika virkamieskiekkoilijoita. Oli nyt toinen peli peräkkäin, jossa ei ”viedä seivästä kuoppaan” ja mennä vastustajan maalille, josta ne maalit tehdään. Maalinteko on varmaan ainakin 80-prosenttisesti maalille menemistä, ja sitä puuttuu. Kulmissa pyörimisestä ei ole mitään hyötyä. Pitää vaan harjoitella.

lisätietoa

Jatkossa Jokeri-valmentajat saavat laatia harjoitukset myös muutamalle uudelle kasvolle[lue lisää]

- Siis sehän on tosiasia, että meidän nuorisokaarti selviytyy hyvin. Ei niitä voi syyttää. Meillä on täksi kaudeksi joukkue vaihtunut paljon ja on paljon nuoria pelaajia, kuten kaikilla liigajoukkueilla. Niiden kanssa tehdään töitä ja ne menee eteenpäin. Maalinteko kuitenkin tökkii todella pahasti, ja on oikeastaan koko kauden ollut Metropolitin kentän varassa. Selkeä asia on, että vastuu täytyy saada leveämmälle rintamalle.

Kysyttäessä ovatko pelaajahankinnat yksi vaihtoehto ongelman ratkaisemisessa, oli vastaus diplomaattinen:

- Kyllä mä lähden valmennushommassa siitä, että jos pelaajia tulee meille niin sitten niitä tulee, mutta kyllä me Jortsun kanssa keskitytään harjoittelemaan näiden pelaajien kanssa joita meillä nyt on.

» Lähetä palautetta toimitukselle